«Το μωρό μας άνοιξε τα φτερά του στις 2.30 τα ξημερώματα. Είμαστε συντετριμμένοι. Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξή σας».
Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησαν η μητέρα κι ο πατέρας του Αλφι Εβανς το παιδί τους, που έσβησε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο σε ηλικία 23 μηνών. Το προσωπικό του νοσοκομείου του Λίβερπουλ όπου εισήχθη το παιδί σε ηλικία 7 μηνών εξέφρασε την ειλικρινή του αλληλεγγύη προς την οικογένεια, ενώ τη βαθιά του συγκίνηση εξέφρασε και ο Πάπας. «Την ώρα που ο Θεός υποδέχεται τρυφερά τον μικρό Αλφι στην αγκαλιά του, εγώ προσεύχομαι για τους γονείς του» έγραψε στο Twitter.
Η περίπτωση του Αλφι προκάλεσε μια μακρά δικαστική διαμάχη, καθώς και μια συζήτηση για τα όρια της δικαιοδοσίας των γονέων στην τύχη των παιδιών τους. Γεννημένος στις 9 Μαΐου 2016, ο Αλφι εισήχθη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους με σπασμούς στο νοσοκομείο παίδων Alden Hey του Λίβερπουλ. Γρήγορα έπεσε σε ημικωματώδη κατάσταση και οι γιατροί διέγνωσαν μια σπάνια και ανίατη νευρολογική ασθένεια.
Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Στις 11 Δεκεμβρίου 2017, το νοσοκομείο προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να διακοπεί η αναπνευστική υποστήριξη προς το παιδί, καθώς προκαλούσε βαριά βλάβη στον εγκεφαλικό του ιστό, ήταν ωμή και απάνθρωπη. Οι νεαροί γονείς όμως, ηλικίας 20 και 21 ετών, αντιτάχθηκαν σε αυτή την απόφαση και ζήτησαν να μεταφερθεί ο Αλφι στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesù, που δήλωνε έτοιμο να το δεχθεί. Η υπόθεση προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στη Βρετανία, έγιναν διαδηλώσεις στην Ιταλία και στην Πολωνία, ενώ η ομάδα «Alfie’s Army» έφτασε στο Facebook τα 900.000 μέλη.
Στην υπόθεση παρενέβησαν μια αμερικανίδα ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων, ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Τεντ Κρουζ και ένας ρώσος φοιτητής της Νομικής, ο Πάβελ Στροΐλοφ, που έπεισε τους γονείς του Αλφι να καταγγείλουν τους γιατρούς για δολοφονία και να αντικαταστήσουν τους δικηγόρους τους με μια ομάδα νομικών από το Χριστιανικό Νομικό Κέντρο, μια οργάνωση που υπερασπίζεται «όσους υφίστανται διακρίσεις επειδή θέλουν να ζουν σύμφωνα με τις βιβλικές πεποιθήσεις».
Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μάντσεστερ έκανε δεκτή την προσφυγή των γιατρών, κρίνοντας μάταιη τη συνέχιση της περίθαλψης. Οι γονείς του Αλφι έκαναν έφεση, που απερρίφθη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγαν στη συνέχεια, αρνήθηκε να παρέμβει.
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Στις 18 Απριλίου, ο πατέρας ταξίδεψε στο Βατικανό, όπου έγινε δεκτός από τον Πάπα. Η ιταλική κυβέρνηση χορήγησε την ιταλική υπηκοότητα στον Αλφι, ελπίζοντας αυτό να διευκολύνει τη μεταφορά του στη Ρώμη. Αλλά βρετανικό δικαστήριο έκλεισε και αυτή την πόρτα, επισημαίνοντας ότι ο Αλφι ήταν βρετανός πολίτης υπό τη δικαιοδοσία της βρετανικής Δικαιοσύνης. Την περασμένη Δευτέρα, στις εννιά το βράδυ, διακόπηκε η αναπνευστική υποστήριξη στον Αλφι. Το παιδί συνέχισε να αναπνέει, γεγονός που οδήγησε τον πατέρα του να κάνει νέες δικαστικές προσφυγές, που απορρίφθηκαν ξανά. «Δεν πρόκειται για θαύμα, αλλά για εσφαλμένη διάγνωση» είπε. Την Πέμπτη όμως, ύστερα από μια συνάντηση με τους γιατρούς, δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη μάχη.
Η Βρετανία έχει γνωρίσει κι άλλες τέτοιες υποθέσεις. Το 2004, οι γονείς του μικρού Ασια Κινγκ που έπασχε από καρκίνο παρέβησαν τις εντολές των γιατρών και τον μετέφεραν για θεραπεία στην Πράγα. Σήμερα το παιδί θεωρείται υγιές. Μεγάλη δημοσιότητα είχε δοθεί και στην υπόθεση του Τσάρλι Γκαρντ, που έπασχε από μια σοβαρή γενετική ασθένεια και πέθανε στις 28 Ιουλίου 2017, λίγες ημέρες πριν από τα πρώτα του γενέθλια. Οι γονείς του είχαν αρνηθεί να ακολουθήσουν τη νομική διαδικασία που θα οδηγούσε σε έγκριση ή σε απόρριψη μιας πειραματικής θεραπείας.