Τι θέλει ένας Ταϊλανδός στην Ελλάδα; Γιατί ένας άνθρωπος που είχε εμπλακεί σε ένα deal που αφορούσε κοτζάμ Μάντσεστερ Σίτι έρχεται να σώσει τον Παναθηναϊκό; Τι βλέπει στη χώρα μας που δεν βλέπουν έλληνες επιχειρηματίες και πώς τον δελέασε ο Παναθηναϊκός; Τι σκοπεύει να κάνει με τον σύλλογο, αν τελικά τον πάρει στην κατοχή του; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις γύρω από τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και το fund Pan Asia, το οποίο εκπροσωπεί. Ενα ενδιαφέρον που ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότητα του Παναθηναϊκού, αλλά ούτε σε… Τσάκα φέρνει ούτε σε φημολογούμενες προτάσεις από την Αμερική, την Αυστραλία, την Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού.

Η επένδυση

Ο Παϊρότζ δεν είναι νέο όνομα στα κλιμάκια της κυβέρνησης. Τον γνωρίζουν αρκετό καιρό πριν εκείνος εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον Παναθηναϊκό. Τον γνωρίζουν και λόγω των επαφών που έχει στην Ελλάδα (Ρέστης) και λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προσπάθησε να αναπτύξει στη χώρα μας, έχοντας μαζί του συνομιλητές που είχαν ήδη κάνει δουλειές στην Ελλάδα, όπως ο Ισραηλινός Μπένι Στάινμετς, που επίσης γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Η γενικότερη επένδυση που θέλει να κάνει στην Ελλάδα ο Πιεμπονγκσάντ έπρεπε να έχει ένα καλό… όχημα. Και καλύτερο από τον Παναθηναϊκό στην παρούσα κατάσταση δεν θα μπορούσε να βρει. Μια ομάδα με τεράστιο brand name, που μπορεί να προσελκύσει χορηγούς, που έχει μεγάλη λαϊκή βάση. Εχουν ακουστεί πολλά ονόματα για την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού, αν αυτός καταλήξει τελικά στην Pan Asia. Αβράμ Γκραντ, Πίνι Ζάχαβι, μέχρι και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ξένοι με εκτόπισμα, ο καθένας στον δικό του χώρο. Ομως ο Παναθηναϊκός της επόμενης μέρας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ξένους τεχνοκράτες. Χρειάζεται ελληνικό στοιχείο σε όλα τα πόστα.

Ο Παϊρότζ, αν τελικά καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις του με τον Γιάννη Αλαφούζο, θα κοιτάξει την ελληνική αγορά. Και όσον αφορά το θέμα του τεχνικού διευθυντή και της στελέχωσης της ΠΑΕ. Εδώ εμφανίζεται ο Βίκτωρ Ρέστης. Δεν αποκλείεται το νέο ΔΣ να έχει τη δική του υπογραφή, με την έννοια πως εκείνος θα υποδείξει στον Ταϊλανδό ποιους και σε ποιες θέσεις πρέπει να τοποθετήσει.

Οι ακαδημίες

Επειδή, ωστόσο, όλα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να επαναφέρουν τον Παναθηναϊκό σε μια επιτυχημένη επόμενη μέρα, το σχέδιο των Ασιατών σαφώς και αφορά και το αγωνιστικό κομμάτι. Οχι μονάχα στο πλαίσιο της λογικής ότι αρκούν κάποια εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός και πάλι μια ανταγωνιστική ομάδα που θα διεκδικεί τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Ο Πιεμπονγκσάντ, όπως κάνει και στη Μουσκρόν, θα θελήσει να αναπτύξει το δίκτυο ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Να βγάλει ο σύλλογος ποδοσφαιριστές από τα σπλάγχνα του, που θα μπορούν να διακριθούν στην πρώτη ομάδα και θα προσελκύουν το ενδιαφέρον ομάδων και θα φέρνουν έσοδα.

Κάπως έτσι θέλει να λειτουργήσει και συνολικά με τον Παναθηναϊκό. Να τον κάνει ανταγωνιστικό ξανά, να τον επαναφέρει –όχι στην κανονικότητα απλά, αλλά –στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και να τον κάνει ελκυστικό για κάποιον που θέλει να επενδύσει, ώστε σε μερικά χρόνια να τον πουλήσει και να πάει για την επόμενη μεγάλη του δουλειά. Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το κάνει, εκμεταλλευόμενος ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό brand.

Στόχος του Ταϊλανδού φυσικά και είναι να προοδεύσει ο σύλλογος. Αρκεί να τον κάνει δικό του. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι κουβέντες με τον Αλαφούζο πέσουν στο κενό, ο Παναθηναϊκός θα έχει υποθηκεύσει το μέλλον του πιθανότατα για πολλά χρόνια.