Στον απόηχο της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσης των προσωρινών δικαιούχων τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ, ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Ροδόλφος Μορώνης, μιλώντας σήμερα στους τηλεοπτικούς συντάκτες εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης απόρριψης της αίτησης της Τηλεοπτικής Ελληνικής αλλά και ανέλυσε τα επόμενα βήμα στη διαδικασία του διαγωνισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανέφερε ο Ροδόλφος Μορώνης, τα μέλη του συμβουλίου έκριναν πως ο φάκελος της Τηλεοπτικής Ελληνικής δεν τηρούσε τα όσα προβλέπονται από τον νέο ραδιοτηλεοπτικό νόμο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 5 αναφέρει ότι οι εν λόγω μέτοχοι πρέπει να είναι πραγματικοί δικαιούχοι των οικονομικών μέσων που διέθεσαν για τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της υποψήφιας εταιρίας συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που αποκτήθηκαν από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Το συμβούλιο δεν πείστηκε ότι ο φάκελος ήταν πλήρης καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που διατέθηκαν από την πλευρά των μετόχων. Μολονότι και άλλες υποψηφιότητες παρουσίασαν κάποια προβλήματα στα δικαιολογητικά τους, εκείνο που τις διαφοροποίησε από την περίπτωση της Τηλεοπτικής Ελληνικής ήταν πως είχαν πιο ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού αυτή είναι η μοναδική εταιρία όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα εξακρίβωσης των ιδιοκτητών της.
Υπενθυμίζεται πως για την συγκεκριμένη εταιρία, υπήρχε η εικασία πως είναι συμφερόντων του Φίλιππου Βρυώνη, πρώην μεγαλομετόχου του καναλιού Ε (πριν την πώλησή του στον Ιβάν Σαββίδη). Ωστόσο, από την σύσταση της δεν φαίνεται πουθενά ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ως εκπρόσωπός της είχε εμφανιστεί ο δημοσιογράφος Μάκης Μπαζολιάς, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους είχε δηλώσει πως ο ίδιος ήταν ο πρόεδρος του νεοσύστατου επενδυτικού σχήματος που είναι ελληνικών συμφερόντων. Παρ’ όλα αυτά, είχε αναφέρει πως στη μετοχική της σύνθεση συμμετέχουν δύο κυπριακές εταιρίες, λεπτομέρειες που επιβεβαίωσε και το ΕΣΡ. Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ήταν πως πρόκειται για εξωχώριες εταιρίες με τελική διευθύνουσα μια γυναίκα, υπήκοο Βελγίου.
Η Τηλεοπτική Ελληνική σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα και φέρεται να έγινε εκ μέρους των μελών του διοικητικής συμβουλίου, υποστηρίζει πως υπέβαλε φάκελο με πλήρη δικαιολογητικά, για τα οποία παρασχέθηκαν όσες διευκρινήσεις ζητήθηκαν από το ΕΣΡ και πως τηρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση άδειας.
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του ΕΣΡ να μην συμπεριλάβει την εταιρία μας στον πίνακα των προσωρινών υπερθεματιστών, χωρίς ωστόσο να καθιστά γνωστούς τους λόγους που οδήγησαν στον αποκλεισμό της, με τρόπο ώστε να μένει αδιάθετη μία ακόμη άδεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρία Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε., η οποία έχει ήδη προβεί σε σημαντικές επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού για την άμεση υλοποίηση του εγχειρήματος, επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της και εξετάζει τις περαιτέρω κινήσεις της», ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση της εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι της Τηλεοπτικής Ελληνικής όπως και οι συνάδελφοί τους από τις υπόλοιπες τηλεοπτικές εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, μπορούν να υποβάλλουν τις όσες ενστάσεις τις επόμενες ημέρες, χρησιμοποιώντας έτσι το όπλο που τους δίνει ο νόμος Παππά.
Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε κανάλια που έλαβαν άδεια είναι τα:
1. Ειδήσεις ντοτ κομ. Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία παροχής Πληροφοριών Ενημέρωσης (ΣΚΑΪ)
2. Νέα Τηλεόραση Α.Ε. (StarChannel)
3. ALPHA Δορυφορική τηλεόραση Α.Ε. (Alpha)
4. Antenna TV Α.Ε. (Ant1)
5. Ραδιοτηλεοπτική A.E. (E TV)
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΕΣΡ για τους προσωρινούς δικαιούχους και παρουσία όλων των εκπροσώπων τους, θα συζητηθεί το θέμα αποδοχής τους ή όχι, του κοινού ελέγχου των αιτήσεών τους και από τους υπόλοιπους αιτούντες, καθώς υπάρχουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων και εμπορικών στοιχείων που χρίζουν συγκεκριμένης αντιμετώπισης. Αργότερα, το συμβούλιο θ’ αρχίσει να υποδέχεται τις ενστάσεις που μπορούν να καταθέτουν εντός 10 εργάσιμων ημερών. Θ’ ακολουθήσει η εξέτασή τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και μετά από 10 με 15 ημέρες το αργότερο θα δημοσιοποιηθεί ο τελικός κατάλογος των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια θα κληθούν οι αδειούχοι για να τους ανακοινωθεί το πότε θα καταθέσουν την πρώτη δόση του χρηματικού αντιτίμου των 35 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας, οπότε θα λάβουν επισήμως την άδεια.
Ως προς τις δύο άδειες που τελικά έμειναν αδιάθετες, αυτές θα είναι διαθέσιμες για όλους τους ενδιαφερόμενους μέχρι την προκήρυξη του επόμενου διαγωνισμού που θα αφορά τις θεματικές άδειες. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον
Σεπτέμβρη. Ανά πάσα ώρα και στιγμή, επιχειρηματίες μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και η προκήρυξη τους θα είναι άμεση. Αν υπάρξουν πάνω από τρία σχήματα που θα θελήσουν να αποκτήσουν τις άδειες, τότε θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν θελήσει κανένας να τις διεκδικήσει, τότε θα εκπέσουν και θα προκηρυχθούν οι συχνότητες ξανά μαζί με τις θεματικές άδειες.
Αν και ο διαγωνισμός για τις άδειες, μπήκε πια στην τελική του φάση, αύριο Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξεταστεί οι προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών – πλην του Epsilon αλλά μαζί με το Mega- που βάλλονται εναντίον της συνταγματικότητας του νόμου Παππά και ζητούν την ακύρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση του ΣτΕ, εκτός από τον νομικό σύμβουλο του κράτους, το παρόν θα δώσει και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρουμάνος.