Φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» το 40,8% του μισθού για έναν άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά ενώ για μια οικογένεια με δυο παιδιά η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση φθάνει το 39%.
Τα φορολογικά βάρη αυξάνονται για τους εργαζόμενους με την Ελλάδα να κατακτά θλιβερές πρωτιές όπως αποκαλύπτεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ. Η χώρα μας βρέθηκε το 2017 στην τέταρτη θέση του ΟΟΣΑ με την υψηλότερη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων της εργασίας, κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στις επιβαρύνσεις οικογενειών με δύο παιδιά στις οποίες εργάζεται ο ένας γονέας ενώ έχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στη φορολογία καυσίμων και τους έμμεσους φόρους από την κινητή τηλεφωνία και τη διαμονή στα ξενοδοχεία μέχρι τον καφέ.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ («Taxing Wages 2018») :
n Η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση για άγαμο εργαζόμενο χωρίς παιδιά που εισπράττει μέσο μισθό αυξήθηκε κατά 0,31 της ποσοστιαίας μονάδας και διαμορφώθηκε στο 40,8% του συνολικού κόστους εργασίας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την 14η θέση μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ (μέσος όρος 35,9%). Η μεταβολή αυτή προέκυψε από την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (0,15 της ποσοστιαίας μονάδας) και των εργοδοτών (0,13 της μονάδας) και την οριακή αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,04 της μονάδας). Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ κόστους του εργοδότη ο εργαζόμενος έχει καθαρό εισόδημα κάτι λιγότερο από 60 ευρώ.
n Τα πρωτεία αύξησης των επιβαρύνσεων καταλαμβάνει η Τουρκία (0,41%) και να ακολουθούν η Τσεχία (0,36%) και το Μεξικό (0,34%). Η γενική τάση στον ΟΟΣΑ ήταν πτωτική (-0,13%). Στο σχετικό κατάλογο, την πρώτη τριάδα των χωρών του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της εργασίας καταλαμβάνουν το Βέλγιο (53,7%), η Γερμανία (49,7%) και η Γαλλία (47,7%) ενώ στην τελευταία τριάδα συναντάμε το Μεξικό (20,4%), τη Νέα Ζηλανδία (18,1%) και τη Χιλή (7%).