Tώρα που τα κινητά είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους, η ζωή περιστρέφεται γύρω από app. Η αναβάθμιση αγαπημένου app είναι γεγονός χαρμόσυνο. Διορθώνονται ενοχλητικά προβλήματα –που μπλοκάρουν τη συσκευή. Υπερνικούνται περιορισμοί –που καθιστούσαν τη χρήση ενίοτε αδύνατη. Μειώνεται το κόστος –που οδηγούσε τον χρήστη να λέει την ώρα και τη στιγμή. Αλλάζει το περιτύλιγμα και κάνει το κινητό, αλλά και τον/την ιδιοκτήτη πιο αρρενωπά αποφασιστικό ή σαγηνευτικά ακαταμάχητη (κατά περίπτωση).
Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, για την πολιτική τάξη. Το αγαπημένο της app λανσάρει επίσημη αναβάθμιση –Lefta Yparhoun 3.0. (LεφτYπ 3.0) Αρχικά διαθέσιμο μόνο για android, τώρα είναι κατάλληλο για όλες τις πλατφόρμες (αριστερές/ δεξιές) και όλες τις αντιπαραθέσεις (ευρωεκλογές, εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές).
Κάθε γενιά του LεφτYπ προλόγιζε και χαρακτήριζε ένα Μνημόνιο. Μεταγενέστερη έκδοση το διόρθωνε, το έκανε πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό στον χρήστη.
Το LεφτYπ 1.0 ήλθε το 2009. Ομως στα ψιλά γράμματα υπήρχε πρόβλημα. Λεφτά υπήρχαν, αλλά μόνο αν περιορίζαμε τη σπατάλη, μειώναμε το κομματικό κράτος και κάναμε άλλα δυσάρεστα.
Ετσι προέκυψε το LεφτYπ 2.0, το app που έφερε το δεύτερο Μνημόνιο και ακόμη κυκλοφορεί. Τα λεφτά θα έλθουν γιατί σκίζουμε τα Μνημόνια ή τα διαπραγματευόμαστε σθεναρά. Και επειδή εμείς ξέρουμε, εμείς θα βγάλουμε από τη μύγα το κρυμμένο ξίγκι. Το 2.0 δεν συνδέει τα λεφτά με δυσάρεστες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα επιτρέπει το ίδιο ποσό να αξιοποιείται σε υποσχέσεις σε πολλούς αποδέκτες (πολιτική μόχλευση). Δυστυχώς, ο πολλαπλασιασμός ακολουθείται από διαίρεση αν προσκρούσει με την πραγματικότητα.
Και έτσι φτάνουμε στο LεφτYπ 3.0, το καλύτερο Lefta Yparhoun. Βασίζεται στην ανακάλυψη ότι το «δεν φταίω εγώ» εξαργυρώνεται. Η ενδιάμεση εκδοχή (2.5) εφευρέθηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι αν μια περικοπή χρεώνεται στην τρόικα, τότε αρκεί να καταγραφεί ηρωική αντίσταση. Ο ώριμος ΣΥΡΙΖΑ αντελήφθη ότι κάτι που φαίνεται ότι περιέκοψε η τρόικα είναι κέρδος –ζεστό χρήμα για μοίρασμα. Αν μάλιστα παίρνεις από εχθρούς και δίνεις σε φίλους, τότε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και εκλογικές παροχές και ταξική πάλη.
Αυξάνεις, λοιπόν, φόρους και περικόπτεις δαπάνες, κοινωνικές και αναπτυξιακές. Τα ίδια ποσά είναι διαθέσιμα να ξαναμοιραστούν σε φίλους και συγγενείς, με διορισμούς ή επιδόματα. «Το πλεόνασμα είναι διπλάσιο από το συμφωνημένο»; «Οι περικοπές συντάξεων μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες»; «Τέλεια! Μεγαλύτερα ποσά “με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ”»! Οσα περισσότερα (φαίνεται ότι) περικόπτουν οι κακοί τόσα περισσότερα μοιράζουν οι καλοί. Ανακαλύφθηκε πραγματική φλέβα παροχών.
Ετσι, το LεφτYπ 3.0 υπερέχει. Δεν είναι ρητορικό σχήμα, ούτε αντιφάσκει. Μοιράζει πραγματικά λεφτά σε πραγματικούς ανθρώπους.
Το πρόβλημά του, βέβαια, είναι ότι η φλέβα που βρέθηκε αποδεικνύεται αρτηρία: η οικονομία αγκομαχά.
Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς