«Εμείς, η “Τζουμχουριέτ”, δεν θα πάψουμε ποτέ να αντιστεκόμαστε στο κακό, αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής μας», δήλωσε ο Ακίν Αταλάι, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ιστορικής τουρκικής εφημερίδας –είχε μόλις καταδικαστεί σε επτάμισι χρόνια φυλάκιση. «Μπορούμε να πάμε στη φυλακή μια φορά ακόμα αν χρειαστεί. Αλλά θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη δημοσιογραφία με θάρρος», δήλωσε ο Μουράτ Σαμπουντσού, ο διευθυντής της «Τζουμχουριέτ» –είχε μόλις καταδικαστεί σε επτάμισι χρόνια φυλάκιση.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας όσο δύσκολο και αν είναι αυτό απουσία του νόμου και της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο αρθρογράφος Καντρί Γκιουρσέλ –είχε μόλις καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση. «Με αυτή τη δίκη έκλεψαν μήνες ολόκληρους από τη ζωή μας, δεν μπορούν όμως να κλέψουν τις ελπίδες μας για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας», δήλωσε ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ –είχε μόλις καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών. «Κανένας δικτάτορας στην Ιστορία δεν κατάφερε ποτέ να φιμώσει τους έντιμους. Θα νικήσουμε», δήλωσε ο ρεπόρτερ Αχμέτ Σικ –είχε μόλις καταδικαστεί σε επτάμισι χρόνια φυλάκιση.

Στο σκοτεινό σημείο που έχει φτάσει η Τουρκία, η έκβαση της δίκης των 18 δημοσιογράφων, στελεχών και δικηγόρων της «Τζουμχουριέτ», της παλαιότερης ανεξάρτητης εφημερίδας της χώρας, θα μπορούσε να είναι και χειρότερη. Εως και 43 χρόνια κάθειρξη είχαν ζητήσει οι εισαγγελείς για τους κατηγορούμενους, «για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων». Τελικά, 14 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις καλύτερες πένες της Τουρκίας, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης δυόμισι έως επτάμισι χρόνων. Τρεις αθωώθηκαν. Οσο για τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας Τζαν Ντουντάρ, έναν διακεκριμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα που έχει καταφύγει στη Γερμανία και δικαζόταν ερήμην, το δικαστήριο της Σηλυβρίας αποφάσισε πως η υπόθεσή του θα συνεχιστεί ξεχωριστά.

Ολοι οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της εκδίκασης των εφέσεών τους. Ακόμα και ο Ακίν Αταλάι που βρισκόταν στη φυλακή εδώ και 17 μήνες –πολλοί συγκατηγορούμενοί του πέρασαν μήνες προφυλακισμένοι, κάποια στιγμή όμως αφέθηκαν ελεύθεροι. Είναι μάλλον περιττό να επισημάνει κανείς πως η δίκη της «Τζουμχουριέτ» ήταν μια δίκη πολιτική, και το κατηγορητήριο έωλο. Οι συνεργάτες της εφημερίδας κατηγορούνται για υποστήριξη είτε του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, είτε του PKK, είτε του ακροαριστερού γκρουπούσκουλου DHKP-C. Στην πραγματικότητα, οι καταδικασθέντες δημοσιογράφοι δεν σταμάτησαν ποτέ να χτυπούν με την πένα τους την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές.

«Μπροστά στην Ιστορία θα ντραπείτε», ήταν ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Τζουμχουριέτ» λίγο αφότου έγινε γνωστή η ετυμηγορία των δικαστών. «Ντροπή στη Δικαιοσύνη», έγραφε χθες η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της. Οταν μετέβη χθες ο Αταλάι στα γραφεία της, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είδε ένα πελώριο πανό με τη φωτογραφία του και την επιγραφή «Δεν είσαι μόνος». Στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότεροι από 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, περισσότερα από 170 μέσα έχουν κλείσει.