Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Κι αυτό επειδή η Ακαδημία ζει εδώ και έναν μήνα στη σκιά ενός σεξουαλικού σκανδάλου.

Ολα άρχισαν μετά τις μαρτυρίες 18 γυναικών, τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν – Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία. Ο Αρνό αρνήθηκε τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων. Η αξιωματούχος της Σουηδικής Ακαδημίας Λουίζ Χέντμπεργκ ωστόσο δήλωνε χθες στο Reuters ότι η συνεδρίαση των μελών της Ακαδημίας θα αποφάσιζε το ενδεχόμενο να δοθούν δύο Νομπέλ την ερχόμενη χρονιά. Ομως δεν είναι σίγουρο ότι είχαν απομείνει αρκετά μέλη για να λάβουν αυτήν την κρίσιμη απόφαση. Επιπλέον, η κρίση που ξέσπασε με τις καταγγελίες των 18 γυναικών και δημοσίευσε η σουηδική καθημερινή εφημερίδα «Dagens Nyheter» αφορά και τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων.

Το νομπελικό #MeΤoo εξανάγκασε κάποια από τα μέλη της Ακαδημίας σε παραίτηση και έτσι σήμερα έχουν μείνει 10 ενεργά αντί των 18. Τα μέλη εκλέγονται ισοβίως και δεν υπάρχει διάταξη που να τους επιτρέπει να παραιτηθούν. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι έδρες των μελών που εγκατέλειψαν θα παραμείνουν κενές μέχρι τον θάνατό τους.