Η Κορωνίδα είναι νησίδα η οποία βρίσκεται μπροστά από το λιμάνι της Κοιλάδας, στην περιοχή της Ερμιονίδας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο, καταπράσινο νησάκι, ιδιοκτησίας του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Λιβανού. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Κορωνίδα ήταν κόρη του Κορωνέα, προστατευόμενη της Αθηνάς. Η θεά την μεταμόρφωσε τελικά σε πουλί (κουρούνα) προκειμένου η νεαρή κοπέλα να γλιτώσει από το… ανελέητο ερωτικό κυνήγι του Ποσειδώνα. Η Κορωνίδα, το ιδιόκτητο νησί μιας από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικογένειες στο χώρο της ναυτιλίας, συνδέεται λοιπόν με μύθους και ιστορίες που του «χαρίζουν» ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον περίβλημα. Το νησί, αντίθετα με άλλους ιδιωτικούς παραδείσους, όπως αυτοί των Νιάρχων και των Ωνάση, έχει κατορθώσει να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα. Ισως επειδή τα μέλη της οικογένειας δεν δίνουν δικαιώματα μέσα από την προσωπική τους ζωή, ακολουθώντας έτσι τις συμβουλές του πατριάρχη Σταύρου Λιβανού, μιας ισχυρής προσωπικότητας, ο οποίος μαζί με κάποιους άλλους τοποθέτησε τα θεμέλια για τη λαμπρή πορεία της χώρας μας στον διεθνή ναυτιλιακό χάρτη. Οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στην οικογένεια Livanos φέρνουν στη μνήμη τους τις όμορφες κόρες του Σταύρου Λιβανού, Ευγενία και Τίνα. Τα δύο κορίτσια, τα οποία μεγάλωσαν και σπούδασαν στη Νέα Υόρκη, απασχολούσαν τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό Τύπο με τη γοητεία, το εκλεπτυσμένο lifestyle και τις υπέρκομψες στυλιστικές επιλογές τους. Ηταν άλλωστε οι κόρες ενός από τους ισχυρότερους τότε πλοιοκτήτες στον κόσμο. (Ο Σταύρος Λιβανός κατοικούσε μόνιμα στη Νέα Υόρκη). Οι δύο κοπέλες είχαν γίνει μάλιστα εξώφυλλο στο «Paris Match». Η Ευγενία και η Τίνα, οι πλέον περιζήτητες νύφες του διεθνούς τζετ σετ, φορούσαν υπέροχα λευκά φορέματα γαλλικού οίκου και πανάκριβα κοσμήματα από πέρλες και διαμάντια.

Η παλιά και η νέα γενιά

Επιστρέφοντας λοιπόν στο παρόν της ιδιόκτητης Κορωνίδας. Οι Λιβανοί «κατηφορίζουν» στο νησάκι γύρω στα τέλη Ιουνίου. Πρόσβαση στον ιδιόκτητο παράδεισό τους έχουν μόνο στενοί φίλοι και συγγενείς. Οι περισσότεροι από αυτούς φθάνουν εκεί με σκάφη ή ελικόπτερα. Στο νησάκι έχουν πραγματοποιηθεί ευχάριστα γεγονότα όπως βαφτίσεις των εγγονών του Λιβανού. Αυτή τη φορά ο γιος του Γιώργου Λιβανού και της Λήτας Βοϊβόδα, Σταύρος junior επέλεξε το Λονδίνο για τη βάφτιση της μικρότερης κόρης του. Η βάφτιση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, με στενούς συγγενείς του Σταύρου Λιβανού και της συζύγου του Μαριέλας Τσαβλίρη να φθάνουν στη βρετανική πρωτεύουσα. Η Livanos family κράτησε μυστικό μέχρι τώρα το ευτυχές γεγονός. Την πληροφορία μού «χάρισε» ζευγάρι καλών φίλων το οποίο κάνει στενή παρέα με τον Σταύρο και τη Μαριέλα στο Λονδίνο…
Τα εμπόδια

Τελικά, κάποια εμπόδια –όχι όλα –ξεπεράστηκαν. Το δείπνο για λίγους και εκλεκτούς το οποίο προετοιμαζόταν με ιδιαίτερη προσοχή στη βρετανική πρεσβεία με αφορμή την άφιξη του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Αρκετοί μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως και σημαντικά ιδρύματα, δεν έδειξαν την προθυμία να προσφέρουν χρήματα για την όσο το δυνατόν αρτιότερη διοργάνωση, κυρίως όμως για να βοηθήσουν τον φιλανθρωπικό οργανισμό του Prince Charles. Στο κτίριο της οδού Λουκιανού θα πραγματοποιηθεί τελικά μόνο ένα μικρό δείπνο για 20 περίπου ισχυρές προσωπικότητες. Ανθρωποι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας περνώντας μέρος του χρόνου στη βρετανική πρωτεύουσα.
Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν την ευκαιρία εδώ και χρόνια να συναντούν τον Κάρολο σε ιδιωτικό επίπεδο (όπως ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος). Τα foundations Τσάκος και Λάτση είναι ίσως τα μοναδικά τα οποία δέχθηκαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Καρόλου, το οποίο προσφέρει διεθνές σημαντικό έργο. Ενα άλλο εμπόδιο που ξεπεράστηκε είναι η παρουσία του πρωτότοκου γιου του τέως, πρίγκιπα Παύλου (συνοδοιπόρου του Καρόλου στη διεθνή φιλανθρωπική του δράση), στη δεξίωση της αγγλικής πρεσβείας. Οι αντιδράσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης σταμάτησαν (τουλάχιστον προς το παρόν). Ο Παύλος θα επισκεφθεί την British Embassy. Ανυπομονώ για την στυλιστική επιλογή της Μαρί-Σαντάλ…

«Αποδράσεις»

Από το Λονδίνο των ισχυρών του χρήματος, πριγκιπικών γάμων, σημαντικών εικαστικών γεγονότων και ολοκαίνουργιων, φαντασμαγορικών boutique Chanel, στη γραφική Πλάκα και τις «γιαγιάδες» οι οποίες φτιάχνουν εξαιρετικές πίτες. Οι επιλογές τους στην κουζίνα είναι τόσο νόστιμες, που ακόμα και αυτοί οι Θεοί του Ολύμπου θα χειροκροτούσαν γεμάτοι ενθουσιασμό. Οι γιαγιάδες, με καταγωγή από την Mykonos, δουλεύουν ακούραστα για να παρασκευάσουν τις λαχταριστές πορτοκαλόπιτες, τις νόστιμες τάρτες και το σπιτικό ρυζόγαλο. Ο κόσμος συνωστίζεται στα τραπεζάκια της οδού Μνησικλέους ανάμεσα σε χιλιάδες γιασεμιά. Τα λουλούδια, που έδωσαν το όνομά τους στο δημοφιλέστερο (μαζί με το κοντινό Μελίνα) ίσως καφέ της Πλάκας. Ανάμεσα στα νεαρά αγόρια και κορίτσια, τους φοιτητές με τα σακίδια και τους απλούς τουρίστες ανακαλύπτω ξένους επισκέπτες υψηλής οικονομικής στάθμης. Πρόκειται για αυτούς οι οποίοι έχουν «δραπετεύσει» από τις πολυτελείς σουίτες και τα κομψά δωμάτια των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George της Πλατείας Συντάγματος. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα «πετάξουν» στη Μύκονο για διακοπές πολλών αστέρων.

«Ναυάγησε» το Cipriani

Πληροφορούμαι ότι ναυάγησαν τελικά τα σχέδια πολύ γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης, έχοντας δημιουργήσει στο νησί των ανέμων παγκοσμίου φήμης restaurant-bar. Ο συγκεκριμένος βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περίφημων Cipriani. Η μυθική αλυσίδα με τα spots στο Λονδίνο, τη Βενετία (ένα από τα ωραιότερα το Cip’s Club στο Belmond Hotel Cipriani), τη Νέα Υόρκη, το καινούργιο των Βρυξελλών (φωτογραφία) κ.α. Οι συζητήσεις δεν είχαν όμως αίσιο τέλος. Ο επιχειρηματίας, πολυπράγμων και διορατικός, προσανατολίζεται τώρα στη δημιουργία εστιατορίου στο κέντρο του νησιού. Ενα restaurant, το οποίο δεν θα μοιάζει ακριβώς με το Cipriani, αλλά θα προσφέρει επτά διαφορετικά, υψηλής ποιότητας, πιάτα. Επτά γαστριμαργικές επιλογές από την ιαπωνική, τη γαλλική, την ιταλική και την ελληνική κουζίνα. Το μεγάλο party στη Μύκονο ξεκινά πολύ γρήγορα. Με άραβες, τούρκους, ρώσους μεγιστάνες στην πρώτη γραμμή. Πολλές φορές μέσα σε βλαχομπαρόκ σκηνικά…