Τις πέντε βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των οριστικών αποφάσεων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην ΕΕ παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το «Economist» χθες στη Λάρισα.
Στις εργασίες του εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθηγητές πανεπιστημίων και επιχειρήσεων τοποθετήθηκαν επί των νέων δεδομένων που φέρνουν ο μειωμένος κοινοτικός προϋπολογισμός για την ΚΑΠ της επόμενης περιόδου 2021-2027, η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και οι αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο. Ειδικότερα, ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε τις θέσεις που διατυπώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τη νέα ΚΑΠ. Οπως είπε, δεν πρέπει να μειωθεί ο προϋπολογισμός της, να μην υπάρξει σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, να αποτραπεί ακόμη και η παραμικρή ιδέα για τη συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από κρατικούς πόρους, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ, αλλά και να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν πιο δίκαιο αποτέλεσμα. Από το ίδιο βήμα του συνεδρίου ο διευθυντής Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης εκτίμησε ότι η μείωση για τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ θα είναι τελικά κάτι λιγότερο από 4%, με τη στρεμματική ενίσχυση για την Ελλάδα να είναι διπλάσια του κοινοτικού μέσου όρου για πολλά χρόνια ακόμα.
Την πρόταση της ΝΔ παρουσίασε η βουλευτής και τομεάρχης του κόμματος για αγροτικά θέματα Φωτεινή Αραμπατζή. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% σε δύο χρόνια.