Ως υποστηρικτής της κατάργησης των πυρηνικών όπλων, δεν έχω την πολυτέλεια να μασάω τα λόγια μου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 πυρηνικές κεφαλές σε όλο τον κόσμο και δεν διστάζω να το πω: οι σημερινοί ηγέτες είναι πολύ ασταθείς συναισθηματικά για να τους εμπιστευθούμε όλο αυτό το οπλοστάσιο. Οπως είπα και στα μέλη της επιτροπής που απονέμει τα Νομπέλ πέρσι, καθώς δεχόμουν το Νομπέλ Ειρήνης εκ μέρους της οργάνωσής μου, της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων, πρόκειται «για το όπλο ενός τρελού που το κρατά διαρκώς στον κρόταφό μας».
Για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω, τα πυρηνικά όπλα θεωρούνται σύμβολα της αρσενικής εξουσίας. Τους τελευταίους μήνες, ο βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημόσια περηφανεύθηκαν για το «μέγεθος» του κουμπιού τους και την στιβαρότητα του οπλοστασίου τους. Για να μην μείνει πίσω, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκμεταλλεύθηκε την ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο της χώρας του προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία έχει τα πιο ισχυρά πυρηνικά όπλα απ’ όλους.
Θα ήταν λιγότερο ανησυχητικό εάν η ρητορική αντιπαράθεση περιοριζόταν στα social media. Ομως, και οι τρεις ηγέτες τείνουν να λαμβάνουν βιαστικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές πραγματικών ανθρώπων.
Δεν προσπαθώ να διεξαγάγω πόλεμο φύλων. Τα πυρηνικά όπλα είναι επικίνδυνα ασχέτως του ποιος τα ελέγχει. Ούτε υπονοώ πως όλοι οι άνδρες με εξουσία είναι ασταθείς. Η ιστορία περιλαμβάνει αρκετούς οραματιστές ηγέτες. Ομως παραμένει γεγονός ότι οκτώ από τις εννέα πυρηνικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή έχουν στην ηγεσία τους άνδρες (με την Βρετανία μοναδική εξαίρεση). Κρίνοντας από την συμπεριφορά των τριών αυτών ηγετών, τα πυρηνικά όπλα του πλανήτη βρίσκονται σε εξαιρετικά παρορμητικά χέρια.
Μπαίνω στον πειρασμό να αποδώσω στη βιολογία την επικίνδυνη ρητορική τους. Ισως φταίνει απλά τα γονίδιά τους που συμπεριφέρονται τόσο επιθετικά και άξεστα, ιδιαίτερα όταν πληγωθούν ή απειληθούν. Ειναι δύσκολο να πάει κάποιος ενάντια στη φύση του. Ομως το να συγχωρέσουμε τον Κιμ, τον Τραμπ και τον Πούτιν για αυτούς τους λόγους θα ήταν σεξιστικό, όμως αυτό δεν είναι θέμα φύλου. Το θέμα είναι η ίδια η ύπαρξη των πυρηνικών όπλων. Στη διάρκεια της ιστορίας, πολύ πιο σκεπτόμενοι ηγέτες έφεραν τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου και πολλοί έκαναν πίσω. Δεν είμαι σίγουρη εάν σήμερα μπορεί να επιδειχθεί η ίδια συγκράτηση.
Με δεδομένους λοιπόν, τους κινδύνους, τι πρέπει να γίνει; Υπάρχει μόνο μία απάντηση: να καταργήσουμε συνολικά τα πυρηνικά όπλα. Επί δεκαετίες οι ηγέτες βασίζονται στον ασταθή συνδυασμό φόβου και τύχης για να αποφευχθεί η καταστροφή. Ομως η τύχη μας τελειώνει. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε μπορεί να αφανισθεί με ένα tweet. Κανείς δεν πρέπει να κατέχει τόση εξουσία. Ηρθε η ώρα να πάρουμε τα πυρηνικά από τα χέρια όλων –πριν μας σκοτώσουν απερίσκεπτοι ηγέτες.
Η Μπεατρίς Φιν είναι διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για
την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων