Ολοκληρώστε την τέταρτη αξιολόγηση και μετά βλέπουμε για το χρέος. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ, την ώρα που πηγές των Βρυξελλών μετέδιδαν χθες ένα κλίμα αυξημένης πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων στην ώρα τους. Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε αυξημένη πίεση από τους ομολόγους του αλλά και το δίπολο Κομισιόν – ESM, αφενός για την πλήρη ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης, αφετέρου για την κατηγορηματική αποτύπωση δεσμεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι κατά τη μεταπρογραμματική περίοδο δεν θα αναστραφούν μεταρρυθμίσεις των μνημονιακών ετών. Τα μηνύματα τα οποία έλαβε κατά τις πληροφορίες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αφορούσαν την ανάγκη να υπάρχουν μια ισχυρή μεταπρογραμματική συμφωνία αλλά και πλήρης υλοποίηση των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία για το χρέος.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν προκαλούν την παραμικρή έκπληξη, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η Γερμανία εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλή στην πρόθεση εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους. Αντίθετα, «αν χρειαστεί», όπως τονίστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, η Γερμανία φέρεται να επιθυμεί «μετρημένη» ελάφρυνση υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στο μέλλον, τις οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι προτίθεται να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ντένις Κόλμπεργκ τόνισε χθες πως «δεν υπάρχουν προδεσμεύσεις ή αποφάσεις» για το ελληνικό χρέος, προσθέτοντας πως «το θέμα τώρα είναι να γίνει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σε αυτό υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να ολοκληρωθούν».

Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο ξεκινούν εκ νέου στην Αθήνα στις 14 Μαΐου με στόχο την επίτευξη Staff Level Agreement έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup προς τα τέλη του μήνα. Παρ’ ότι μέχρι τότε δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μεταθέσουν για το αόριστο μεταπρογραμματικό μέλλον την ολοκλήρωσή τους. Ορισμένες πηγές ερμηνεύουν μάλιστα τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ως «προαπαιτούμενο» συζητήσεων για το χρέος. Θεωρητικά, αυτό το ορόσημο ίσχυε και νωρίτερα, αν και φαινόταν να υπάρχει μια πιο διαλλακτική τοποθέτηση των δανειστών και πιθανή διάθεση συνεννόησης ώστε ορισμένες δράσεις, οι οποίες δεν θα έχουν τελειώσει στην ώρα τους, να ενταχθούν στις «ουρές» του Μνημονίου.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους, ο Ντένις Κόλμπεργκ δήλωσε πως «η Γερμανία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της, με το Eurogroup και τους άλλους διεθνείς θεσμούς και οι αποφάσεις θα ληφθούν εγκαίρως πριν από το τέλος του προγράμματος».