Θερμά λόγια, ασκήσεις ισορροπίας, συστάσεις, αλλά και ηχηρά μηνύματα για τη μεταμνημονιακή εποχή ήταν μεταξύ των χαρακτηριστικών στοιχείων της χθεσινής επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, στις συναντήσεις που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Με όπλο τη διπλωματική γλώσσα που επιδέχεται σε ορισμένα σημεία πολλές ερμηνείες, ο φιλέλληνας ευρωπαίος κεντρικός παράγοντας αξιοποίησε την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα για να ενισχύσει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ παράλληλα έστειλε και μηνύματα για την επόμενη μέρα, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2018.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν και γενναιόδωρος προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, φρόντισε να θέσει και το πλαίσιο για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, με έμφαση στην προώθηση και υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την επισήμανση ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και αφού υπογράμμισε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο ακολουθούν τη σωστή πορεία, τόνισε με έμφαση: «Και τώρα θα πρέπει να δούμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν».
Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί και βασικό αίτημα των πιστωτών και σε αυτό το πλαίσιο και αργότερα ο Γιούνκερ μιλώντας στο Κοινοβούλιο ζήτησε από τους βουλευτές να συνεχίσουν τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας, ώστε οι θυσίες των 8 χρόνων να μην πάνε χαμένες.
«Θα ήθελα να σας εξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειεςκαι να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρει εκ νέου τα δικαιώματά της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην ευρωζώνη» τόνισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκανκαινα ακολουθηθούν οι οικονομικές και προϋπολογιστικές πολιτικέςπου έχουν αναληφθεί προκειμένου να υπάρξουν διαρκήςανάπτυξη καιθέσεις εργασίας».
Ο Πρωθυπουργός όμως άκουσε από τον Γιούνκερ αυτό που τον ικανοποίησε περισσότερο και δεν ήταν άλλο από τον όρο καθαρή έξοδο, καθώς αυτό αποτελεί και κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης πάνω στο οποίο και στηρίζει όλη την επιχειρηματολογία της.
«Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής και άκαμπτης λιτότητας. Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή» είπε με έμφαση ο Γιούνκερ. Αμέσως πήρε τον λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξει μια σαφής έξοδος, τόσο σαφής, όσο και καθαρή. «Μην μπλέκουμε με τις λέξεις: Σαφήνεια, καθαρότητα, τι σημαίνουν όλα αυτά;» διερωτήθηκε και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι το διαβατήριο για να υπάρξει «σαφής και καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, απ’ όπου απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αφού εμφανίστηκε αρκετά υποστηρικτικός για τη χώρα μας (μάλιστα είπε στα ελληνικά, «ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη»), τόνισε ότι για τη νέα Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να θεραπευθούν όλες τις παθογένειες που τόσο κόστισανσε αυτή και στην κοινωνία. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του Γιούνκερ, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος. Παράλληλα, άφησε αιχμές και για όσους εντός ΕΕ τα τελευταία οχτώ χρόνια επέκριναν την Ελλάδα προσπαθώντας να της κάνουν μαθήματα.
Οι δύο στρατιωτικοί. Σημαντική θεωρείται από την Αθήνα και η κίνησή του να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν περίπου δύο μήνες στις τουρκικές φυλακές. Η αντίδραση της Αγκυρας, μάλιστα, ήταν άμεση –με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ να δηλώνει ότι «η τουρκική Δικαιοσύνη δεν παίρνει εντολές από κανέναν».
Το Σκοπιανό. Στο άλλο μείζον θέμα, αυτό του Σκοπιανού, υπογράμμισε με έμφαση ότι είναι επείγον να λυθεί το Ονοματολογικό.Ακόμη, εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και επέκρινε ευρωπαϊκές χώρες, που κατά τον ίδιο δεν δείχνουν να νοιάζονταικαι ιδιαίτερα για το πρόβλημα και μίλησε για την υποχρέωση αλληλεγγύης έναντι της Ελλάδας.