O εθελοντισμός και οι κοινωνικές δράσεις, αποτελούν ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των φοιτητών στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Μπορεί να πας με ένα «20» στα μαθηματικά για να γραφτείς στα προγράμματα του ΜΙΤ και να συναντήσεις στην αίτηση σου την αναπάντεχη (για την ελληνική ιδιοσυγκρασία), ερώτηση: «Συμμετείχατε φέτος σε προγράμματα που βοήθησαν την κοινότητα γύρω σας»;
Την ιδέα αυτή προσπάθησε να την «περάσει» στη χώρα μας με τις προτάσεις του και ο υπεύθυνος του πρόσφατου εθνικού διαλόγου για την παιδεία καθηγητής Αντ. Λιάκος, αλλά φαίνεται ότι δεν συγκίνησε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, καθώς δεν φέρνει τις ίδιες ψήφους που φέρνει το να συγχωνεύσεις δυο ΤΕΙ και να τα ονομάσεις πανεπιστήμιο…
Ωστόσο, τα πανεπιστήμια στη χώρα μας (παρά τα προβλήματα βίας που αντιμετωπίζουν), επιθυμούν να μπουν στη «νέα εποχή» και κινούνται αυτόνομα. Οι «πανεπιστημιακοί δρόμοι» είναι μια πολιτική που ξεκίνησε πέρυσι και φέτος συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, αλλά και πολιτών.
Το ΟΠΑ Run του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και ο «Καποδιστριακός δρόμος» του Πανεπιστημίου Αθηνών που υποδέχονται τον Μάιο την Άνοιξη, έχουν ως στόχο να προσκαλέσουν όποιον ενδιαφέρεται να συνδυάσει την άθληση με την κοινωνική προσφορά. Είναι αθλητικές συναντήσεις, αλλά συνδέονται και με κοινωνικούς σκοπούς. Είναι για όλους. Και γίνονται μέσα στο κέντρο της Αθήνας.
Έτσι, την Κυριακή 6 Μαΐου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων και περίπατο 2 χιλιομέτρων στο Πεδίον του Άρεως. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.
Και έγινε μετά από ιδέα φοιτητών του Ιδρύματος, οι οποίοι αποτελούν και την κύρια οργανωτική ομάδα, με στόχο «τη δημιουργία μιας νέα αντίληψης για το ιστορικό πάρκο». Αφού η Πολιτεία δεν φαίνεται τελικά και ασχολείται μαζί του με κανένα (αποτελεσματικό) τρόπο.
Όμως, είναι και ένα κάλεσμα για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και της Αθήνας γενικότερα για να εντάξουν στη ζωή τους έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ο Κώστας Φιλιππίδης, κορυφαίος αθλητής του άλματος επι κοντώ και για το 2017 (μέσω της ψηφοφορίας που έγινε στην ιστοσελίδα της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου) θα είναι εκεί, καθώς πέρασε από τα αμφιθέατρα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στηρίζει όλες τις αθλητικές δράσεις του.
«Ο ρόλος του ΟΠΑ Run είναι διττός» λέει ο ίδιος μιλώντας για το θέμα. «Αρχικά μυεί τους συμμετέχοντες στη φιλοσοφία του αθλητισμού, τόσο για τη σωματική τους υγεία όσο και για τα οφέλη στην ψυχική ισορροπία που μπορεί κανείς να αποκτήσει όταν αθλείται. Πέραν αυτού, είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας ξανά την ευκαιρία να έχουμε ένα πάρκο καθαρό, ακίνδυνο για τα παιδιά, διαθέσιμο για τους μεγαλύτερους και κυρίως όπως του αρμόζει».
Και δηλώνει ακόμη ότι: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους συναδέλφους μου για την πρωτοβουλία τους, στηρίζω έμπρακτα τον αγώνα γιατί θεωρώ ότι η σημασία του είναι μεγάλη κι εύχομαι να έχει την επιτυχία που του αξίζει αλλά και την απήχηση στους φορείς που μπορούν και πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να έχουμε ξανά το πάρκο που χρειάζονται οι πολίτες της πρωτεύουσας».
Και οι φοιτητές; «Ένιωσα από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια της κοινότητας μας» λέει με ενθουσιασμό ο Γεράσιμος Κομποθέκρας, μεταπτυχιακός φοιτητής του Μάρκετινγκ. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για ιδέες φοιτητών να τυγχάνουν ανταπόκρισης και υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς καθώς και από τον κόσμο της περιοχής, που αγκάλιασε από την αρχή αυτό μας το εγχείρημα. Ευελπιστώ ο αγώνας αυτός, μαζί με αντίστοιχες δράσεις κατοίκων και φορέων, να μεταμορφώσουν το Πεδίον του Άρεως σε αυτό που οφείλει να είναι, έναν χώρο φιλικό προς τον επισκέπτη, το φοιτητή, την οικογένεια» λέει ο ίδιος.
Στο πανεπιστήμιο Αθηνών και λίγες ημέρες μετά, στις 13 Μαΐου, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Aθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ζωγράφου και του Δήμου Καισαριανής οργανώνουν «Αγώνα Δρόμου» 10km, καθώς και τον περιπατητικό δρόμο 4km.
Σκοπός της δράσης και εδώ η ευαισθητοποίηση του κόσμου σε πάσχουσες κοινωνικές ομάδες και η προσφορά βοήθειας σε αυτές. Οι συμμετέχοντες στον αγώνα καλούνται να συνεισφέρουν τρόφιμα μακράς διαρκείας ή εναλλακτικά αντίτιμο 5€ που θα διατεθούν στον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού “Η Κιβωτός του Κόσμου”.
Ο αγώνας θα γίνει (που αλλού) στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής Ζωγράφου, μέσα στο δάσος. Θα γίνουν βραβεύσεις, απονομές βραβείων, αλλά και ένας πολύ ευχάριστος περιπατητικός δρόμος 4 km για εκείνους που δεν αντέχουν τον «βαρύ» αθλητισμό, μέσα από ειδικά μονοπάτια που θα έχουν εκ των προτέρων οριστεί.
Τα συζητάς όλα αυτά με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ, μιλάς με τους ενθουσιώδεις φοιτητές που τα διοργανώνουν και δεν μπορεί να μην ακολουθήσει η αυθόρμητη σκέψη: πότε η Πολιτεία θα σταματήσει να φοβάται τους λειτουργούς της εκπαίδευσης και θα τους δώσει την πλήρη διοικητική (και γιατί όχι οικονομική) αυτονομία τους;
Οι διοικήσεις των ΑΕΙ μοιάζουν σήμερα σαν να εκτίουν την …ποινή τους. Ακολουθούν υποχρεωτικά εντολές του «καλού Κράτους», ανέχονται τα προβλήματα βίας και κακής οργάνωσης για τα οποία δεν φταίνε (λάθη των …διευθυντών της φυλακής), αλλά παράλληλα πρέπει να δείχνουν και καλή διαγωγή για να μην βρεθούν σε χειρότερη θέση.
Θέλει μεγάλη σοφία από ένα πολιτικό για να αποφασίσει να ασχοληθεί κυρίως με την ανάπτυξη της χώρας, να αποκεντρώσει και να δώσει αυτονομία στους φορείς της εκπαίδευσης. Και τελικά να απολαύσει την ευημερία της κοινωνίας, και όχι την πρόσκαιρη ικανοποίηση των συζύγων πολιτικών, των τέκνων τους, ή των συγγενών ψηφοφόρων που αιτούνται με αγωνία μια θέση «στον ήλιο» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας…