Η πρώτη απορρόφηση Τεχνολογικού Ιδρύματος της χώρας από το Πανεπιστήμιο της περιοχής του καταγράφεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, το οποίο, μετά τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην πρωτεύουσα, δημιουργεί τώρα το «νέο» Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρακτικά το ΤΕΙ Ιωαννίνων ως αυτόνομο Τεχνολογικό Ιδρυμα καταργείται και συνδέεται ακαδημαϊκά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα έχει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-20 νέα τμήματα και προίκα ένα νέο Κέντρο Ερευνών Ηπείρου και ένα Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Θα περιέχει τρεις Σχολές με οκτώ τμήματα που ήδη λειτουργούσαν και τέσσερα νέα τμήματα.

Πάντως, πρόκειται για την πρώτη νομοθετική προσπάθεια σύνδεσης πανεπιστημίου και ΤΕΙ, καθώς το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, προέκυψε από την συνένωση δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Αθήνας και Πειραιά) που ονομάστηκαν στη συνέχεια Πανεπιστήμιο.

Η σχετική διαβούλευση για τα θέμα θα συνεχισθεί ώς τις 15 του μήνα.

Η νέα φυσιογνωμία. Σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου Παιδείας:

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα λειτουργεί από 1-10-2018 έως 31-8-2022 Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο μετέχουν ο πρύτανης που θα έχει εκλεγεί την περίοδο εκείνη ως πρόεδρος, οι υπηρετούντες αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και ο εκάστοτε εκλεγμένος αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως μέλη.

Στο νέο Ιδρυμα ιδρύονται την 1-10-2018 οι Σχολές: α) Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την Αρτας, β) Γεωπονίας, με έδρα την Αρτας, γ) Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τα Ιωάννινα. Η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019 – 2020.

Οι Σχολές αυτές θα έχουν τα παρακάτω Τμήματα:

Νοσηλευτικής, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Λογοθεραπείας, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας.

Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την Πρέβεζα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.

Μουσικών Σπουδών, με έδρα την Αρτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την Αρτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Γεωπονίας, με έδρα την Αρτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.

Ψυχολογίας, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Νέα τμήματα. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται όμως και τα Τμήματα:

Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την Αρτα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας.

Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.

Ειδικής Αγωγής, με έδρα τα Ιωάννινα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.

Η ίδρυση των τμημάτων αυτών αρχίζει την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Η εκπαιδευτική λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου όπως ισχύει σήμερα συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την 1-10-2018, φοιτητών και όσων εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019. Οι φοιτητές αυτοί συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους και λαμβάνουν τα πτυχία τους.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Πάνω από 150.000 ζητούν μια θέση στον «ήλιο» της εκπαίδευσης

Η εικόνα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δεν σταματάει να σοκάρει είναι η εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς να στοιβάζονται και φέτος σε λίστες και πίνακες για προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών.

Περισσότεροι από 150.000 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν και φέτος αιτήσεις για να ενταχθούν στους πίνακες των αναπληρωτών και των ωρομισθίων που καταρτίζονται από το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Τα στοιχεία που προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων των εκπαιδευτικών για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2018-2019 είναι εντυπωσιακά.

Συνολικά, στο διάστημα από 13 έως 30 Απριλίου καταχωρίστηκαν ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις 121.616 εκπαιδευτικών για τους πίνακες αναπληρωτών και 68.439 εκπαιδευτικών για τους πίνακες ωρομισθίων.

Οι αιτήσεις αυτές βέβαια δεν είναι δυνατόν να αθροιστούν, καθώς κάποιοι εξ αυτών μπορεί να κατέθεσαν αιτήσεις πρόσληψης και στις δύο κατηγορίες (αναπληρωτών και ωρομισθίων). Ωστόσο, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Παιδείας που ασχολούνται ετησίως με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών εκτιμούν ότι πιθανότατα ξεπερνούν τους 150.000.

Ο αριθμός των αιτήσεων ανά περίπτωση αφορά τις αιτήσεις 98.928 αναπληρωτών και 56.981 ωρομισθίων στα σχολεία γενικής παιδείας, 19.330 αναπληρωτών και 8.291 ωρομισθίων στα σχολεία ειδικής αγωγής, 3.358 αναπληρωτών και 3.167 ωρομισθίων στα μουσικά σχολεία. Τη χρονιά που διανύουμε, όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, χρειάστηκαν περίπου 23.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τις ανάγκες όλων των σχολείων της χώρας. Την επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται οι ανάγκες των σχολείων να είναι περίπου οι ίδιες με μια πιθανή αύξηση, όπως εκτιμούν. Πέρυσι για τις ανάγκες των σχολείων της χώρας κατέθεσαν αιτήσεις 110.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Ο αριθμός αυτός κάθε χρόνο αυξάνεται από το γεγονός ότι προστίθενται οι νέοι απόφοιτοι των καθηγητικών σχολών της χώρας, ενώ μόνιμοι διορισμοί από το 2008 δεν γίνονται. Πάντως, φέτος καταγράφηκε μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών (λιγότεροι από 1.000 πανελλαδικά). Για τον Οκτώβριο το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει μόνιμους διορισμούς, χωρίς όμως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το θέμα.