Λίγο μετά τις έξι το πρωί στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προσήγαγαν ενόσω έβγαινε από το σπίτι της με προορισμό την εργασία της μία βοηθό νοσηλεύτρια του Λαϊκού Νοσοκομείου, στο οποίο υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες ογκολογικές κλινικές της χώρας. Λίγες ώρες αργότερα πέρασε την πύλη του νοσοκομείου μία άλλη εργαζόμενη, συνοδευόμενοι επίσης από αστυνομικούς. Η επιτόπια έρευνα διήρκεσε μία ώρα. Οι πολύωρες καταθέσεις των δύο γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν στην Ασφάλεια, δένουν με τα στοιχεία που συλλέγει εδώ και έξι μήνες η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ξετυλίγοντας λίγο λίγο το κουβάρι του κυκλώματος διακίνησης πανάκριβων σκευασμάτων (κυρίως αντικαρκινικών). Σε αυτό φέρεται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον δύο γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, φαρμακείο, φαρμακαποθήκη και μεταφορική εταιρεία. Στο στόχαστρο των ερευνών έχουν βρεθεί και άλλα κρατικά νοσοκομεία με ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο σε ιδιωτική κλινική.
Και οι δύο νοσηλεύτριες που προσήχθησαν υπηρετούν επί δύο και πλέον δεκαετίες τον χώρο της υγείας και οι συνάδελφοί τους υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» ότι είναι ιδιαίτερα έμπειρες στο αντικείμενό τους.
Η μία εξ αυτών εργάζεται στην Κεντρική Μονάδα διάλυσης των κυτταροστατικών (ογκολογικών) φαρμάκων, που χορηγούνται στους καρκινοπαθείς. Η δεύτερη είχε τοποθετηθεί στο Ογκολογικό Τμήμα του παραρτήματος του Λαϊκού, επί της οδού Σεβαστουπόλεως.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ. Τις προσαγωγές ακολούθησαν πυρετώδεις έρευνες στις αποθήκες υλικών και φαρμάκου, σε μία προσπάθεια διασταύρωσης των σκευασμάτων που έχουν διακινηθεί πραγματοποιώντας παράλληλα ταυτοποίηση των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκαν. Οι Αρχές έθεσαν στο… μικροσκόπιο ακόμη και τα σπίτια των δύο νοσηλευτριών.
Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί 16 επιπλέον προσαγωγές, ανάμεσα σε αυτούς και υπάλληλοι μεταφορικής εταιρείας, καταλήγοντας ότι τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνται συστηματικά τουλάχιστον από το 2013 με «έδρα» την Αττική.
Λόγω της σοβαρότητας αλλά και του υψηλού ενδιαφέροντος της υπόθεσης οι έρευνες γίνονται στοχευμένα ώστε να συγκεντρωθούν αποδεικτικά στοιχείακαι να τεκμηριωθεί η υπόθεση σε όλες τις διαστάσεις της και να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι στη Δικαιοσύνη –όσο ψηλά και αν βρίσκονται
Αξιοποιώντας με προσοχή και απόλυτη ακρίβειατο υλικό που έχουν συγκεντρώσει –παρτίδες φαρμάκων, χρηματικά ποσά κ.ά. –οι αρμόδιοι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση προσπαθούν ναπροχωρήσουν στην πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος και να αποκαλύψουν το βάθος της διαφθοράς.
Εντούτοις δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες ανακοινώσεις, ενώ η πληροφόρηση γίνεται με το… σταγονόμετρο, καθώς οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προσπαθούν να «στεγανοποιήσουν» την έρευνα.
Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος προμηθεύονταν τις ποσότητες των αντικαρκινικών φαρμάκων είτε με υπεξαίρεση από χώρους όπου φυλάσσονται είτε με παράνομες συνταγογραφήσεις. Ετσι, στην πορεία των ερευνών οι αρμόδιοι της Ασφάλειαςεξετάζουν εξονυχιστικάπαραστατικά και πιθανόν εικονικά τιμολόγια. Εν τω μεταξύ, έχει ζητηθεί συνεργασίακαι από τις αρμόδιες Αρχές ευρωπαϊκών χωρών καθώς φαίνεται ότι παρτίδες φαρμάκωνυψηλού κόστους διοχετεύονταν στη μαύρη αγορά του εξωτερικού. Πηγές ανέφεραν ενδεικτικά ότι ένα σκεύασμα που κοστολογείται στη χώρα μας περί τα 1.000 ευρώ, δύναται να διακινηθεί στη μαύρη αγορά της Γερμανίας με τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή.
Ο ΤΖΙΡΟΣ. Υπό τα δεδομένα αυτά, ο τζίρος του κυκλώματος που δραστηριοποιείται επί πέντε χρόνια κερδοσκοπώντας στον τομέα των πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, αναμένεται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.
Αξιοποιώντας εμπειρίες από παρόμοια κυκλώματα του παρελθόντος ερευνάται το ενδεχόμενο παρτίδες ναείχαν διοχετευθεί και πουληθεί στο πολλαπλάσιο της τιμής τους στη μαύρη αγορά όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών της Βόρειας Ευρώπης.
Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται να εντοπιστούν παρακλάδια και σύνδεσμοι του κυκλώματος και εκτός ελληνικών συνόρων.
«Εμείς θέλουμε μία έρευνα σε βάθος ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Λαϊκό Τάσος Αντωνόπουλος, σημειώνοντας ότι όσα έχουν ανακοινωθεί αποτελούν «μόνο την κορυφή του παγόβουνου».
Για επιτακτική ανάγκη «παραδειγματικής τιμωρίας» κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».