Σε εφιάλτη εξελίχθηκε η εκδρομή στο Λονδίνο για μια 23χρονη Ελληνίδα η οποία, όπως καταγγέλλει, κατηγορήθηκε άδικα για κατοχή πλαστών εγγράφων, παρέμεινε κρατούμενη επί 15 ώρες και έπεσε θύμα εκφοβισμού από τις βρετανικές Αρχές προκειμένου να υπογράψει ψευδή δήλωση. Το περιστατικό, που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», σημειώθηκε την Παρασκευή 20 Απριλίου. Η Αγγέλα Σ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας), κάτοικος Βερολίνου, περίμενε πώς και πώς το διήμερο ταξίδι που είχε προγραμματίσει στο Λονδίνο. Ωστόσο, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Στάνστεντ στις 10.30 το βράδυ, αντί να βρεθεί με τους φίλους της που την περίμεναν, βρέθηκε στο κρατητήριο.
«Ενας υπάλληλος στον έλεγχο διαβατηρίων μού πήρε την ταυτότητα και μου είπε να τον ακολουθήσω. Επειτα ήρθε ένας έλληνας υπάλληλος της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης, με ρώτησε αν είμαι Αλβανίδα και μου είπε ότι η ταυτότητά μου είναι πλαστή. Του εξήγησα ότι είμαι Ελληνίδα, ότι η ταυτότητα είναι γνήσια και ότι με αυτήν ταξιδεύω πάντα στη Γερμανία. “Οι Γερμανοί είναι βλάκες, δεν ασχολούνται” ήταν η απάντησή του» λέει στα «ΝΕΑ» η 23χρονη, η οποία εργάζεται σε ξενοδοχείο στο Βερολίνο. Εκείνη τη στιγμή άρχισε ο γολγοθάς της. «Μου πήραν το κινητό και όλα τα πράγματά μου. Μου έβγαλαν τα παπούτσια, μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, με τράβηξαν φωτογραφίες, σαν να ήμουν εγκληματίας. Μου είπαν ότι θα με κρατούσαν μέχρι την Κυριακή, οπότε θα με έστελναν στο Βερολίνο. Με έβαλαν σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα πέντε άτομα και μας κλείδωσαν. Είχα τρομάξει. Εκλαιγα επί τρεις ώρες. Πέρασα όλη τη νύχτα σε μια καρέκλα με ένα μαξιλάρι. Το δωμάτιο ήταν κρύο και βρώμικο. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ».
Αργότερα ήρθε η ώρα της ανάκρισης. «Στις 3 τα ξημερώματα ήρθε μια γυναίκα η οποία μου μιλούσε πάρα πολύ άσχημα και μου είπε: “Πες τώρα ότι είναι ψεύτικη η ταυτότητά σου, γιατί μετά θα είναι αργά”. Οταν της απάντησα ότι είναι αληθινή, μου είπε “μη μιλάς άλλο” και έδωσε εντολή στον διερμηνέα να μη μεταφράζει. Επειτα μου ζήτησε να υπογράψω ένα χαρτί που έγραφε ότι η ταυτότητα είναι ψεύτικη. Εγώ αρνήθηκα, αλλά επέμεινε λέγοντάς μου δυο – τρεις φορές ότι έπρεπε να υπογράψω. Εβαλα τα κλάματα και της είπα ότι δεν έχω πλαστή ταυτότητα, ότι είμαι από την Ελλάδα και τότε μου είπε ειρωνικά: “Ναι καλά, όλοι Ευρωπαίοι είστε”. Στη συνέχεια με ξανακλείδωσαν στο δωμάτιο. Αλλοτε με άφηναν να πάρω τηλέφωνο, άλλοτε έπρεπε να περιμένω δύο ώρες». Η μητέρα της 23χρονης στην Κομοτηνή επικοινώνησε έντρομη με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Κινητοποιηθήκαμε αμέσως. Διασταυρώσαμε με την ΕΛ.ΑΣ. ότι η ταυτότητα δεν είναι πλαστή και ενημερώσαμε τις βρετανικές Αρχές» είπε στα «ΝΕΑ» αξιωματούχος της πρεσβείας. Οταν την άφησαν ελεύθερη και της έδωσαν την ταυτότητά της, στις 13.30 του Σαββάτου, η Αγγέλα δεν πίστευε στα μάτια της. «Την είχαν ανοίξει ξεκολλώντας το πλαστικό και είχαν κάνει δύο τρύπες. Στο προξενείο του Βερολίνου μού είπαν ότι η ταυτότητα είναι πλέον άχρηστη. Αναγκάστηκα να κάνω αίτηση για διαβατήριο και πρέπει να βγάλω καινούργια ταυτότητα στην Ελλάδα».
«Σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, κράτηση με σκοπό την εξακρίβωση στοιχείων θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση που δεν υφίσταται λογική εναλλακτική λύση. Εδώ δεν φαίνεται να έγινε καμία συντονισμένη προσπάθεια εξακρίβωσης ώστε να αποφευχθεί η κράτηση. Το γεγονός ότι αυτή διήρκεσε 15 ολόκληρες ώρες εγείρει επίσης σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητά της. Αν φυσικά πιστοποιηθεί η ακρίβεια των σοβαρότατων ισχυρισμών σχετικά με τα υποτιμητικά σχόλια, τις απειλές και την προσπάθεια εξαναγκασμού σε αυτοενοχοποίηση, τότε μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη και για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει απόλυτα πρακτικές εξευτελιστικής μεταχείρισης» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Γιαννουλόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Britain in Europe.
Tεστ ελληνικότητας
Ενα χαρτάκι χωρίς αξία οι ταυτότητές μας
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν σημειωθεί άλλα δύο περιστατικά κράτησης Ελλήνων για αντίστοιχο λόγο, αλλά όχι για τόσο μεγάλο διάστημα. «Οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν τις ελληνικές ταυτότητες ως ένα χαρτάκι χωρίς αξία, παρότι είναι υποχρεωμένοι να τις δέχονται ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Εχουμε δεχθεί αρκετά παράπονα από Ελληνες που επιχειρούσαν να μπουν στη Βρετανία και οι Αρχές τούς υπέβαλλαν σε… τεστ ελληνικότητας» είπε στα «ΝΕΑ» διπλωματική πηγή.