Μία ακόμη μαύρη σελίδα στο ΕΣΥ αποκαλύπτει καταγγελία των εργαζομένων του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, καθώς νευραλγικά τμήματά του όπως η Καρδιολογική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων βουλιάζουν από ράντζα έπειτα από κάθε εφημερία. Εν τω μεταξύ, εύλογα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι ένας τοξικομανής –ο οποίος, σημειωτέον σύμφωνα με τους εργαζομένους κάνει χρήση ναρκωτικών εντός του νοσοκομείου –νοσηλεύεται στη Β’ Παθολογική κλινική επί τεσσεράμισι χρόνια! Εργαζόμενοι του νοσοκομείου περιγράφουν στα «ΝΕΑ» ότι ο «χρόνιος ασθενής» κυκλοφορεί ανενόχλητος εντός του νοσοκομείου με αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ σε καθημερινή βάση ζητιανεύει από τους πελάτες του κυλικείου.
Εικάζουν δε, ότι με τα χρήματα αυτά αγοράζει ναρκωτικές ουσίες, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για εμπορία. Μάλιστα, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) μετά τις έντονες διαμαρτυρίες ασθενών και συνοδών, «ο διευθυντής ιατρός εξέδωσε πειθαρχικό εξιτήριο στον ασθενή». Ομως, προς έκπληξη όλων, «το βράδυ της ίδιας ημέρας με εντολή διοικητή εισήχθη εκ νέου στη Β’ Παθολογική». Οπως μάλιστα αναφέρουν πηγές του νοσοκομείου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει προσπάθεια απομάκρυνσής του από το Σισμανόγλειο, χωρίς αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Καρδιολογική Κλινική όσο και στη Μονάδα Εμφραγμάτων, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι αντίστοιχες αρρυθμίες καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των νοσοκομείων της Αττικής εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης (πάνω από 30%) και της εγκαταλελειμμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ειδικότερα, οι 21 κλίνες της Καρδιολογικής Κλινικής και τα 11 κρεβάτια της Μονάδας Εμφραγμάτων δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, με αποτέλεσμα 15 ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα να φιλοξενούνται όπως όπως σε φορεία. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η εικόνα είναι πλέον απαράλλακτη έπειτα από κάθε εφημερία. Στην Καρδιολογική Κλινική αναπτύσσονται 10 ράντζα και στη Μονάδα Εμφραγμάτων επιπλέον πέντε, προκαλώντας μπλακάουτ στη λειτουργία τους.
Η περιποίηση των ασθενών γίνεται στους διαδρόμους, με το προσωπικό να προσπαθεί να δημιουργήσει όσο πιο αξιοπρεπείς συνθήκες –δεδομένης της κατάστασης –νοσηλείας μπορεί, τοποθετώντας παραβάν. «Είναι αφόρητη η διέλευση των ιατρών και νοσηλευτών για την παροχή υπηρεσιών. Είναι γεμάτος ο διάδρομος με καλώδια, καθ’ ότι δεν υπάρχουν υποδοχές για τα ιατρικά μηχανήματα και πρίζες» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, επιφυλάσσοντας μια ακόμη πιο τραγική περιγραφή για τη Μονάδα Εμφραγμάτων.
«Η Μονάδα διαθέτει 11 μόνιτορ. Για να βρεθούν τα άλλα μόνιτορ για τους ασθενείς των ράντζων – φορείων γίνεται αγώνας δρόμου από το προσωπικό και τα αναζητούν σε όλο το νοσοκομείο. Ψάχνουν απινιδωτές. Κάνουν ανάταξη σε ασθενείς χωρίς καταγραφή. Και όμως σώζουν ζωές».
Σημειώνεται δε, ότι η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποίησε χθες για ακόμη μία πληγή του ΕΣΥ που αναμένεται να ανοίξει το επόμενο διάστημα. «Στις 18 Μαΐου λήγουν οι συμβάσεις 350 γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται σε ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με τους εργαζομένους να εκφράζουν φόβους για κατάργηση 50 κλινών ΜΕΘ».