Στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θεωρούν ότι σε μια Ευρώπη όπου κερδίζουν έδαφος ακραίες δυνάμεις μια επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα είναι ελπιδοφόρα. Κι αυτό γιατί, παρά την πόλωση και την οξύτητα που επικρατούν στην αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προοδευτικό, μετριοπαθή και φιλελεύθερο πολιτικό.
Στη βάση αυτή έχει οικοδομηθεί το δίκτυο σχέσεων του προέδρου της ΝΔ στην Ευρώπη. Ενα δίκτυο που εκτείνεται από τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ισπανία μέχρι τον ευρωπαϊκό Βορρά, στον άξονα Γερμανίας – Φινλανδίας. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να χτίσει έναν ιστό υποστήριξης που να του επιτρέψει να αποδώσει γρήγορα όταν θα έρθει στην εξουσία. Η Ευρώπη άλλωστε, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, είναι το άλφα και το ωμέγα για κάποιον που έχει ως πρωταρχικό στόχο την επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη.
Ποιες είναι, όμως, οι συμμαχίες του στη Γηραιά Ηπειρο; Σε πολιτικό, όσο και κοινωνικό επίπεδο, κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρι Κατάινεν. Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο οποίος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με την ευρωπαϊκή Δεξιά, όχι μόνο έχει συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες με τον Μητσοτάκη, αλλά έχει επισκεφθεί την Ελλάδα για διακοπές με τη σύζυγό του. Ιδιαιτέρως καλές είναι οι σχέσεις του προέδρου της ΝΔ και με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον πρώτο να σχεδιάζει να μεταβεί στο Μόναχο τον επόμενο μήνα σε εκδήλωση του δεύτερου. Επίσης ο Βέμπερ πολλές φορές έχει στηρίξει δημόσια τον Μητσοτάκη, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση για τη στάση του στο Σκοπιανό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς δεν επενδύει στον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν κλείνει τον κύκλο του στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά έχει επαφές και με την Ανγκελα Μέρκελ και, σύμφωνα με ενήμερες πηγές, όχι μόνο στο πλαίσιο του ΕΛΚ. Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν, άλλωστε, από τους πρώτους ηγέτες ξένων κρατών που συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογή του στο τιμόνι της ΝΔ.
Εκτός Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καλές σχέσεις με τον Φιλελεύθερο Γκι Φέρχοφστατ. Σημαντική και ουσιώδης ήταν όμως και η συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Πέρα από μια εκ βαθέων ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική και την κατάληξη του ελληνικού προγράμματος, Μακρόν και Μητσοτάκης συζήτησαν και πολιτικά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Βεβαίως η ΝΔ είναι ενταγμένη στο ΕΛΚ, ενώ το κόμμα του Μακρόν αναζητά ακόμη την τοποθέτησή του στα ευρωπαϊκά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, ο μεταρρυθμιστικός προοδευτισμός τους αλλά και το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης μιλάει άπταιστα γαλλικά δημιούργησαν ένα πεδίο πολιτικής συζήτησης που αφορά το μέλλον. Χωρίς αμφιβολία, ο πρόεδρος της ΝΔ συμμερίζεται τις απόψεις του Μακρόν για την αναμόρφωση της ευρωζώνης, αλλά αυτές, προς το παρόν, συναντούν σιωπηλή γερμανική αντίσταση και πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν.
ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ. Αλλωστε, με δεδομένη την πολιτική αδράνεια στην Ισπανία και την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στην Ιταλία, μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα –ιδίως αν η ΝΔ συνεργαστεί μετεκλογικά με το Κίνημα Αλλαγής –θα ήταν φυσικός συνομιλητής του Παρισιού στη μακρονική του φάση. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την αίσθηση ανανέωσης που δίνει η φυσιογνωμία του Μητσοτάκη, όπως και οι καλές του σχέσεις με τον πυρήνα του ΕΛΚ, έχουν ως αποτέλεσμα τα θεμέλια της προεκλογικής εκστρατείας της ευρωπαϊκής Δεξιάς να μπουν στην Αθήνα, στις 29 Μαΐου, με την άφιξη του επικεφαλής της καμπάνιας Ντάρα Μέρφι.