Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παρατείνουν οι ΗΠΑ τις εξαιρέσεις χωρών από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Η προθεσμία λήγει την 1η Μαΐου και σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει να αφήσει εκτός συμμάχους της, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων που έχει μαζί τους.
Την ίδια στιγμή με παρέμβασή του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε η ΕΕ να υποστεί τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα».
«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγή στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου» δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε δημοσιογράφους στη Σόφια, στο περιθώριο του Eurogroup. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με τους αμερικανούς συμμάχους μας, αλλά δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε υπό πίεση» πρόσθεσε.
Η απόφαση να επιβληθούν δασμοί 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο θα μπορούσε να βλάψει όχι μόνο τις βιομηχανίες αυτές άμεσα, αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις κατασκευαστικές εταιρείες στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν αυτές τις πρώτες ύλες.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, εξετάζει την πιθανότητα για κάποιες χώρες να μην εφαρμοστούν οι δασμοί.
Οι εξαιρέσεις μπορεί να διαφέρουν σε εύρος από χώρα σε χώρα, με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες σχετικά με αυτό (δασμούς) και άλλα εμπορικά θέματα. Για παράδειγμα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Καναδάς και το Μεξικό θα λάβουν παράταση επειδή έχουν σημειώσει πρόοδο σε θέματα χάλυβα και αλουμινίου. Δεν είναι σαφές πού κινούνται οι συζητήσεις για τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Αργεντινή.
Η απαλλαγή της Νότιας Κορέας από τους νέους δασμούς είναι μόνιμη επειδή συμφώνησε με τις ποσοστώσεις στο πλαίσιο μιας νέας εμπορικής συμφωνίας.
Ο αντιπρόσωπος του εμπορίου στις ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ χειρίζεται τη διαδικασία εξαιρέσεων χωρών, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Το υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της επεξεργασίας για εξαιρέσεις προϊόντων. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επιβλέπει ολόκληρη τη διαδικασία.
Η προθεσμία της 1ης Μαΐου για τις δασμολογικές απαλλαγές καθορίστηκε σε προεδρικό μνημόνιο. Θα παραχωρηθεί παράταση με τον ίδιο τρόπο. Η τελική απόφαση για τη χορήγηση παράτασης θα εξαρτηθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.