«Οπου κι αν τρέξουν, όσο κι αν τρέξουν, θα τους κυνηγήσουμε». Αυτή η φράση που χρησιμοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για όσους θεωρεί ότι επιχείρησαν με το πραξικόπημα να τον ανατρέψουν και μετά διέφυγαν στο εξωτερικό προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Αθήνα. Η Ελλάδα καλείται να προφυλάξει από τις «αρπακτικές» διαθέσεις του Ερντογάν τον έναν για την ώρα από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς (εγκατέλειψαν την Τουρκία την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα), που από την Πέμπτη μπορεί τυπικώς να κυκλοφορεί ελεύθερος μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση των οκτώ αξιωματικών αποτελεί καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης. Η πίεση από την Τουρκία είναι μεγάλη και με κάθε ευκαιρία ο Ταγίπ Ερντογάν αξιώνει την παράδοσή τους. Η κατάσταση μάλιστα έγινε πιο δύσκολη μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, αφού ευθέως οι Τούρκοι έχουν θέσει ζήτημα ανταλλαγής. Η διακοπή κράτησης τώρα του ενός με την απόφαση του ΣτΕ έχει αναγκάσει τις Αρχές Ασφαλείας να εκπονήσουν το σχέδιο «Ασπίδα» καθώς υπάρχει ο φόβος τούρκοι πράκτορες να θελήσουν να κινηθούν εναντίον τους.
Η ΜΙΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΣ. Οι δηλώσεις κορυφαίου τούρκου αξιωματούχου πως η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ έχει προχωρήσει σε απαγωγές από 18 χώρες του εξωτερικού 80 υπόπτων για διασυνδέσεις με την οργάνωση του Γκιουλέν, όπως και οι τηλεοπτικές εικόνες τέτοιων επιχειρήσεων στο έδαφος του Κοσόβου, όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μαξίμου και την Κατεχάκη αλλά προκάλεσαν αρκετές συσκέψεις με αντικείμενο τη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα «περίεργες κινήσεις» για τους Οκτώ.
Για να μη θυμίσει η επιχείρηση ντέρμπι μεταξύ ΕΥΠ και ΜΙΤ, το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι ελληνικές Αρχές έχει στόχο να εκμηδενίσει τη δυνατότητα επαφής με αγνώστους για τον τούρκο πολίτη ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, μόνο στα χαρτιά θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Η απόπειρα απαγωγής ή και εξόντωσης του ενός ή περισσοτέρων θα ισοδυναμούσε με εφιάλτη για την Αθήνα και γι’ αυτό ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, αφού ανέσυρε τα παλιά στρατιωτικά του εγχειρίδια, έδωσε σαφείς εντολές και οι αστυνομικές Αρχές εξαπέλυσαν έναν σχεδόν μικρό στρατό που έχει κάνει κύκλο γύρω από τον τούρκο αξιωματικό. Θεωρητικά μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, ουσιαστικά όμως παραμένει υπό ασφυκτικό κλοιό.
Ολα δείχνουν πως έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο να αποκτήσουν σε κάποιες εβδομάδες δικαίωμα ελεύθερης κίνησης στο εσωτερικό της Ελλάδας και οι άλλοι επτά αξιωματικοί. Με βάση τον σχεδιασμό των Αρχών, αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει διαχωρισμός τους αλλά συμβίωση στον ίδιο χώρο και των Οκτώ ή όσων τύχουν ίδιας απόφασης οι αιτήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απαιτητικό αίτημα των συνηγόρων τους για ενοικίαση οικίας στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο, στην οποία θα διαμείνουν όσο καιρό βρίσκονται στην Ελλάδα το αρμόδιο υπουργείο έβαλε βέτο.
ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ. Με την εφαρμογή της απόφασης ξεκίνησε ήδη η επιχείρηση «εξαφάνισης» του ενός μέσω της επιλογής χώρου διαμονής που δεν αφήνει περιθώρια για όποιον έχει διαθέσεις υφαρπαγής. Ο Νο1 φυλασσόμενος στόχος από εξωτερική απειλή αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο Σουλεϊμάν Οζκαγιαντσίμ, διαμένει σε φρουρούμενο χώρο εντός στρατοπέδου στην Αττική στον οποίο δύσκολα μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει κανείς χωρίς την εξασφάλιση ειδικής άδειας. Εντός και γύρω από τον χώρο αυτό, ο οποίος παρακολουθείται ηλεκτρονικά, θα βρίσκονται για την ασφάλειά του περισσότεροι από 100 (!) άνδρες της Αστυνομίας και των Ειδικών Δυνάμεων. Κάμερες 24ωρης παρακολούθησης, περισσότεροι από 10 ελεύθεροι σκοπευτές θα είναι διακτινισμένοι γύρω από την εγκατάσταση – φρούριο, ενώ εντός και εκτός της οικίας θα βρίσκονται συνεχώς δεκάδες άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και της Αμεσης Δράσης. Γύρω από το στρατόπεδο θα απλωθεί ηλεκτρονικό δίχτυ προστασίας ενώ περιπολικά και αυτοκίνητα της Ασφάλειας θα περιπολούν περιμετρικά τον χώρο. Η εντολή για όποιον πλησιάσει ή κινηθεί ύποπτα εναντίον του τούρκου «ελεύθερου – φρουρούμενου» είναι σαφής. Γι’ αυτό άλλωστε ο αριθμός των ελεύθερων σκοπευτών είναι ασυνήθιστα μεγάλος,