Υπάρχει ένας παλιός κανόνας στην πολιτική, σύμφωνα με τον οποίο την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει όποιος καθορίζει την ατζέντα. Ενίοτε, όμως, οι κανόνες είναι για να σπάνε. Οπότε την πρωτοβουλία των κινήσεων μπορεί να αποκτήσει κι εκείνος που υιοθετεί την κατεξοχήν προνομιακή για τον αντίπαλό του ατζέντα. Αυτό προσπάθησε να κάνει με τη χθεσινή του ομιλία στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο γαλάζιος αρχηγός.
Γιατί πώς αλλιώς να εκλάβει κανείς τη δέσμευση πως κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού και την υπόσχεση ότι το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος παρουσίασε τους προγραμματικούς άξονες του κόμματός του αναφορικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μίλησε, δηλαδή, με συριζαϊκή θεματολογία, αλλά με νεοδημοκρατικά λόγια.
Κατά τα λεγόμενά του η ΝΔ έχει ήδη επεξεργαστεί και κοστολογήσει ένα σχέδιο που μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% για την περίοδο 2019 με 2021. Αυτό, συμπλήρωσε, μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι στόχος δεν είναι η ανάκαμψη χωρίς δουλειές ή με ωρομίσθιες θέσεις εργασίας.
Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε, επίσης, την καθιέρωση του περίφημου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 800.000 πολίτες με κόστος 1 δισ. ευρώ τον χρόνο αντί των 760 εκατ. που διατίθενται σήμερα. Για να το θέσουμε με δημοσιονομικούς όρους, η ομάδα που συνέταξε το πρόγραμμα έχει υπολογίσει το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το εν λόγω επίδομα. Και έχει προβλέψει τον συνδυασμό του με πρωτοβουλίες όπως η χορήγηση μικρών δανείων, κατά το γαλλικό πρότυπο, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία μικρών προσωπικών ή οικογενειακών επιχειρήσεων.
Παρά τη συριζαϊκή πεποίθηση ότι η φράση «επίδομα ανεργίας» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη του αρχηγού της, αυτός μίλησε χθες και για τα κριτήρια απονομής του, τα οποία δήλωσε ότι θα γίνουν ελαστικότερα. Στο γαλάζιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για 200 εκατ. ευρώ επιπλέον προκειμένου να μην το λαμβάνουν «μόνο 12 στους 100 ανέργους», όπως ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι συμβαίνει σήμερα.
Και για όποιον δεν πείθεται ότι εκείνος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει στην προεκλογική περίοδο όλα τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ, μια αποστροφή του λόγου του είναι ενδεικτική: «Πιστεύω», είπε, «στο κοινωνικό κράτος. Ηταν η μεγάλη ευρωπαϊκή κατάκτηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί». Τι κι αν προσέθεσε την προσαρμοσμένη στο δικό του στυλ διαπίστωση ότι πρέπει είναι «πιο λιτό και πιο αποτελεσματικό»;