Κίνδυνο απότομης προσγείωσης της οικονομίας της Τουρκίας βλέπει η Standard & Poor’s, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ακόμη πιο χαμηλά, στη βαθμίδα του λεγόμενου «junk» –τη βαθμίδα όπου δεν συνιστάται σε επενδυτές ανεπτυγμένων οικονομιών να κάνουν εκεί επενδύσεις.

Η κίνηση αυτή από τον διεθνή οίκο αξιολογήσεων προκάλεσε έκπληξη στις αγορές καθώς ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενη. Επίσης προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από την κυβέρνηση στην Αγκυρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμτσέκ που ασχολείται με θέματα δημοσιονομικής πολιτικής κατηγόρησε τη S&P ότι προέβη στην κίνηση αυτή σε λάθος χρονική στιγμή και χαρακτήρισε ως ανεπαρκή την ανάλυση για την οικονομία.

Η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς εκλογές και η νέα αυτή υποβάθμιση δημιουργεί πονοκέφαλο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάζεται ως ο πολιτικός εκείνος που κατάφερε να σώσει τη χώρα από την οικονομική κρίση του 2000-2001 δημιουργώντας μια πιο ισχυρή οικονομία.

Η S&P, από την πλευρά της, στην έκθεσή της εξήγησε πράγματι ότι η υποβάθμιση αυτή δεν έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης αξιολόγησης της χώρας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για την οικονομία της Τουρκίας.

«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες μας για τις επιδεινούμενες προοπτικές του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποχώρηση της ισοτιμίας και τη μεγάλη μεταβλητότητα της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο οίκος. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει σήμερα με ετήσιο ποσοστό άνω του 10%, ενώ η ισοτιμία της λίρας βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Καθώς μεγάλο μέρος του κρατικού και ιδιωτικού δανεισμού της Τουρκίας είναι σε δολάρια, η πτωτική πορεία της λίρας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες. Επίσης αυξάνεται συνεχώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία αναμένεται να απειλήσει τις εξαγωγές της χώρας.

Ο οίκος δεν πιστεύει ότι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας θα είναι αρκετές για να ρίξουν τον πληθωρισμό στο 5% που είναι και ο στόχος –ή να μειώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις στη λίρα. Η S&P εκτιμά ότι η Τουρκία θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Το εθνικό νόμισμα της χώρας έχει υποχωρήσει φέτος έναντι του δολαρίου κατά σχεδόν 7,4%. Πλέον η ισοτιμία ενός δολαρίου είναι πάνω από 4,1 λίρες. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχει υποχωρήσει φέτος κατά σχεδόν 10%.