Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά δεν εντάσσεται και στα ειωθότα. Οι βλέψεις για επαγγελματική σταδιοδρομία στον αθλητισμό τις περισσότερες φορές οδηγούν σε εκτροχιασμό από τις ράγες της επιμόρφωσης και των σπουδών.

Ο πολυτάλαντος Κωνσταντίνος Μαυροπάνος όμως –που ταξίδεψε χθες με την αποστολή της Αρσεναλ για τη Μαδρίτη ενόψει του αποψινού ημιτελικού με την Ατλέτικο στο Γιουρόπα Λιγκ –έχει εκπληρώσει ακόμη και τον στόχο της εισαγωγής σε ΑΕΙ!

Θέση στο Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο είχε εξασφαλίσει μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για λόγους όμως γεωγραφικούς προτίμησε να αλλάξει προσανατολισμό σπουδών επιλέγοντας το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Χαλκίδα. Απόφαση που εδραζόταν στη λογική της ευκολότερης πρόσβασης, εφόσον επέστρεφε από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Αθήνα. Οι σπουδές ωστόσο μπήκαν στο «ψυγείο», αφού η μοίρα και το ταλέντο του τον έστειλαν στο Λονδίνο.

Το πράο παιδί των χαμηλών τόνων που κλωτσούσε την μπάλα στο Δημοτικό Σχολείο κοντά στην Πλατεία Παπαδιαμάντη απογείωσε τη φήμη του. Ενας «κανονιέρης» από τις γειτονιές της Λαμπρινής (συνοικία του Γαλατσίου).

Σε διπλό ταμπλό

Προφανώς θα αισθάνεται και δικαιωμένος για την απόφαση να επιλέξει το ποδόσφαιρο, όταν κάποια στιγμή τον διεκδίκησε και το μπάσκετ. Σε ηλικία 12 ετών έβγαλε δελτίο στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο επιδιδόταν και σε προπονήσεις μπάσκετ. Μάλιστα, στον ελεύθερο χρόνο προτιμούσε να περνάει την ώρα του κάτω από μια ρακέτα μαζί με τα φιλαράκια του. Το ποδόσφαιρο, ωστόσο, ήταν ο παιδικός έρωτας. Από πεντέμισι ετών που τον πήρε από το χέρι ο πατέρας του –ο Θανάσης –και τον συνόδευσε μέχρι την ακαδημία του Απόλλωνα Σμύρνης. Το μπάσκετ έμοιαζε (στη σύγκριση) με εφήμερη σχέση. Εστω κι αν ανταποκρινόταν περίφημα ως 5άρι!

Οταν επομένως κλήθηκε να επιλέξει σπορ (για περίπου ενάμιση χρόνο τα συνδύαζε) δεν τέθηκε κάποιο βασανιστικό δίλημμα. Κουβαλάει άλλωστε και το DNA του πατέρα του, που λάτρευε το ποδόσφαιρο. Ο Θανάσης Μαυροπάνος έλκει την καταγωγή του από τα Αγναντα Αρτας, αλλά μετοίκησε οικογενειακώς στο Αγρίνιο που προσέφερε καλύτερες ευκαιρίες στον οικοδόμο πατέρα του. Επαιξε μάλιστα και στο γήπεδο του Παναιτωλικού με ομάδες γειτονιάς στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Οταν το 1972 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στη συνοικία της Λαμπρινής δοκίμασε και την τύχη του στον Απόλλωνα Σμύρνης ως κεντρικός αμυντικός. Εδειξε θετικά στοιχεία, αλλά εντέλει τράβηξε προς άλλες κατευθύνσεις. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά χρειάστηκε στη ζωή του να κάνει και μεροκάματα στην οικοδομή.

Βόλεϊ η αδελφή του

Τα παιδιά του πάντως τα έσπρωξε προς τον αθλητισμό, με οδηγία όμως να μην παραμελούν το σχολείο. Και τηρήθηκε εις διπλούν. Γιατί πέραν του 20χρονου Κωνσταντίνου (γεννηθείς 11 Δεκεμβρίου 1997) συνδύασε σπορ και σπουδές η κατά 15 μήνες μεγαλύτερη αδελφή του (γεννηθείσα στις 15 Ιουλίου 1996). Με ύψος 1,82 μ. Η Ράνια Μαυροπάνου αγωνίζεται ως ακραία στο βόλεϊ. Μετά τη θητεία της στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας μετεγγράφηκε στον Φιλαθλητικό Λαρισαϊκό, καθώς σπούδαζε και πολιτικός μηχανικός στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Μάλιστα με την ομάδα της Λάρισας πανηγύρισε και άνοδο στην Α1 Γυναικών το 2015. Τώρα όμως που κλείνει ο κύκλος των σπουδών ετοιμάζεται για την επιστροφή στην Αθήνα, οπότε «ψήνεται» και μεταγραφή.

Συγχωριανοί

Οταν άρχισε παρεμπιπτόντως να «ψήνεται» και η μεταγραφή του Κωνσταντίνου στον ΠΑΣ Γιάννινα διαπιστώθηκε πως είναι συγχωριανοί ο πατέρας του ο Θανάσης και ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης (τους συνδέουν τα Αγναντα Αρτας).

Αν πάντως αρκούσε η εντοπιότητα, ο Μαυροπάνος θα έπρεπε να έχει ρίζες από το… Λονδίνο με δεδομένο ότι μεταπήδησε στην Αρσεναλ.

Και στα Γιάννινα άλλωστε δεν είχε κάποια ευνοϊκή μεταχείριση. Οπως κάθε νεαρός παίκτης που υπέγραφε επαγγελματικό συμβόλαιο εξασφάλιζε έναν μισθό και έξοδα διαμονής. Οπότε χρειαζόταν και τα εμβάσματα από τους γονείς του (τον Θανάση και τη Δώρα) για να βγάζει τον μήνα του.

Ο πατέρας του ήταν και αυτός που ενεργοποιήθηκε κυνηγώντας το θέμα της μεταγραφής του. Βλέποντας ότι ο Απόλλων Σμύρνης δεν έχει διάθεση να του προσφέρει επαγγελματικό συμβόλαιο, άρχισε να ψάχνεται για να υπογράψει σε άλλη ΠΑΕ μετά τα 18α γενέθλιά του.

Η γούρικη 4η Ιανουαρίου

Μία ημερομηνία που έχει σημαδέψει τη διαδρομή του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου είναι η 4η Ιανουαρίου. Τότε ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στον ΠΑΣ Γιάννινα το 2016 και δύο χρόνια μετά επισημοποιήθηκε την ίδια μέρα η απόκτησή του από την Αρσεναλ!

Μόλις 20 συμμετοχές και 3 γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα του αρκούσαν για να διεισδύσει στον λαμπερό κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ. Χθες επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει με την αποστολή της Αρσεναλ στη Μαδρίτη.

Και να φανταστεί κάποιος ότι η τελευταία εκτός έδρας αποστολή στην εν Ελλάδι θητεία του ήταν η επίσκεψη στη Λιβαδειά στις 21 Δεκεμβρίου 2017 για αγώνα Κυπέλλου. Οι διαφορές τεσσερισήμισι μήνες μετά είναι χαοτικές.