Με σπασμένα φρένα στον κατήφορο συνεχίζει να κινείται το πρωθυπουργικό επιτελείο, αποφεύγοντας συνειδητά να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που ανακύπτουν μέσα από την κλιμακούμενη και εμμονική στοχοποίηση του Βαγγέλη Μαρινάκη και των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα». Αντί απαντήσεων, μέσα από υβριστικές ανακοινώσεις και παραληρηματικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιμένει σε μια επίθεση που παραβιάζει κάθε έννοια πολιτικών αρχών και δικαιικών αξιών.
Το Μέγαρο Μαξίμου, δίχως διάθεση αναπροσαρμογής της στρατηγικής του, η οποία έχει ως βασικό στόχο τον επιχειρηματία, επιμένει να κινείται στη γραμμή της αντιδημοκρατικής πρακτικής του, όπως τονίζει χαρακτηριστικά και η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κλιμακώνουν. Με προσωπική σφραγίδα του ίδιου του Πρωθυπουργού, το Μαξίμου κλιμακώνει παράλληλα την επίθεση και στις ιστορικές εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Το Βήμα», οι οποίες στην σχεδόν αιωνόβια κυκλοφορία τους έχουν ως βασικό οδηγό τον έλεγχο της εκάστοτε εξουσίας.
Η κυβέρνηση εστιάζει όλη την επιθετική ρητορική της στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ακόμα και με ανοίκειες και προσβλητικές, πέραν κάθε ευπρεπούς πλαισίου, αναφορές βασικών στελεχών του πρωθυπουργικού επιτελείου, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπολου, αλλά και του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού, ο οποίος με ένα παραληρηματικό κείμενο στο Facebook δεν άφησε χθες αμφιβολίες για την κυβερνητική στόχευση.
Το άκρως ενδιαφέρον, που αποτυπώνει βαθύτατες φοβίες και ανησυχίες του Μεγάρου Μαξίμου για τα μελλούμενα, είναι η αστήρικτη θεωρία του Τσίπρα και των συνεργατών του, η οποία αποτυπώθηκε και μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης κινείται ως πολιτικός. Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του επιχειρηματία ότι δεν έχει σχέση με τη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την αναφορά του σε σκευωρία παράλληλα με την προαναγγελία για προσφυγή του στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, η ηγετική κυβερνητική ομάδα επέλεξε τον αποπροσανατολισμό.
Η απόφαση που ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου και διαδόθηκε ταχύτατα από την πρώτη στιγμή σε φιλικά ΜΜΕ ήταν να δοθεί άλλο περιεχόμενο στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, όπου πλέον είχε κεντρική θέση η «αναγόρευση» του Βαγγέλη Μαρινάκη σε πολιτικό καθοδηγητή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σε νέο ηγετικό παράγοντα του «μαύρου μετώπου» που θεωρεί η κυβέρνηση ότι την πολέμα. Πίσω από αυτή την παρελκυστική τακτική, απέφυγε και κάθε απάντηση στην προχθεσινή δήλωση του επιχειρηματία.
Η μόνη διαφορά στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργικού γραφείου είναι ότι, στη σκιά και των εσωκομματικών συζητήσεων για εκτροπή από το θεσμικό πλαίσιο και πλήγμα στο δικαιικό σύστημα με την κίνηση να προδικάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαστική απόφαση, επελέγη πλέον αντί για τον χαρακτηρισμό «ναρκέμπορας», που χρησιμοποιήθηκε προ ημερών, η διατύπωση «διωκόμενος για εμπορία ναρκωτικών». Τα ένδικα μέσα που προαναγγέλθηκαν για αυτή την εκτροπή προφανώς έπαιξαν τον ρόλο τους.
Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με φόντο τη δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη το βράδυ της Τρίτης και τα όσα ανέφερε για βοήθεια προς την παρούσα κυβέρνηση και τις συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε αυτή τη φορά, αντί για non paper, μια ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού με την οποία όχι μόνον επιχείρησε εκ νέου να συνδέσει τη ΝΔ με τον εφοπλιστή, αλλά και με το γενικότερο αντιπολιτευτικό μέτωπο. «Ο κ. Μαρινάκης με τη χθεσινή του δήλωση αναδεικνύεται στο νέο ηγετικό παράγοντα αυτού του μαύρου μετώπου, στο νέο πολιτικό καθοδηγητή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», ήταν το νέο εφεύρημα των συγγραφέων της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής εστιάζει στη συνάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Αλέξη Τσίπρα και ζητά από τον Πρωθυπουργό να γνωστοποιήσει τι συζήτησαν και διερωτήθηκε: «Τι συζήτησαν άραγε; Για την καταπολέμηση της διαπλοκής; Με ποιον τρόπο βοήθησε ο επιχειρηματίας; Με καλά λόγια;».
Σε αυτό το κλίμα χθες κατεγράφη κόντρα και στη Βουλή μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Νίκου Δένδια (ΝΔ) και Χρήστου Μαντά (ΣΥΡΙΖΑ), με τον πρώτο να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για θεσμική εκτροπή, λέγοντας πως δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να εκφράζει κρίση για δικαστικές αποφάσεις.
ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Ως προς τη βοήθεια του Βαγγέλη Μαρινάκη στην κυβέρνηση Τσίπρα, εξάλλου, πολιτικοί παράγοντες σχολίαζαν με νόημα χθες ότι όλο το οικοδόμημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016 είχε στηριχθεί πάνω στον επιχειρηματία και όχι σε κινήσεις με βοσκοτόπια και εγγυήσεις που εξέθεσαν τελικώς την κυβέρνηση. Παρατηρούσαν ακόμη ότι η πρώτη πολιτική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 με την επικράτηση της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής είχε συνδεθεί με τα αποτελέσματα στον Πειραιά και την προσέγγιση του Βαγγέλη Μαρινάκη.