Ακόμη πιο πολύ θέλει να ανοίξει η Κύπρος τις πόρτες για κινεζικές επενδύσεις, ώστε να συνεχιστεί η επενδυτική τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Ηδη το κινεζικό χρήμα έχει επενδύσει σε κάθε γωνιά της χώρας, από τα ακίνητα έως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως προκύπτει από έρευνα του Bloomberg.
Η Κίνα ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Κύπρο στα πλαίσια της πολιτικής αύξησης επιρροής της στην Ευρώπη, ενώ η Κύπρος αναζητά επενδυτικά κεφάλαια σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας σε μια προσπάθεια να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση. Σε πρόσφατη εκδήλωση στη Λευκωσία για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ο πρεσβευτής της Κίνας Χουάνγκ Σινγκουγιάν έκανε λόγο για το «τεράστιο δυναμικό», όπως το χαρακτήρισε, που προσφέρει η πρωτοβουλία της χώρας του να δημιουργήσει έναν νέο Δρόμο του Μεταξιού επενδύοντας μεγάλες ποσά σε υποδομές και άλλους τομείς. Ο ίδιος έκανε λόγο για διπλασιασμό του εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Κίνας ώστε να φτάσει σε ετήσια βάση το 1 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ποσό που αναλογεί στο 5% του ΑΕΠ της Κύπρου.
Οι επενδύσεις που κάνουν Κινέζοι στη χώρα είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των θερέτρων Melco Resorts & Entertainment με έδρα το Χονγκ Κονγκ, Λόρενς Χο, επισκέφτηκε τον Ιανουάριο την Κύπρο για να παρουσιάσει τα σχέδιά του για επένδυση εκεί. Φέρεται να θέλει να κατασκευάσει στη χώρα το μεγαλύτερο θέρετρο στην Ευρώπη που θα περιλαμβάνει και καζίνο, επενδύοντας 670 εκατ. δολάρια.
Η κινεζική JimChang Global Group επενδύει 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου και συγκροτημάτων κατοικιών κοντά στην Αγία Νάπα. Η επένδυση γίνεται σε συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία ακινήτων Giovani. Στη Λάρνακα η κρατική κινεζική China Communications Construction Group είναι η μια από τις δύο εταιρείες που έχουν απομείνει στο διαγωνισμό για να αναλάβουν τον έλεγχο του λιμανιού και της μαρίνας. Επίσης υπάρχουν σχέδια για να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις στο Πεκίνο καθώς η κυπριακή Cobalt Air έλαβε ένεση ρευστότητας από την κινεζική Aviation Industry.
Το Bloomberg κάνει ακόμη αναφορά και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα από την Κίνα, με το Πεκίνο να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Κινέζοι επενδυτές έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του λιμανιού στον Πειραιά, ενώ πέρσι η Ελλάδα μπλόκαρε ψήφισμα του ΟΗΕ που ήταν επικριτικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα. Αντίθετα, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αρχίσει να αντιδρούν για εξαγορές μεριδίων μεγάλων εταιρειών τους από κινέζους.