Δεν είναι το πρώτο ούτε το τελευταίο συναπάντημά τους, μετά τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη. Κάθε φορά όμως που η ποδοσφαιρική ατζέντα θα αναγράφει «Ηρόδοτος – Εθνικός» (συγκρούονται σήμερα στις 17.00 στο Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας για τη 2η αγωνιστική των μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής με γηπεδούχους τους Πειραιώτες) θα αιωρείται ένα «γιατί;» γραμμένο με πένα βουτηγμένη στο αίμα.
Ηταν 14 Σεπτεμβρίου 2014 (ανήμερα του Τιμίου Σταυρού), όταν άρχισε να τρεμοσβήνει η φλόγα στο καντήλι της ζωής του Κώστα Κατσούλη. Ο 46χρονος φίλαθλος του Εθνικού ήταν το θύμα ενός θανατηφόρου ντου που επιχείρησαν οι χούλιγκαν του Ηροδότου λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα της τρίτης κατηγορίας.
Αφού χαροπάλευε για 15 μέρες, στις 29 Σεπτεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου είχε διακομιστεί.
Το σκηνικό της επίθεσης
Στον επικήδειο λόγο του (που δεν διαβάστηκε, αλλά δημοσιοποιήθηκε) ο αδερφός του αδικοχαμένου φιλάθλου, ο Θύμιος Κατσούλης, περιέγραψε το σκηνικό της δολοφονικής επίθεσης. «Ο Κώστας είδε την έφοδο με μαχαίρια και σιδερογροθιές απέναντι σε άμαχο πληθυσμό και κάθισε να αποκρούσει το κύμα για να τη γλιτώσουν μικρά παιδιά και υπερήλικες που είχε βάλει πίσω από την πλάτη του. Στριμωγμένοι στην κάτω γωνία της κερκίδας (στο πέταλο) και σε θέση άμυνας προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να λήξει το περιστατικό, να πει “τελείωσε ρε παιδιά, επιτέλους φτάνει”. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους επιτιθέμενους. Δεν μπορούσανε να χωνέψουν πως ένας άντρας στεκόταν ακόμα στα πόδια του και προστάτευε και άλλους δέκα. Ο Κώστας έπρεπε να πέσει πάση θυσία. Ενας αναγκάστηκε να ανέβει στα κάγκελα και από πίσω άρχισε να τον χτυπάει στο πίσω μέρος του κεφαλιού με κάποιο αντικείμενο. Τα κατάφερε. Ο Κώστας έπεσε. Αφού έπεσε κάτω, ένας από τους συλληφθέντες είπε ότι κάποιοι συνεχίσανε να τον βαράνε στο κεφάλι, με τα πόδια και με έναν μεταλλικό κάδο σκουπιδιών…». Μετά τον θάνατο το δράμα της οικογένειας Κατσούλη μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Στο Κακουργιοδικείο Νεάπολης Λασιθίου. Εκεί όπου η μητέρα ενός εκ των κατηγορουμένων κατήγγειλε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη εμπλεκόμενοι, οι οποίοι όμως προστατεύονται από μια ομερτά ως γόνοι γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου.
Κανείς προφυλακισμένος!
Τελικά σε πρώτο βαθμό επιβλήθηκαν ποινές (τον Μάρτιο του 2016) σε τρία άτομα, αλλά προφυλακίστηκε μόνο ένας (36χρονος), ο οποίος μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος τον Μάιο του 2017. Κι ας είχε κριθεί πως διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη δολοφονική επίθεση. Υπέβαλε αίτηση για αναστολή ποινής (κάθειρξης 16 ετών) μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο. Από τους άλλους δύο οπαδούς, ο ένας (30χρονος) καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 χρόνια φυλάκιση και ο άλλος (38χρονος) σε τέσσερα, επειδή κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος άλλου φιλάθλου του Εθνικού.
Στο Εφετείο πάντως θα βρεθεί ως κατηγορούμενος και τέταρτος οπαδός του Ηροδότου (28χρονος), ύστερα από έφεση που υπέβαλε και ο αντεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης κατά αθωωτικής απόφασης, θεωρώντας ότι εκτιμήθηκαν πλημμελώς τα επιβαρυντικά αποδεικτικά στοιχεία. Από κει και πέρα η οικογένεια Κατσούλη είχε εκδηλώσει εξ αρχής τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή της κατηγορίας από «ανθρωποκτονία με πρόθεση» σε «θανατηφόρα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη». Αυτή η εξέλιξη άλλωστε προδιέγραφε την επιβολή χαμηλότερων ποινών.
Παράλληλα, οι γονείς και ο αδερφός του αδικοχαμένου φιλάθλου είχαν εξοργιστεί ακούγοντας στην υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων να αποδίδεται ο θάνατος σε παθολογικά αίτια. Η συγκεκριμένη εκδοχή πάντως είχε απορριφθεί.
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει οριστεί, ύστερα από δύο αναβολές, στις 24 Οκτωβρίου 2018. Τον Μάιο του 2017 είχε προκύψει αναβολή λόγω απεργίας των δικηγόρων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αποδέχθηκε το αίτημα συνηγόρου υπεράσπισης που διορίστηκε από το δικαστήριο και επικαλέστηκε ότι δεν πρόλαβε να μελετήσει τη δικογραφία.
«Συνειδητά Εθνικός»
Ποιος ήταν όμως ο Κώστας Κατσούλης; Στον επικήδειο λόγο ο Θύμιος Κατσούλης είχε σκιαγραφήσει το προφίλ του αδερφού του: «Ηταν συνειδητά Εθνικός Πειραιώς. Τον γοήτευε να υποστηρίζει τον μικρό Εθνικό των “300” απέναντι στα μεγαθήρια. Τον Κώστα τον ενδιέφεραν οι αδύναμοι, με αυτούς πήγαινε, αυτούς προστάτευε. Σε μένα το συμβάν δεν ήταν καθόλου ξαφνικό και πιστεύω ούτε στον Κώστα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αδερφός μου αψήφησε τη ζωή του για να προστατέψει κόσμο, για να υποστηρίξει το δικαίωμα ύπαρξης και αξιοπρέπειας των αδυνάμων, για να υποστηρίξει το δίκαιο. Αυτό του άρεσε».
Ποιος ήταν
Ο Κώστας Κατσούλης είχε φοιτήσει στο ΤΕΙ Πάτρας (Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων) και ύστερα από αρκετά χρόνια διαμονής στον Πειραιά είχε αποφασίσει να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, τα Χανιά. Εκεί δηλαδή όπου κηδεύτηκε με την οικογένειά του να ζητάει αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για τις ανάγκες του Ανοικτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά ή σε οποιαδήποτε οργανισμό στηρίζει αδύναμους ανθρώπους. Από την άλλη πάντως, η οικογένεια διαφώνησε με την πρόθεση του Ηροδότου να μετονομαστεί θύρα του γηπέδου της Νέας Αλικαρνασσού σε «Κώστας Κατσούλης». Από τους ανθρώπους του συλλόγου της Νέας Αλικαρνασσού ήθελε μόνο βοήθεια για να βρεθούν οι ένοχοι…