Τα σύννεφα στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ αραίωσαν όταν οι Βρυξέλλες δέχθηκαν πως ο ρόλος της ΝΔ δεν είναι να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά να τηρεί τη λαϊκή εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός και δεν είναι άλλη από το να κάνει αντιπολίτευση, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη του κόμματος. Κάπου εκεί σταμάτησαν οι δημόσιες παραινέσεις, αλλά και οι κατ’ ιδίαν πιέσεις προς την Πειραιώς να ψηφίζει τα οικονομικά μέτρα, με αποτέλεσμα να λυθούν και οι όποιες παρεξηγήσεις εκατέρωθεν. Κι αυτό είναι κάτι που όχι μόνο αποτυπώθηκε στο μέτωπο του Σκοπιανού –ένα ζήτημα στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της, ούτε έχει δεχθεί ούτε έχει αισθανθεί πίεση να ακολουθήσει την κυβερνητική γραμμή -, αλλά επισφραγίστηκε και στο τελευταίο ραντεβού του προέδρου της Κομισιόν με τον πρόεδρο της ΝΔ το περασμένο φθινόπωρο στη βελγική πρωτεύουσα.
Πάντως, η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Γιούνκερ – Μητσοτάκη δεν σημαίνει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ξεχαστεί όσα συνέβησαν στα τέλη του 2014 και οι έξτρα οικονομικές πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρώπη η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτές μάλιστα θεωρείται από γαλάζια στελέχη ότι συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις απουσίες με νόημα της χθεσινής ομιλίας του επικεφαλής της Κομισιόν στη Βουλή, άλλωστε, η πιο σημαντική που καταγράφεται είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Δύο συναντήσεις. Χθες οι Μητσοτάκης και Γιούνκερ συναντήθηκαν σε δύο δόσεις: το μεσημέρι σε γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Το απόγευμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο ξενοδοχείο όπου διαχρονικά καταλύει ο Γιούνκερ, στο Καβούρι. Στα 40 λεπτά της χθεσινής συνάντησης τέθηκε επί τάπητος το θέμα της διευθέτησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον επικεφαλής της Κομισιόν να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους χωρίς προϋποθέσεις, υπερτονίζοντας ότι πρόκειται για μια υπόσχεση των πιστωτών που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012. Μάλιστα, τότε, η απόφαση είχε ληφθεί από το Eurogroup με επικεφαλής τον ίδιο τον Γιούνκερ.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να καταστήσει για ακόμα μία φορά σαφές στον συνομιλητή του ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, τόνισε ότι το κόμμα του έχει επεξεργαστεί πλήρως δική του αναπτυξιακή πρόταση, η οποία έχει ως πρώτο στόχο την προσέλκυση επενδύσεων –μεταξύ άλλων και μέσω της μείωσης της φορολογίας.
Το κυβερνητικό σχέδιο. Με αφορμή την αναπτυξιακή ατζέντα της ΝΔ, συζητήθηκε και το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματος μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως και η προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που καθιστούν το κόμμα του ως τη μόνη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα η οποία μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα, με τις αλλαγές που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι ευρωεκλογές. Από τη συζήτηση δεν ξέφυγε το θέμα των ερχόμενων ευρωεκλογών, για τις οποίες προετοιμάζεται ήδη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σε αυτή την αναμέτρηση το ΕΛΚ εστιάζει ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, κι έτσι στα τέλη του ερχόμενου μήνα (29-30 Μαΐου) ο επικεφαλής της καμπάνιας Ντάρα Μέρφι θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.