Ισχυρή μεταμνημονιακή εποπτεία σε συνδυασμό με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα σημαδέψουν την επόμενη μέρα από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Με τη γραμμή της Γερμανίας συντάσσεται τώρα και η Γαλλία αποδομώντας το κυβερνητικό αφήγημα για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ήταν ξεκάθαρος: «Εχουμε αρχίσει να συζητάμε το πλαίσιο εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους. Αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές».
ΣΕ ΜΕΓΓΕΝΗ. Το γαλλικό κλειδί ελάφρυνσης του χρέους αρχίζει να γίνεται γερμανική μέγγενη. Ο μηχανισμός, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι αυτόματος αλλά ούτε και ημιαυτόματος, όπως έκανε λόγο ο Πιερ Μοσκοβισί.
Θα έχει συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις σε στόχους και πολιτικές (conditionality) έναντι των πιστωτών. Δηλαδή, θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα συνδέουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Αθήνα για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Κατά την άποψη του Βερολίνου, τα μέτρα θα πρέπει να τίθενται σε εφαρμογή μόνο αφού προηγουμένως οι δανειστές επιβεβαιώνουν πως τηρούνται οι δεσμεύσεις. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση είναι αρνητική, η ελάφρυνση του χρέους θα παγώνει, δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Την πρώτη γεύση έδωσε άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε ήδη για ενισχυμένη εποπτεία που θα προβλέπει τρεις ή τέσσερις ελέγχους τον χρόνο, περιγράφοντας έτσι τις δεσμεύσεις της επόμενης μέρας.
Από τις 21 Αυγούστου και μετά η Ελλάδα θα είναι «μόνη» έναντι των αγορών και για τον λόγο αυτόν το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι «όσο πιο στενό είναι το μεταμνημονιακό πρόγραμμα» της Ελλάδας «τόσο το καλύτερο», αφού η χώρα θα κρίνεται πλέον από τις αγορές που είναι πιο αυστηροί κριτές και δεν θα δεχθούν πισωγυρίσματα σε ψηφισμένα μνημονιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Για το ελληνικό ζήτημα και ειδικά για το φλέγον θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, αλλά έχει δείξει ήδη την κατεύθυνση. Αυτό που λέει είναι ότι «πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Εχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας και γι’ αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο».
Η κυβέρνηση πάντως για άλλη μία φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χρόνο. Το Eurogroup της Σόφιας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα. Μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου, θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο για να ανοίξει μετά ο δρόμος για τις πολιτικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη συμφωνία – πακέτο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και θα ξεκαθαρίζει το είδος της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία και θεωρείται προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Θα έχουν περιθώριο έως τις 24 Μαΐου, όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε να συμφωνήσουν για τα 88 προαπαιτούμενα όπου καταγράφονται καθυστερήσεις.
Στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) πριν από το Eurogroup του Μαΐου για να τηρηθεί το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε συνολική πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου.
ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΚΤ. Στο Eurogroup της Σόφιας δεν υπήρξε καμία πρόοδος σχετικά με το θέμα του χρέους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους «Financial Times», ασκεί πιέσεις στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να δεχθεί γενναία και «αυτοματοποιημένα» μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, στηρίζοντας τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η παρέμβαση αυτή της ΕΚΤ λαμβάνει χώρα τη στιγμή που αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σχετικά με το επίπεδο του πολιτικού ελέγχου που θα πρέπει να διατηρήσουν οι πιστωτές απέναντι στον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους.
Την αυστηρή στάση των Γερμανών σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο εποπτείας για την Ελλάδα αποκωδικοποιεί ο γερμανικός Τύπο μετά το Eurogroup της Σόφιας.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το ελληνικό ζήτημα και, όπως γράφει η «Die Zeit», «μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα αποφασιστεί εάν η εποχή της ελληνικής κρίσης θα οδηγηθεί σε ένα τέλος ή θα συνεχιστεί επ’ αόριστον». Η μεταμνημονιακή εποχή θα συνοδευτεί από ένα ισχυρό πλαίσιο εποπτείας και για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με τους δανειστές η χώρα χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος, αναφέρει η εφημερίδα. Οπως υπογραμμίζει, ορισμένοι από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα. Ιδίως το υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου δεν θέλει να εγκαταλείψει τον έλεγχο των οικονομικών της Αθήνας τόσο γρήγορα. Ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς μπορεί να εμφανίζεται ήρεμος μπροστά στους ευρωπαίους συναδέλφους του και να δηλώνει ότι «σήμερα μπορεί να υπάρξει ένα πιο αισιόδοξο βλέμμα για την Ελλάδα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια» αλλά σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο μηχανισμός του στέλνει άλλα μηνύματα εδώ και μερικές ημέρες. Και στο σημείο αυτό η «Die Zeit» επισημαίνει: «Οι πιστωτές θα πρέπει να δείξουν “αλληλεγγύη” για να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. Η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί αυτή την έκκληση αν θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση της ευρωπαϊκής ιδέας». Σημειώνει επίσης ότι «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πώς φαντάζεται την εποχή μετά το καλοκαίρι. Οι περαιτέρω έλεγχοι του προϋπολογισμού από το εξωτερικό δεν είναι επιθυμητοί, εντούτοις η κυβέρνησή του θέλει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους. Ωστόσο, για να επιτευχθούν αυτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι η χώρα του χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το χρέος».
Από την άλλη πλευρά, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, «τα τελευταία οκτώ χρόνια ο καθένας και η καθεμία σε αυτή τη χώρα έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι συνέπειες όταν δεν είναι υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά. Ολη η χώρα έχει μάθει από αυτήν την κρίση. Τώρα είναι η ώρα αντί μόνο του εξαναγκασμού να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους Ελληνες και να τους μεταβιβαστεί η ευθύνη ώστε η χώρα τους να μπορέσει να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».