«Η Total και η Εxxon δεν θα πήγαιναν ποτέ στην Κύπρο αν δεν υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα εκεί». Η δήλωση ανήκει σε μεγαλοστέλεχος ξένης πετρελαϊκής εταιρείας, όταν του ζήτησα προχθές το βράδυ να σχολιάσει την πληροφορία που διάβασα στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «συμπληρώθηκαν όλες οι υποθαλάσσιες έρευνες που προβλέπονταν να γίνουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για τις δύο προγραμματισμένες γεωτρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο Τεμάχιο 10».

Ποντάρουν σε γαλάζια παρένθεση

Εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο «βλέπει» ξένος μεγαλοτραπεζίτης, που ασχολείται (και) με την Ελλάδα, προσωπικά, έχει άμεσες επαφές με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και άρα ώς έναν βαθμό γνωρίζει από πρώτο χέρι τι ακριβώς συμβαίνει στην Αθήνα. Οπως λέει, το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της περιόδου είναι ότι «σε ενάμιση χρόνο θα έχουμε προεδρικές εκλογές, οπότε το σενάριο της γαλάζιας παρένθεσης θα βρει άμεσα εφαρμογή», όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η νάρκητων συντάξεων

Βεβαίως, βασικός στόχος του Πρωθυπουργού ήταν και παραμένει το 2019, αλλά κάτι τέτοιο είναι αντικειμενικά δύσκολο για έναν λόγο: τις περικοπές 15% με 20% που θα γίνουν σε περίπου 1.000.000 συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Οι δανειστές δεν σκοπεύουν τελικώς να κάνουν «δώρο» στον Αλέξη Τσίπρα την παράταση εφαρμογής αυτών των περικοπών κατά ένα εξάμηνο, όπως ιδανικά θα ήθελε.

Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2019. Αλλά μόνο με αυτό το όπλο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να πολεμήσει τη μείωση των συντάξεων. Οπότε…

Τα σχέδιατου φθινοπώρου

…μια σειρά από μονομερείς ενέργειες που θα της επιτρέψουν να πάει σε πρόωρες εκλογές με αξιώσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαγγελίες –μετά τις 20 Αυγούστου –που θα αφορούν:

1. αύξηση του κατώτατου μισθού,

2. ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας που θα χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια,

3. προσλήψεις «κοινωνικού περιεχομένου».

Στο μεταξύ, έξαλλο μαθαίνω ότι είναι το Μαξίμου με τα υπουργεία που καθυστερούν την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της αρμοδιότητάς τους. Για να κατοχυρωθεί πάντως, αφήνει να διαρρέει ότι έχει λάβει «μηνύματα κατανόησης» από τους δανειστές πως ακόμα κι αν κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα δεν εκπληρωθούν στην ώρα τους, δεν θα εισηγηθούν παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Αλλά επιμένειο Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει: η Αθήνα με κάποιον –οποιονδήποτε –τρόπο πρέπει να εξασφαλίσει την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από την ΕΚΤ για να διασφαλισθεί η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και μετά τις 20 Αυγούστου. Αλλιώς, χωρίς να υπάρχει και προληπτική γραμμή πίστωσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.

Τα βήματατης MIG

Σας έχω νέα για κάποια επιμέρους βήματα του ομίλου MIG στο προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνω:

α) Βγαίνει προς πώληση η θυγατρική κλινική Υγεία στα Τίρανα της Αλβανίας.

β) Βγαίνει προς πώληση το θυγατρικό ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία της Κύπρου.

Τα λεφτά θα πάνε για την απομείωση του (υψηλού) δανεισμού της MIG.

Και οι Ρώσοιγια τη Φασκομηλιά

Και ρώσοι επενδυτές ενδιαφέρονται να πάρουν πληροφορίες για το προνομιακό «οικόπεδο» των 250 στρεμμάτων στην περιοχή της Φασκομηλιάς, στη Βουλιαγμένη, που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ως γνωστόν, για την ίδια περίπτωση, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από το Κατάρ. Ωστόσο, είναι πρόωρη ακόμα οποιαδήποτε συζήτηση για πώλησή του. Για διάφορους λόγους.

Πέλεκυς σεδυο – τρεις ΔΕΚΟ

Η προθεσμία που έθεσε η διοίκηση του Υπερταμείου στις θυγατρικές της ΔΕΚΟ για την υποβολή των επιχειρηματικών τους πλάνων έληξε στις 20 Απριλίου. Οπως πληροφορούμαστε, οι περισσότερες το έπραξαν την τελευταία ημέρα. Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται μέχρι μεθαύριο να κάνει τις παρατηρήσεις της στους επικεφαλής των εταιρειών και στη συνέχεια εκείνοι ανάλογα να κινηθούν. Πάντως, η άποψη που έχει ήδη διαμορφωθεί είναι ότι δυο – τρεις ΔΕΚΟ, ό,τι και να γίνει, δεν τσουλάνε… Και όπως λένε παράγοντες που γνωρίζουν, ο πέλεκυς θα είναι βαρύς στις επικείμενες αξιολογήσεις των στελεχών…