Καταθέσεις πολλών δικηγόρων στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης για παράνομες επαναπροωθήσεις από τον Εβρο τούρκων στρατιωτικών και μεταναστών δημιουργούν νέο προβληματισμό στην κυβέρνηση στα απόνερα της κράτησης των δύο Ελλήνων στις φυλακές της Αδριανούπολης αλλά και της υπόθεσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Ακόμη στις ίδιες αναφορές φέρεται να αποκαλύπτεται ο ρόλος ενός μυστηριώδους τούρκου στρατιωτικού με έδρα χώρα της Βόρειας Ευρώπης ο οποίος φαίνεται να κατευθύνει τούρκους υπόπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα που έρχονται στην Ελλάδα.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν το άγνωστο παρασκήνιο κυβερνητικών χειρισμών σε θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων στον απόηχο της υπόθεσης των ελλήνων στρατιωτικών που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Καθότι αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν αφανείς ενέργειες των ελληνικών υπηρεσιών που επιτείνουν το πρόβλημα και περιπλέκουν την κατάσταση.
Μία σοβαρή πτυχή του παρασκηνίου είναι η ιδιότυπη έρευνα που πραγματοποιείται τους τελευταίους μήνες εις βάρος τουλάχιστον 17 δικηγόρων από όλη τη Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη κ.λπ.) από τις δικαστικές Αρχές της Θράκης.
Η έρευνα αυτή έχει ξεκινήσει από μια επιστολή προς τις δικαστικές Αρχές τον Ιανουαρίου του 2017 από κάποιον ιδιώτη με βασική αιχμή ότι υπήρχε παράτυπη αρωγή από τους δικηγόρους τούρκων πραξικοπηματιών ή και άλλων μεταναστών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εισόδου στη χώρα μας. Στη συγκεκριμένη δικογραφία εντάχθηκε κι έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που είχε συνταχθεί στις 16 Οκτωβρίου 2017 με θέμα «Παρουσία δικηγόρων στα σημεία σύλληψης παράνομων μεταναστών». Στο έγγραφο παρουσιάζονται περίπου 20 περιπτώσεις εντοπισμού τούρκων, ιρακινών, σύρων και άλλων μεταναστών –με την παρουσία των ελεγχόμενων δικηγόρων –στην περιοχή του Εβρου.

Σιωπηλές επαναπροωθήσεις

Ωστόσο το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι στα πλαίσια των ερευνών αυτών πολλοί από τους 17 δικηγόρους που αρνούνται τις κατηγορίες προχωρούν με την σειρά τους σε καταγγελίες για περίεργες μεθοδεύσεις ελλήνων αστυνομικών και στρατιωτικών που προωθούν παρανόμως αλλοδαπούς στην Τουρκία και τους παραδίδουν «σιωπηλά» στις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα ζητείται κι η έναρξη νέας δικαστικής έρευνας για αυτή την μυστική τακτική των ελληνικών Αρχών.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» η δικηγόρος της Αθήνας Σταυρούλα Τομαρά, «συνολικά 10 δικηγόροι από τέσσερις δικηγορικούς συλλόγους την περασμένη εβδομάδα καταγγείλαμε στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης με υπομνήματα, προτείνοντας μάρτυρες, και θέτοντας στη διάθεσή της και οπτικές μαγνητοσκοπήσεις και χειρόγραφα έγγραφα επαναπροωθηθέντων από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Εγώ είχα υποβάλει και μήνυση εδώ και ένα χρόνο της οποίας αγνοείται η τύχη. Εχουμε ενημέρωση ότι οι οικογένειες των επαναπροωθηθέντων που βασανίστηκαν θα στραφούν δικαστικά κατά της χώρας μας στα τουρκικά και άλλα εθνικά ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα αξιώσουν από την Ελλάδα σε βάθος ενός-δύο ετών χρηματικές ικανοποιήσεις χιλιάδων ευρώ, λόγω των απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης που υπέστησαν στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα της σύλληψής τους από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Αυτές τις αποζημιώσεις θα τις καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο από τα χρήματα των φορολογουμένων ελλήνων πολιτών». Μια άλλη σημαντική πτυχή που απασχολεί πολλούς έλληνες αξιωματούχους είναι γιατί ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει θέσει αίτημα έκδοσης και για τους δύο κομάντος που είχαν συλληφθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2017 από τις αστυνομικές Αρχές στην Αλεξανδρούπολη κι οι οποίοι επίσης έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οπως προκύπτει από τις καταγγελίες τους και άλλα στοιχεία, οι δύο τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εισέλθει στην χώρα μας με άλλους τρεις από την ίδια ομάδα καταδρομών που συμμετείχαν τον Ιούλιο του 2016 στην επίθεση κατά του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα. Ωστόσο σύμφωνα με επιστολές κι άλλα έγγραφα υπήρξε άμεση σύλληψη και μυστική παράδοση των τούρκων κομάντος στο καθεστώς Ερντογάν.

Οι χαμένοι τούρκοι στρατιωτικοί βρέθηκαν ξαφνικά, τον Μάιο του 2017, επίσης στις φυλακές της Αδριανούπολης κι ήδη κάθονται στο εδώλιο με άλλα περίπου 490 άτομα σε δίκη που πραγματοποιείται στην Αγκυρα για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελλήνων αξιωματούχων, ο τούρκος πρόεδρος δεν θέτει ζήτημα για τους δύο κομάντος (σ.σ. κρατούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα) είτε λόγω της «μυστικής διευκόλυνσης» που υπήρξε στον Εβρο με την επαναπροώθηση των τριών συναδέλφων τους είτε γιατί περιμένει την ολοκλήρωση της δίκης στην Αγκυρα.
Σημειώνεται ότι σε άλλη δίκη που ολοκληρώθηκε προ μερικών εβδομάδων στην Τουρκία καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη ενας τούρκος στρατιωτικός που ήταν στην ίδια μονάδα μαζί με τους οκτώ που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ο καταδικασθείς δεν είχε επιδιώξει να έλθει τότε στη χώρα μας.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πληροφορίες ότι έλληνες δικηγόροι που συμμετέχουν στη δικαστική έρευνα της Θράκης υποστήριξαν ότι «πολλοί από τους υπόπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα που έφταναν στη χώρα μας κατευθύνονταν ή χρηματοδοτούνταν από τούρκο στρατιωτικό που έχει έδρα στο Βέλγιο ή άλλη χώρα στη Βόρεια Ευρώπη και ο οποίος διασυνδέεται με γκιουλενιστές που είναι διασκορπισμένοι στην Ευρώπη». Σε μία διάσταση που φαίνεται να αγνοούν οι ελληνικές Αρχές.