Στον ΠΑΟΚ μετράνε και την τελευταία λεπτομέρεια. Ο Λουτσέσκου (φωτογραφία πάνω) δεν αρκέστηκε την Κυριακή να επαναλάβει ότι η ομάδα του είναι πρωταθλήτρια στο γήπεδο. Τόνισε ότι υπερέχει της ΑΕΚ και στη διαφορά τερμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Το Σάββατο ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να καταγάγει μία ακόμη νίκη. Και δεν εννοούμε αυτήν επί του Πλατανιά, που είναι δεδομένη. Νίκη επί της ΑΕΚ. Να κλείσει τη σεζόν με έναν ακόμη θρίαμβο. Να ξεπεράσει τους «χάρτινους πρωταθλητές», όπως τους αποκαλεί, όχι μόνο στη βαθμολογία μέσα στα γήπεδα, αλλά και στα εισιτήρια. Η ΑΕΚ τελειώνοντας τα εντός έδρας παιχνίδια έχει μέσο όρο 15.609. Και ο ΠΑΟΚ την ακολουθεί με 15.162. Την Κυριακή, στην άτυπη φιέστα που θα διοργανωθεί στην Τούμπα για την κατάκτηση του πραγματικού πρωταθλήματος, το γήπεδο πρέπει να γεμίσει. Οχι μόνο για να χειροκροτηθούν οι πραγματικοί πρωταθλητές. Αλλά για να περάσει ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ στα εισιτήρια.

Χάρτινοι πρωταθλητές

Με 15.740 εισιτήρια την Κυριακή, ο ΠΑΟΚ ανεβάζει τον μέσο όρο του στα 16.610 κι η ΑΕΚ βλέπει τη σκόνη του και σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιος έχει τον περισσότερο κόσμο. Μία απόδειξη για το ποια είναι η καλύτερη ομάδα. Και τους «χάρτινους πρωταθλητές» να είναι στα εισιτήρια τρίτοι και καταϊδρωμένοι. Μετά τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Η απόλυτη διακωμώδηση, του μέχρι ν’ αρχίσουν τα όργανα, καλύτερου πρωταθλήματος. Κι όχι από κάποιους τρίτους, αλλά από τους ίδιους. Από τους μέχρι χθες συνοδοιπόρους στον αγώνα για την εξυγίανση. Με τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ να αποκαλούν τον Λουτσέσκου Δελλαπατρίδη και Μάρθα Βούρτση. Και τον διοικητικό ηγέτη να αναφέρεται σε Μάο Μάο. Τον Ιβάν Σαββίδη (φωτογραφία κάτω) να δίνει πριμ πρωταθλήματος. Τον δε Γιωργάκη να έχει κάνει το Instagram λάστιχο.

Στις 10 Μαρτίου έγραφα εδώ στα «ΝEA» ότι στο τέλος της σεζόν θα έχουμε τουλάχιστον δύο πρωταθλητές. Τους πρωταθλητές στο γήπεδο, τους πρωταθλητές στα χαρτιά και τους ηθικούς πρωταθλητές. Πριν ακόμα τελεσιδικήσει η απόφαση για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και πριν μπουκάρει ο Ιβάν με το κουμπούρι στη ζώνη και διακοπεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ανατρέχοντας στην υπόθεση Τσίγκοφ πριν από τριάντα χρόνια, που η ΑΕΚ ήθελε να πάρει το πρωτάθλημα στα χαρτιά από τη Λάρισα. Και στην υπόθεση Βάλνερ πριν από δέκα χρόνια, που ο Ολυμπιακός το πήρε στα χαρτιά από την ΑΕΚ. Τελικά οι εξελίξεις ξεπέρασαν και την πλέον τολμηρή φαντασία. Αυτό που θα συμβεί το Σάββατο θα είναι πρωτοφανές. Στις 9 που θα τελειώσουν τα παιχνίδια θα διοργανωθούν δυο φιέστες. Μία στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά το τέλος του Απόλλωνας-ΑΕΚ. Που θα διασχίσουν οι πρωταθλητές σε ανοιχτό πούλμαν και μία στη Τούμπα. Όπου μετά το τέλος το ΠΑΟΚ-Πλατανιάς θα αποθεωθούν οι πραγματικοί πρωταθλητές. Όπως αυτοχαρακτηρίζονται.

Βρώµικο

Το πρώτο πρωτάθλημα που έχασε ο Ολυμπιακός ύστερα από επτά χρόνια όχι μόνο δεν ήταν το καλύτερο, αλλά θεωρείται από τον ΠΑΟΚ σαν το πλέον βρώμικο. Με την ΠΑΕ σε ανάρτησή της, μετά το 3-0 επί του Παναθηναϊκού, να αναφέρεται στους δικαστές, που «αποφάνθηκαν πως η καλύτερη ομάδα δεν αξίζει το πρωτάθλημα». Τελικά, δεν ήταν ο Ολυμπιακός η αιτία του κακού. Δεν ήταν οι γκρανκάσες που χάλαγαν το ποδόσφαιρο. Δεν ήταν το αφήγημα της «εγκληματικής οργάνωσης». Ο εμφύλιος των δύο πόλων της κάθαρσης, ο πόλεμος για τον διαμερισμό των ιματίων, τα λέει όλα. Και δεν τελειώσαμε. Το μεθεπόμενο Σάββατο είναι ο τελικός. Και δεν υπάρχει κι ο Χαράλαμπος – Σταύρος Κοντονής να το πάρει απάνω του και να ορίσει διαιτητή και βοηθούς.