Πάνω από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς από τέσσερις ηπείρους, από τόσο διαφορετικά σημεία του κόσμου όπως η Καραϊβική και το Βιετνάμ, θα φιλοξενηθούν στη 15η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 3 Μαΐου. Στη φετινή διοργάνωση τιμώμενη δεν είναι μια χώρα αλλά μια γλώσσα, τιμώμενη με άλλα λόγια είναι η Γαλλοφωνία, η οποία θα φιλοξενηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο 350 τ.μ. Ταυτόχρονα πολλοί από τους Γαλλόφωνους συγγραφείς θα συμμετάσχουν μαζί με έλληνες συγγραφείς και διανοούμενους σε συζητήσεις πάνω στην κεντρική θεματική της Εκθεσης, που είναι «Η Δημοκρατία στον 21ο αιώνα». Διόλου αναπάντεχο, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε 240 χρόνια ακριβώς μετά τον θάνατο του Βολταίρου (για την ακρίβεια πέθανε 30 Μαΐου) αλλά και ακριβώς πενήντα χρόνια με τον Μάη του ’68. Θα συζητηθούν πολλές πτυχές της κεντρικής θεματικής της έκθεσης, λ.χ. το θέμα «Δημοκρατία και οικονομία: Σχέση στοργής ή οργής; Υπάρχει αντινομία μεταξύ ελεύθερης αγοράς και δημοκρατίας;», ή το «Η άνοδος της Ακροδεξιάς σήμερα: Αναλογίες και διαφορές με το παρελθόν». Ενώ σε κεντρική συζήτηση για το Μάη του ’68 θα συμμετάσχουν η Leslie Kaplan, ο Γιώργος Στεφανίδης, ο Frederic Worms, οι δύο πρώτοι από τους οποίους συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα, τότε, του Παρισιού.
Τα πρόσωπα
Η ποικιλομορφία της έκφρασης στη γαλλική γλώσσα, με τον συντονισμό του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, θα εκπροσωπηθεί από συγγραφείς όπως οι: Kaouther Adimi, Barbara Cassin, Metin Arditi, Olivier Guez, Laure Marchand, Dominique Manotti, Philippe Lechermeier, Frederic Worms, Nathalie Quintane, Marion Billet, Leslie Kaplan, Yamen Manai, Claude Rizzo, Brina Svit, Gilles Ortlieb, Thomas Gunzig, Daniel Maximin.
Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν 285 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (15 περισσότεροι από πέρυσι), είναι παρούσες 22 χώρες ενώ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν κοντά στις 500 εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, εργαστήρια, προβολές ταινιών κ.ά. Πρόκειται για νέο ρεκόρ. Θα υπάρχει ειδική αίθουσα όπου θα προβληθούν ταινίες με θέμα το Προσφυγικό, εκπομπές και ταινίες από το αρχείο της ΕΡΤ για τον Μάη του ’68, η ταινία της Ελληνογαλλίδας Angelique Kourounis για τη Χρυσή Αυγή. Επίσης θα υπάρξουν πολλές εκθέσεις: από έκθεση αφισών του Μάη του ’68 μέχρι έκθεση εικονογράφων παιδικού βιβλίου με θέμα γαλλικά γλυκίσματα. Και από την έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης» του Ιδρύματος της Βουλής και της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας με θέμα τις προσφυγικές ροές (στην αίθουσα Αμαλ που σημαίνει «Ελπίδα») μέχρι την εικαστική έκθεση τρισδιάστατων βιβλίων των Ελένης Θεοφυλάκτου και Αννέτας Σπανουδάκη (στο πλαίσιο του αφιερώματος «Βιβλίο και performance»).
Τη διοργάνωση της Εκθεσης έχει αναλάβει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους εκδότες. Ενας δεύτερος θεματικός άξονας της έκθεσης ονομάζεται «Λογοτεχνία και μνήμη». Θα αναλυθούν: α) λογοτεχνικά είδη όπως το μυθιστόρημα – ντοκουμέντο, β) η εβραϊκή εμπειρία στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, γ) αξιοσημείωτες λογοτεχνικές επέτειοι (Νικόλας Κάλας, Αρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Μπεράτης, Ζωή Καρέλλη, Ν. Γ. Πεντζίκης, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιώργος Χειμωνάς, Μαργαρίτα Καραπάνου, Κώστας Καρυωτάκης). Ενας τρίτος θεματικός άξονας έχει τίτλο «Η προσφυγική εμπειρία: Μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες» και ένας τέταρτος «Βιβλίο και performance».
Ειδικές εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο των εργασιών της η 15η ΔΕΒΘ διοργανώνει ειδικές συζητήσεις για τις επαγγελματικές προκλήσεις των εκδόσεων, όπως η ψηφιακή μετάβαση του κλάδου και η υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό. Κυρίως σε Δυτική Ευρώπη και Βαλκάνια. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν σημαντικοί διεθνείς φορείς και παράγοντες του βιβλίου. Οπως το Bureau International de l’edition française (BIEF) με παρουσία του διευθυντή του Nicolas Roche καθώς και οι Nathalie Carpentier (French Pulp Editions), Christine Bonnard Legrand (Libella Group), Alizee Dabert (Gallimard Jeunesse) και η Anne-Laure Brisac (Editions Signes et balises) η οποία είναι στέλεχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, υπεύθυνη των ελληνικών συλλογών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης συμμετέχει δυναμικά στη 15η ΔΕΒΘ, παρουσιάζοντας την «ΕΜΜΑ», μια διεθνή πλατφόρμα προώθησης του βιβλίου μέσα από τα social media. Τα επίσημα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την Πέμπτη 3 Μαΐου στις 19.30, στο Περίπτερο 15. Θα προηγηθεί μικρή συναυλία από τους ελληνογάλλους Στέφανο Τσαπή (πιάνο), Κυβέλη Καστοριάδη, κόρη του Κορνήλιου (φωνή), ένα μουσικό οδοιπορικό στα λιμάνια της Μεσογείου από Θεσσαλονίκη έως Αλεξάνδρεια και Μασσαλία, με τα λόγια του Καβάφη, του Καββαδία, του Χικμέτ.