Τα έξι κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου που έχουν καταγραφεί από τις αρχές του χρόνου στη χώρα μας υπενθυμίζουν σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να ξέρουμε τα ύποπτα συμπτώματα για τη μηνιγγίτιδα και να σπεύδουμε αμέσως στον γιατρό.
Η υπενθύμιση αυτή συμπίπτει χρονικά με την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας (η οποία έχει οριστεί στις 24 Απριλίου κάθε έτους) και έχει ως στόχο τη μείωση της συχνότητας και των συνεπειών της μηνιγγίτιδας σε όλο τον κόσμο.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στο βακτήριο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseriameningitidis), ο οποίος έχει 13 διαφορετικούς τύπους, οι τρεις εκ των οποίων (οι Α, Β και C) προκαλούν στη χώρα μας το 90% των κρουσμάτων της. Από αυτές τις οροομάδες, η συχνότερη στη χώρα μας είναι η Β, που ευθύνεται για περισσότερα από τα επτά στα δέκα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται για ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει φυσικά στον φάρυγγα και μεταδίδεται με τον βήχα, το φτέρνισμα και την άμεση, παρατεταμένη επαφή (φιλί).
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι ο πλέον σημαντικός σύμμαχος στην περίπτωση που προσβληθεί κάποιος από μηνιγγίτιδα, καθώς η νόσος εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και μπορεί να προκαλέσει και τον θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Συνεπώς, είναι σημαντικό με την εκδήλωση των πρώτων, ύποπτων, συμπτωμάτων ο ασθενής ή οι γονείς των παιδιών που παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί με αιφνίδιο πυρετό, πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα. «Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως είναι ναυτία, εμετοί, φωτοφοβία, σύγχυση».
Σημειώνεται ότι τυπικά συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως έπειτα από 3-7 ημέρες). Σε ό,τι αφορά τα βρέφη, μπορεί να φαίνονται λιγότερο δραστήρια και να παρουσιάζουν μειωμένη λήψη τροφής.