Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανήκει στη Nextgen του παγκόσμιου τένις. Κι αυτό δεν προκύπτει μόνο από την εξαιρετική παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στο Οπεν της Βαρκελώνης, αλλά και από την παγκόσμια κατάταξη των αθλητών αυτής της κατηγορίας.
Ο 19χρονος πρωταθλητής είναι στο Νο 44 στην κατάταξη της ATP, αλλά και στο Νο 2 της σχετικής λίστας που αφορά τους αθλητές της δικής του γενιάς.
Χωρίς αμφιβολία, η συμμετοχή του στον τελικό του καταλανικού Οπεν και η ήττα από έναν τεράστιο αθλητή όπως ο Ράφα Ναδάλ, εκτός από βαθμούς και χρήματα, του πρόσφερε εμπειρία, η οποία θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο μέλλον. Ο Τσιτσιπάς κέρδισε παράλληλα και την αναγνώριση από τον χώρο του αθλήματος και δεν είναι τυχαία η wild card που πήρε από τους διοργανωτές του Οπεν στη Μαδρίτη, του δεύτερου τουρνουά Masters σε χωμάτινη επιφάνεια.
«Αυτό που θέλω και πιστεύω ότι μπορώ να το πετύχω είναι να φτάσω έως το τέλος του 2018 στο Νο 30» είπε ο 19χρονος Τσιτσιπάς, ενώ θυμήθηκε και μία ατάκα του Νίκου Γκάλη στο Ευρωμπάσκετ του 1987:
«Ηταν ένα όνειρο ζωής να φτάσω ώς τον τελικό και το κατάφερα μέχρι το επόμενο, όπως είχε πει παλαιότερα και ο Νίκος Γκάλης. Οπως έφτασα στο Νο 44, που είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί να μην ανεβώ και στο Νο 30;».
Οι… αντίζηλοι
Ο μοναδικός που τον προσπερνά είναι ο 21χρονος Αλεξάντερ Σβέρεφ που είναι στην κορυφή και θεωρείται από τους πλέον εξελίξιμους νέους παίκτες, καθώς έχει ανέβει ήδη στο Νο 3 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από Ναδάλ και Φέντερερ. Ο γεννημένος στο Αμβούργο, Σβέρεφ, γιόρτασε στις 20 Απριλίου τα γενέθλιά του με τη νίκη επί του έμπειρου Γάλλου Ρισάρ Γκασκέ και την πρόκριση στους ημιτελικούς του Masters στα χωμάτινα γήπεδα του Μόντε Κάρλο. Ο 21χρονος στάθηκε ψύχραιμος σε μία θερμή ατμόσφαιρα με το «Allez Richard» να ακούγεται συνεχώς από τις εξέδρες. Αυτό μάλλον διασκέδασε τον Ζβέρεφ, ο οποίος έχει στο Μόντε Κάρλο τη μόνιμη κατοικία του:
«Πάντα στη Γαλλία, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι φυσιολογικό ο κόσμος να στηρίζει τον δικό του αθλητή. Προσωπικά το απόλαυσα και μ’ άρεσε η ατμόσφαιρα». Ο 21χρονος Γερμανός αγωνίστηκε στον τελικό του Masters στο Μαϊάμι, αλλά σε σκληρή επιφάνεια, ενώ έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση στο Ακαπούλκο. Οσον αφορά το Οπεν της Αυστραλίας αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από τον 21χρονο Νοτιοκορεάτη Χέον Τσανγκ, έναν επίσης εξελίξιμο αθλητή (Νο 22), ο οποίος αφού απέκλεισε στη συνέχεια τον Τζόκοβιτς έφτασε έως τον ημιτελικό! Εκεί όμως ηττήθηκε από τον Φέντερερ. Ο 36χρονος Ελβετός απέκλεισε τον Νοτιοκορεάτη και στα προημιτελικά του Ιντιαν Ουέλς.
Πίσω από τον Τσιτσιπά στο Νο 3 είναι ο 20χρονος Αμερικανός από τη Σάντα Φε, Τέιλορ Φριτζ, ένας αθλητής που έφτασε έως τον τέταρτο γύρο στο Masters του Ιντιαν Ουέλς, ενώ τις περισσότερες συμμετοχές στο 2018 τις είχε σε τουρνουά της σειράς Challenger της ATP.
O 20χρονος Ρώσος, Αντρέι Ρούμπλεβ, γεννημένος στη Μόσχα, έχει τρεις παρουσίες σε προημιτελική φάση, στα τουρνουά του Ρότερνταμ και του Μονπελιέ, ενώ έφτασε ώς τον τελικό του Κατάρ (ήττα από τον Γάλλο Μονφίς), στο πρώτο τουρνουά ATP τον περασμένο Ιανουάριο.
Στέφανος – Μαρία, ένα υπέροχο ζευγάρι
Η άνοιξη του ελληνικού τένις έχει έρθει πιο γλυκιά από κάθε άλλη φορά. Δύο νέα παιδιά στο τοπ 50 της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα δεν είχε ποτέ. Και τα δύο έχουν κάνει ήδη μία σημαντική υπέρβαση στην καριέρα τους και καθώς δείχνουν πείσμα και αποφασιστικότητα δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.
Δεν είναι μόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς που ανέβηκε στο Νο 44. Η Μαρία Σάκκαρη είναι από την περασμένη Δευτέρα στο Νο 42. Τεράστια υπέρβαση χωρίς αμφιβολία, ωστόσο υπάρχει και κάτι άλλο: ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος Ελληνας που αγωνίστηκε σε τελικό της ATP μετά το 1973! Εκείνη τη χρονιά, ο Νίκος Καλογερόπουλος είχε αγωνιστεί στον τελικό του Οπεν στο Ντε Μόιν της Αϊοβα. Η Σάκκαρη ανεβαίνοντας στο Νο 42 της WTA ξεπέρασε και τη μητέρα της, την Αγγελική Κανελλοπούλου, που το 1987 έφτασε στο Νο 43!
Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2002, η Λένα Δανιηλίδου έφτασε στο Νο 38 καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Κανελλοπούλου, ενώ στις 12 Μαΐου 2003 έφτασε στο Νο 14, την υψηλότερη θέση που πήρε ποτέ αθλητής ή αθλήτρια του τένις και βέβαια παραμένει έως σήμερα η μοναδική που έχει πλασαριστεί στο τοπ 20 της παγκόσμιας κατάταξης.
Η Μαρία Σάκκαρη λοιπόν έχει μπροστά της μόνο τη Λένα Δανιηλίδου. Η 22χρονη τενίστρια προέρχεται από μία εξαιρετική εβδομάδα, καθώς έφτασε έως την ημιτελική φάση του Οπεν, ενώ είχαν προηγηθεί δύο πολύ καλές παρουσίες σε σκληρή επιφάνεια σε τουρνουά στις Ηνωμένες Πολιτείες (Ιντιαν Γουέλς και Μαϊάμι, τέταρτο και τρίτο γύρο αντίστοιχα). Επίσης έφτασε έως τα προημιτελικά τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ντουμπάι.
«Μακάρι και τα δύο παιδιά να καταφέρουν να φτάσουν σε μία σπουδαία καριέρα. Εχουν δείξει πως οι δυνατότητές τους είναι τεράστιες και μπορούν να ξεπεράσουν και το Νο 14 που είχα εγώ» είπε η Λένα Δανιηλίδου, η κορυφαία έως τώρα ελληνίδα αθλήτρια του τένις.
Η Δανιηλίδου κατέκτησε πέντε τίτλους WTA στο μονό και τρεις στο διπλό, ενώ είχε εξαιρετικές παρουσίες και στα τουρνουά Γκραν Σλαμ. Εφτασε στον τέταρτο γύρο στο Γουίμπλεντον (2002), στο Οπεν Αυστραλίας (2003) και στο Οπεν Ηνωμένων Πολιτειών (2004) και στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός το 2003. Στο γαλλικό Οπεν έχει φτάσει το 2006 και στην ημιτελική φάση του διπλού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Δανιηλίδου πέτυχε αρκετές σημαντικές νίκες κόντρα σε σπουδαίες αθλήτριες (Καπριάτι, Ενεν, Μορασμό, Κουρνίκοβα κ.ά.), ωστόσο η νίκη που προκάλεσε αίσθηση ήταν το 2005 στην πρεμιέρα του Γουίμπλεντον. Απέκλεισε στον πρώτο γύρο τη Βελγίδα Ζιστίν Ενέν, η οποία δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε κατακτήσει το τρόπαιο στο Ρολάν Γκαρός. Ηταν η πρώτη φορά που η νικήτρια του γαλλικού Οπεν αποκλειόταν στον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον.
Εξαιρετική στα Γκραν Σλαμ
Από την άλλη πλευρά πάντως και η Μαρία Σάκκαρη δεν τα πάει κι άσχημα στις έως τώρα συμμετοχές της στα τουρνουά Γκραν Σλαμ. Η περσινή περίοδος ήταν εξαιρετική από κάθε άποψη, καθώς μόνο στα χωμάτινα γήπεδα του Ρολάν Γκαρός δεν κατάφερε να συνεχίσει και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.
Αντίθετα, στο Οπεν της Αυστραλίας, το Γουίμπλεντον και το Οπεν των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε έως τον τρίτο γύρο. Η χρονιά δεν άρχισε καλά φέτος στη Μελβούρνη (νοκάουτ από το πρώτο παιχνίδι), ωστόσο τα δείγματα γραφής στη συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετικά. Με βάση την πολύ καλή παρουσία της στην Κωνσταντινούπολη, περιμένουμε κάτι ανάλογο και στη συνέχεια. Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος στο χώμα ολοκληρώνεται με το Ρολάν Γκαρός και στη συνέχεια ακολουθούν οι χορτάρινες επιφάνειες που φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν οι αγαπημένες της.