Δημοψήφισμα για την αλλαγή Συντάγματος, το οποίο όμως θα πραγματοποιηθεί μαζί με εκείνο για τη λήψη της έγκρισης του λαού για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), προτείνει ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι μια τέτοια λύση φαντάζει ως η πλέον πιθανή, παρά το γεγονός ότι δημοσίως η Αθήνα επιμένει ότι η αλλαγή του Συντάγματος θα πρέπει να λάβει χώρα πριν η ίδια άρει τις αντιρρήσεις της για την ευρωατλαντική πορεία της γείτονος.
Η πρόταση Ζάεφ έχει ενδιαφέρον και προφανώς δεν διατυπώνεται τυχαία. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική Δέσμη Ιδεών που είχε παραδώσει στις δύο πλευρές ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάθιου Νίμιτς είχε καταθέσει την πρόταση η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτό το χρονικό διάστημα είναι αυτή τη στιγμή ακαθόριστο και ενδεχομένως δεν καλύπτει τις ελληνικές επιφυλάξεις.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μια αναθεώρηση στο Σύνταγμά μας σε σχέση με την αλλαγή της ονομασίας. Το πιο πιθανό είναι ότι η τελική απόφαση (για την αλλαγή της ονομασίας) θα είναι να συνδεθεί με την ψήφο των πολιτών της Μακεδονίας για την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας στην ΕΕ καθώς θα γινόμαστε μέλη –κάτι το οποίο επιθυμούμε να δούμε» πρόσθεσε. Ο Ζάεφ υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένος ότι «με δημιουργικότητα μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο, πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, επειδή οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που πρέπει να εφαρμοστεί από τα επίσημα όργανα και στις δύο χώρες». Οπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Νίκος Κοτζιάς «να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά είναι οι θεσμοί και οι λαοί των δύο χωρών που θα έχουν τον τελευταίο λόγο και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις».
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις και για το αν θα συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Αλβανίας, όπου το ορόσημο είναι επίσης ο προσεχής Ιούνιος. Στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε προχθές ο πρώτος γύρος συνομιλιών με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας – Αλβανίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει ως ορόσημο τα τέλη Μαΐου, ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα που ανέκυψε όταν το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε άκυρη τη σχετική συμφωνία οριοθέτησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2009.