Ο Φρανκ Μίλερ δεν χάνει ποτέ
Τα πρώτα του σκίτσα στην DC ή στη Μarvel ανανέωναν το ενδιαφέρον για τον Μπάτμαν, τον Σπάιντερμαν ή και τον Daredevil, όμως ο Φρανκ Μίλερ έγινε διάσημος και για τα κόμικς που ο ίδιος δημιούργησε: την ελληνικής καταγωγής Elektra, τον Ronin, έναν σαμουράι που μετενσαρκώνεται σε μια δυστοπική Νέα Υόρκη, το νεο-νουάρ «Sin City», του οποίου η κινηματογραφική διασκευή διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και φυσικά το «300», μια μάλλον φιλοπόλεμη προσέγγιση στη μάχη των Θερμοπυλών, που κατέκτησε τρία βραβεία Eisner προτού μεταφερθεί επίσης στη μεγάλη οθόνη. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει το επίσης εμπνευσμένο από την αρχαιότητα «Ξέρξης: η πτώση του οίκου του Δαρείου και η άνοδος του Αλεξάνδρου», όχι όμως ότι οι θαυμαστές ενός από τους σπουδαιότερους εν ζωή κομίστες δεν θα ζητήσουν λ.χ. να υπογράψει αντίτυπα της περίφημης σειράς «Dark Knight» που αναγέννησε τον Σκοτεινό Ιππότη στο χαρτί και στο σινεμά. Ενα ζήτημα βέβαια είναι ότι η υπογραφή του Μίλερ κοστίζει πενήντα ευρώ (κατά τα διεθνή ειωθότα του χώρου) και αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο άνθρωπός μας ίσως προκαλέσει μερικές ενστάσεις. Ο Αλαν Μουρ έχει χαρακτηρίσει έργα του ομοφοβικά και μισογυνικά, ενώ το κόμικ του «Holy Terror» είχε δεχθεί επικρίσεις για ισλαμοφοβία. Ενα σούσουρο είχε προκληθεί και όταν ο Μίλερ είχε χαρακτηρίσει το κίνημα «Occupy Wall Street» «ένα μάτσο αγροίκους, κλέφτες και βιαστές»: «Δεν σκεφτόμουν καθαρά τότε» θα έλεγε σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Λίγος «Πόλεμος των άστρων» ακόμα
Δεν είναι μόνο τα σχετικά πάνελ που καταπιάνονται με μια ιστορία «σε έναν γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό», τα κουίζ με ερωτήσεις του στυλ «πόσα παιδιά απέκτησαν ο Χαν Σόλο και η πριγκίπισσα Λέια;» ή η (χθεσινή) συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων που παρουσίασε γνωστά θέματα του Τζον Γουίλιαμς. Είναι και η παρουσία του Αμερικανού Κόλιν Κάντγουελ, στενού συνεργάτη του Τζορτζ Λούκας (αλλά και του Στάνλεϊ Κιούμπρικ) και σχεδιαστή του Death Star ή του «Millennium Falcon». Τέτοιες εκδηλώσεις και συμμετοχές ανήκουν σίγουρα σε μια διοργάνωση για τα κόμικς και την ποπ κουλτούρα που σέβεται τον εαυτό της.

VIP area
Στο παρελθόν έχουν έρθει οι Ντέιβ ΜακΚίν, Ασντέ, Μάικ Κόλινς και αρκετοί ακόμα. Φέτος, οι επιφανείς καλεσμένοι μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του Comic Con: ο Μπράιαν Ατζαρέλο λ.χ., υπεύθυνος για το σενάριο του στυλιζαρισμένου και πολυπρισματικού νουάρ «100 Bullets», ή ο 65χρονος Ιταλός Τανίνο Λιμπερατόρε, δημιουργός του cyberpunk χαρακτήρα RanXerox και εκ των ανανεωτών των ιταλικών κόμικς στη δεκαετία του ’80, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού. Ο Κροάτης Εσαντ Ρίμπιτς, από τα μεγαλύτερα ονόματα της Marvel και αναβιωτής της σειράς «Secret Wars», θα μιλήσει για τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ ο τούρκος ομόσταβλός του Γιλντιράι Τσινάρ θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά. Ο κατάλογος συμπληρώνεται με τον Γάλλο Τιερί Καπετσόνε, αλλοτινό σχεδιαστή των Στρουμφ, τον Βέλγο Νταν Φερλίντεν, δημιουργό ιστοριών του «Μικρού Σπιρού», αλλά και τον Βορειοϊρλανδό Γουίλιαμ Σίμπσον, υπεύθυνο για τα storyboards της σειράς «Game of Thrones».
Περιοδικά και cosplayers
Από μόνες τους, οι φράσεις «πλούσιο πρόγραμμα» και «μοναδικά χάπενινγκ» δεν λένε και πολλά. Χρειάζονται και μερικές επεξηγήσεις για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του τέταρτου Comic Con, το ενδιαφέρον των οποίων επιβεβαιώνεται εύκολα παρακολουθώντας μια συζήτηση για την ιστορία των περιοδικών της Disney και των δημιουργών τους στην Ελλάδα ή μια άλλη για τη σχέση ένατης τέχνης και λογοτεχνίας. Μπορεί κανείς επίσης να ακούσει τις απόψεις των εκδοτών της Jemma Press, της Web Comics και της Ενατης Διάστασης για το μέλλον των ελληνικών κόμικς ή να θέσει ερωτήσεις σε ελληνίδες comic artists όπως οι Ελενα Γώγου, Ειρήνη Σκούρα, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου και Dani σχετικά με τη δουλειά τους και τα κόμικς ως «γυναικεία υπόθεση». Να χαζέψει τους cosplayers στα διάφορα σχετικά events (παρούσης της διεθνούς φήμης cosplayer από τη Γερμανία ονόματι Mowky), αλλά και να συμμετέχει σε κουίζ για αγαπημένους υπερήρωες. Οχι, δεν είναι καθόλου τυχαίο που η διοργάνωση μετακόμισε φέτος σε μεγαλύτερο χώρο, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Τα δικά μας παιδιά
Τόσο διευρυμένο και πολυπληθές είναι το φετινό «Artist’s Alley», που η απαρίθμηση των εκατό και πλέον ελλήνων δημιουργών του θα απαιτούσε αντίστοιχη ποσότητα χαρτιού –καλύτερα να εστιάσει κανείς στις εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν, όπως εκείνη με τον Μιχάλη Διαλυνά και τον συνεργάτη του Τζέιμς Τίνιον, επίσης καλεσμένο του Comic Con, που θα περιλαμβάνει συζήτηση των δημιουργών με το κοινό για τη σειρά τους «The Woods» ενόψει της επικείμενης μεταφοράς της στην τηλεόραση. Τα μυστικά της σχέσης εικόνας και λόγου στα κόμικς θα έχουν αποκαλύψει ήδη από την Παρασκευή οι Αβραάμ Κάουα και Βαγγέλης Ματζίρης, όπως θα έχουν κάνει για τις πρόσφατες δουλειές τους οι Ηλίας Κυριαζής, Τάσος Μαραγκός, Γιάννης Ρουμπούλιας, Σταύρος Κιουτσούκης, Γιώργος Καμπάδαης και Κώστας Ζαχόπουλος. Στις παρουσιάσεις ξεχωρίζουν εκείνη του «Γρα-Γρου» (Γιάννης Παλαβός, Τάσος Ζαφειριάδης, Θανάσης Πέτρου), μια ακόμα του κόμικ «Ηρακλής, ο απολλώνιος χρησμός» (Μπάμπης Κούρτης), αλλά και του περιοδικού «Μπλε Κομήτης», ενώ όλο και κάποια εκπληξούλα θα έχουν στα περίπτερά τους οι εκδοτικοί οίκοι και τα καταστήματα που συμμετέχουν.