Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, το υπόγειο του κτιρίου Rex θα μετατραπεί σε μια μεγάλη πασαρέλα! Η Βάσια Ατταριάν και η Μαρία Φιλίνη, σήμερα στις 17.30 κι αύριο στις 20.00 (Πανεπιστημίου 48, Τηλ. 210 3305074) ένα ντεφιλέ με επίκεντρο το γυναικείο ζήτημα, στην παράσταση που βάφτισαν «Τις γυναίκες έντυσε το Εθνικό Θέατρο».
«Πρόκειται για ένα 3ωρο θέαμα που παίρνει τη φόρμα του ντεφιλέ. Δέκα πρόσωπα φορούν και παρουσιάζουν γυναικεία κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως και το 2018. Είναι ουσιαστικά μια βραδιά αφιερωμένη στο κοστούμι που αναδεικνύει τη γυναίκα του 20ου αιώνα», αναφέρουν οι δύο σκηνοθέτιδες.
Μπροστά από το κοινό, θα περάσουν οι μεγαλύτεροι γυναικείοι ρόλοι του παγκόσμιου ρεπερτορίου, παράλληλα με σπουδαίες γυναίκες ηθοποιούς, συγγραφείς, ενδυματολόγους, ποιήτριες και ενδύτριες, έτσι όπως τις είδε και τις έντυσε το Εθνικό Θέατρο τον 20ο αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου.
«Βλέπουμε 90 κοστούμια από κοντά και άλλα 40 μέσω ipad αφού θεωρούνται μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπάρχουν για παράδειγμα αναφορές από τον Αντώνη Φωκά, τον πρώτο ενδυματολόγο του Εθνικού Θεάτρου που ουσιαστικά ίδρυσε το ρόλο αυτό, μέχρι τη Μήδεια, την Ηλέκτρα, την Ιουλιέτα, φτάνοντας μέχρι τα πιο σύγχρονα όπως το “Φιντακάκι” και τα μιούζικαλ όπως το “Βίρα τις άγκυρες”. Ως προς τις ηθοποιούς, θα κάνουμε μια σύνδεση με την Παξινού, τη Μανωλίδου και άλλες σύγχρονες γυναίκες», τονίζουν οι δύο γυναίκες.
Στο 3ωρο θέαμα που ετοίμασαν και στο οποίο οι θεατές θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν, πέρα από την πασαρέλα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα υπάρχει επίσης ζωντανή μουσική, ένα στοιχείο που δεν λείπει από τις επιδείξεις μόδας. Παράλληλα, θα διανθισθεί το ακουστικό τοπίο, με voice over δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στην παράσταση. Κάθε φορά οι ηθοποιοί περπατούν στο ντεφιλέ, στέκονται στο κέντρο και αφηγούνται διάφορα στοιχεία για την εποχή, το ρόλο και το κοστούμι που φέρουν.
«Φτιάχνουμε ένα παζλ με το τι μπορούμε να βρούμε στο βεστιάριο μαζί με ρόλους που επανέρχονται και σημαντικές ηθοποιούς του Εθνικού αλλά και έργα που είχαν αξία τη δεκαετία που παίχτηκαν. Ξεκινάμε από ελισαβετιανά κοστούμια και μέσα από το διαφορετικό ρεπερτόριο, φτάνουμε σε πιο σύγχρονα που δεν έχουν τίτλο. Η πασαρέλα κυλάει μέσα στο χρόνο χάρη σε μια οπτική του τι σημαίνει γυναίκα εξ αφορμής του ρόλου, του κοστουμιού της και της θεατρικής πραγματικότητας», υπογραμμίζουν οι Ατταριάν και Φιλίνη.
Μετά την προηγούμενη συνεργασία τους στο «Μέχρι Τώρα, οι δύο καλλιτέχνιδες, επανέρχονται τώρα για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ της Πειραματικής και να εκφράσουν την δική τους οπτική σχετικά με το θέμα του «Ο ιστορικός, πολιτικός και κοινωνικός ρόλος της γυναίκας».
«Μιας και το φεστιβάλ αφορούσε τη γυναίκα, αποφασίσαμε να σκεφτούμε πιο ανοιχτά τι σημαίνει η γυναίκα, με τρόπο πιο πλάγιο, ανοιχτό και να κυλάει μέσα στο χρόνο. Το ρούχο έχει αξία μέσα στο χρόνο οπότε προέκυψε το πώς βλέπει ένας μεγάλος θεσμός όπως είναι το Εθνικό τη γυναίκα στον 20ο αιώνα», καταλήγουν οι οι Ατταριάν και Φιλίνη.