Σε έντονο ύφος και σε υψηλούς τόνους μίλησε ο πρωθυπουργός από τη Λέσβο με σαφείς αιχμές προς τους φορείς που επέλεξαν να απέχουν από το διάλογο για το αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί και την οικονομία, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση κατοίκων του νησιού, οι οποίοι συμμετείχαν στην παλλεσβιακή απεργία που κήρυξε το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου.

Μάλιστα, σημειώθηκαν και επεισόδια όταν νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Επίθεση εξαπέλυσε και προς την Αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς λόγους το δικαιολογημένο θυμό και τις αγωνίες των κατοίκων του νησιού, που σαφώς αντιμετωπίζουν προβλήματα και να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας.

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στο 14ο Περιφερερειακό Συνέδριο που ολοκληρώνεται απόψε στην Μυτιλήνη.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε ποτέ από την καθημερινή πάλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού» τόνισε ο πρωθυπουργός, στη ομιλία του με θέμα «Στο πλευρό των νησιών- Στο ύψος των Ανθρώπων».

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν τα ακριτικά νησιά εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών ο κ. Τσίπρας δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα αναγνωρίζοντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος.

Ωστόσο, επισήμανε ότι σαφώς σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν δύο χρόνια υπάρχει βελτίωση, αφού η Ελλάδα με την ανοχή της Ευρώπης («δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου» είπε) κινδύνευε να γίνει αποθήκη ψυχών.

Ειδική μνεία, όπως όφειλε άλλωστε, έκανε ο πρωθυπουργός στον τρόπο που αντιμετώπισαν οι νησιώτες τους πρόσφυγες.

Αναφερόμενος δε στις προτεραιότητες που η κυβέρνηση θέτει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση επισήμανε την επιτάχυνση στη διαδικασία ασύλου. Επίσης μίλησε για έργα υποδομής στα νησιά, καθώς και για παροχές (αποζημιώσεις) προς τους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκιός στη Χίο.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε πράξεις και αντιλήψεις που υποκινούν συμπεριφορές όπως αυτές που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο.

Στην αναφορά του για το ζήτημα του ΦΠΑ, την μη αύξηση του οποίου ζητούν μετ’ επιτάσεων οι κάτοικοι της Λέσβου, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι εμπνεύσεως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των προηγούμενων, κάποιοι από τους οποίους σήμερα κουνούν το δάχτυλο. Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, δηλαδή για μαι δικαιότερη φορολόγηση, παρέπεμψε για μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από το μνημόνιο.

Ειδική αναφορά έκανε ωστόσο στην άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου δεσμευόμενος μάλιστα για μείωση και της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου που πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών.

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τρία δύσκολα χρόνια, ενώ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη Λέσβο, τη Χίο, και τη Σάμο είναι δύσκολη.

«Δεν είμαστε ευτυχείς ούτε χαρούμενοι. Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση για μετανάστες και κατοίκους» τόνισε, κάνοντας λόγο για λάθη και ελλείψεις, οι οποίες ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν.

«Βασικό πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Αυτό σημαίνει περισσότερους εργαζόμενους στην Πρώτη Υποδοχή και περισσότερους χειριστές στην εξέταση των αιτήσεων.

Συγκεκριμένη επικέντρωση των Επιτροπών Προσφυγών στα νησιά, περισσότερους διερμηνείς που θα διευκολύνουν την όλη διαδικασία. Και ακόμα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί, και τα οποία αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες» τόνισε.

Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, το αναπτυξιακό πρόγραμμα εστιάζει σε έργα υποδομής που θα μείνουν, αλλά και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Έργα υποδομής που έχουν σχέση με το προσφυγικό, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, όπως, για παράδειγμα, το αποχετευτικό δίκτυο της Μόριας και η θεσμοθέτηση της παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

«Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχθούμε την δολοφονική, επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων, και φαινόμενα όπως αυτό της προπερασμένης Κυριακής» τόνισε, προσθέτοντας πως «όταν ελάχιστοι -ευτυχώς- εντός του νησιού, καθοδηγούμενοι από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού, επιχείρησαν να σπιλώσουν την ίδια την ιστορία αυτού του νησιού και να αμαυρώσουν τη σημαία της πατρίδας μας, οργανώνοντας μια δολοφονική επιχείρηση μίσους, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ανησυχούν ακροδεξιοί. Αλλά και δεν θα τους χαρίσουμε στην ακροδεξιά».

«Τη σημαία της πατρίδας μας τη σήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι παππούδες και οι γιαγιάδες πολλών Λέσβιων, όταν έφτασαν, κυνηγημένοι από τη φωτιά και την καταστροφή, με βάρκες από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, τον Τσεσμέ, για να ξαναρχίσουν τη ζωή τους, να ξαναστηθούν στα πόδια τους, να επανενωθούν με τους χαμένους συγγενείς τους. Τη σημαία της πατρίδας μας την ξανασήκωσαν ψηλά σε αυτόν τον τόπο οι άνδρες και οι γυναίκες του ΕΑΜ, που ηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Λέσβου από το ναζισμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι λέσβιοι αγωνιστές, συνέχισε, που πλήρωσαν με τη ζωή τους βαρύ τίμημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη – όπως προείπα- αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα, αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά.

Φορολογική πολιτική

Για τη φορολογική πολιτική ανέφερε ότι «δεν την επιλέξαμε εμείς, την βρήκαμε έτοιμη από αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο», τονίζοντας ότι η φορολογική πολιτική θα ανακτηθεί με την έξοδο από τα μνημόνια.

«Αυτή την πολιτική δεν την σκαρφιστήκαμε εμείς, είναι δεσμεύσεις που τις επέβαλαν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτές τις δεσμεύσεις τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια» σημείωσε, προσθέτοντας πως «στόχος είναι να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά».

Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από 1ης Ιουλίου 2018 ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.

Αναπτυξιακά προγράμματα

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά εννέα προτάσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι τρεις τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες δύο τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

1.Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

2. Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

3. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης δέκα προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας, είπε ο πρωθυπουργός .

Ακόμα, πρόσθεσε πως τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

1. Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

2. Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε.

Αυτοδιοίκηση

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

«Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών» σημείωσε.

Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνέχισε, έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

Πολιτισμός

Στις μελέτες και τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, στην Λέσβο, την Λήμνο, τον Άη Στράτη, τη Χίο, τη Σάμο και τη Ικαρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, κάνοντας επίσης λόγο στην ειδική φροντίδα για την αποκατάσταση των μεταβυζαντινών μνημείων της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, στις πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η παραδοσιακή ναυπηγική, η τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και η τοπική παράδοση στην οινοπαραγωγή και την παρασκευή ούζου.

Επίσης, αναφορικά με τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, στα νησιά της Περιφέρειας, σημείωσε ενδεικτικά δύο:

1. Το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Λέσβο, έργο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», βιομηχανικό δημιούργημα της οικογένειας Αλεπουδέλη, που «αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό πόρο του τόπου, και προβάλλει την σημαντική παράδοση της τοπικής βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και το έργο πολλών Λέσβιων δημιουργών που συνεισέφεραν στην πνευματική ζωή της Ελλάδας».

2. Στο μεσαιωνικό κάστρο στον Μόλυβο, έργο που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Μίλησε, επίσης, για το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας», το «Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια», το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου», το Μουσείο-Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, το ιστορικό Αναγνωστήριο της Αγιάσου, καθώς και το «Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου», με το μοναδικό ψηφιακό μουσείο του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη.

Τόνισε, δε, ότι τα έργα πολιτισμού οφείλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε.

Υγεία

Δίνουμε τη μάχη για το οριστικό τέλος του πάρτι της σπατάλης, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για μάχη με συμφέροντα και σκάνδαλα με τα φάρμακα, την προμήθεια υλικών.

«Να λοιπόν γιατί βρεθήκαμε σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και εξισορρόπησης να συμμαζεύουμε τα ασυμμάζευτα» σημείωσε.

«Υπάρχει δρόμος μπροστά μας, αλλά κάνουμε προσπάθεια που συνοδεύεται με το οριστικό τέλος στο πάρτι της σπατάλης, με το οριστικό τέλος στο πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής στη δημόσια υγεία, με το οριστικό τέλος και την κάθαρση με όσους το προηγούμενο διάστημα έβαλαν το χέρι στο μέλι και αυτό αποτέλεσε μία ύβρη απέναντι στον ελληνικό λαό που δεινοπαθούσε για να ξεπεράσει την κρίση».

Σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού για μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και για τα νοσοκομεία Χίου, Λήμνου, και Μυτιλήνης, συνολικής δαπάνης 13 εκατ. ευρώ.

Στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία Μυτιλήνης, Ικαρίας, Λήμνου και Σάμου. Η αύξηση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού είναι μια γενική κυβερνητική κατεύθυνση. Από το 2015, στα πέντε νοσοκομεία της Περιφέρειας, έχουν δημιουργεί 94 νέες θέσεις γιατρών, από τις οποίες έχουν ως τώρα πληρωθεί οι 32. Έχουν επίσης γίνει 56 προσλήψεις μόνιμου λοιπού προσωπικού, τόνισε.