Οι Βρυξέλλες ανησυχούν και δεν το κρύβουν. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας χθες την έκθεση για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ναι μεν ανακοίνωσε ότι η οικονομική μεγέθυνση στην ευρωζώνη θα κλείσει το 2018 στο σχετικώς ικανοποιητικό 2,3% του ΑΕΠ, πλην όμως φρόντισε να προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν διαρκώς μεγαλώνουν.
Κυρίως δε οι υπερατλαντικοί, αφού η ροπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς τον οικονομικό προστατευτισμό δεν δείχνει να τιθασεύεται. Παρά τις πιέσεις της Ευρώπης να ανακοινώσουν τη μόνιμη εξαίρεση της ΕΕ από την επιβολή δασμών στον χάλυβα και τον χαλκό, οι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η εξαίρεση ισχύει για έναν μήνα. Προς μεγάλη ανησυχία των ευρωπαϊκών χωρών με μεγάλες εξαγωγές, πρωτίστως δε της Γερμανίας.
Και όχι μόνο. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που ανακοίνωσαν προσφάτως οι ΗΠΑ αναμένεται, όπως επισήμανε χθες η Επιτροπή, «να ενισχύσουν τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας και το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ».
Η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών τους τελευταίους μήνες «ενδέχεται να λάβει πιο μόνιμο χαρακτήρα στο μέλλον, γεγονός που θα αυξήσει την αβεβαιότητα», επισημαίνει η Επιτροπή στη χθεσινή έκθεσή της.
Εκτός όμως από τον υπερατλαντικό προστατευτισμό, η Ευρώπη εμφανίζει και εσωτερικές αδυναμίες. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ για το 2019 η Επιτροπή προέβλεψε χθες μέση ετήσια ανάπτυξη στο 2%. Σε σχέση με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή ανέφερε ότι ναι μεν μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά «αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς κατά τα επόμενα τρίμηνα, εν μέρει λόγω της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου». Συνολικά, το 2018 ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ πρόκειται να παραμείνει στα επίπεδα του 2017, ήτοι στο 1,5%, και στη συνέχεια να αυξηθεί σε 1,6% το 2019.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι εξακολουθεί να εμφανίζει μια σχετική υποτονικότητα. Εκ παραλλήλου δε αναγνωρίζει πως υπάρχει η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, υπογραμμίζοντας ότι «ενώ σε ορισμένα κράτη – μέλη υπάρχει ακόμα υψηλή ανεργία, σε άλλα γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας».
Εν κατακλείδι, ο μόνος τομέας στον οποίο η ΕΕ βρίσκεται σε ασφαλή ύδατα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση.
«Το 2018 θα είναι το πρώτο έτος από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης κατά το οποίο τα δημοσιονομικά ελλείμματα όλων των κυβερνήσεων θα είναι χαμηλότερα από 3% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη» επισημαίνει πανηγυρικά στη χθεσινή έκθεσή της η Επιτροπή.