Σε πρωτοφανές φιάσκο με πρωταγωνιστές …κυπριακούς “καρχαρίες” και “θύματα” εκατοντάδες μικρούς αθλητές της κολύμβησης, από περίπου 22 αθλητικούς συλλόγους της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας, εξελίχθηκαν οι κολυμβητικοί αγώνες “Τζελάτεια 2018”, που οργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Βουλιαγμένη.
Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι αγώνες είχαν τεθεί υπό την αιγίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ), οι διοργανωτές τους καταστρατήγησαν βασικούς κανόνες της Ομοσπονδίας που αφορούν τις προαγωνιστικές κατηγορίες (έως 12 χρόνων), προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες εκπροσώπων των κολυμβητικών συλλόγων, προπονητών και των γονιών των αθλητών. Μάλιστα, ο αλυτάρχης της ΚΟΕ, Δημήτρης Παπαρσένος, ως έχων το γενικό πρόσταγμα των αγώνων, κατηγορήθηκε ότι ήταν αυτός που επέτρεψε την καταστρατήγηση των κανονισμών της ελληνικής Ομοσπονδίας!
Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλαν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι των ομάδων, παρότι επρόκειτο για εγχώρια διοργάνωση (όχι διεθνή), όπου οι επιδόσεις όλων των συμμετεχόντων αθλητών καταχωρούνται στα επίσημα αρχεία της ΚΟΕ, στους αγώνες κλήθηκαν να πάρουν μέρος και αθλητές από την Κύπρο, που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ελληνικής Ομοσπονδίας! Μάλιστα, οι αθλητές της Κύπρου τοποθετήθηκαν από τους υπευθύνους του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης (διοργανώτρια ομάδα των αγώνων) σε «προνομιακές» σειρές εκκίνησης, βάσει προηγούμενων επιδόσεών τους στην Κύπρο, που οι ίδιοι δήλωσαν!
Ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες, ήταν το γεγονός ότι στους Κύπριους αθλητές επετράπη, κατ΄ εξαίρεση, η χρήση “αγωνιστικών μαγιό”, των αποκαλούμενων “καρχαριών”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «παραμορφώνουν την πραγματική επίδοση» των κολυμβητών και οδηγούν σε «καταστάσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την επιδίωξη της άμιλλας», ιδιαίτερα στις ηλικίες έως 12 χρόνων.
Πρόκειται για ειδικά πανάκριβα μαγιό (το κόστος τους ξεκινάει από τα 300 – 400 ευρώ), που αυξάνουν τη συμπίεση-αντοχή των αθλητών, την ταχύτητα και την ικανότητά τους να επιπλέουν στο νερό. Η χρησιμοποίηση αυτών των μαγιό από κολυμβητές-τριες αναπτυξιακών ηλικιών δεν ενδείκνυται, για το λόγο ότι οι αθλητές δεν αποκτούν πραγματική αίσθηση του πώς αντιδρά το σώμα τους στο νερό και ποιές προσαρμογές χρειάζονται.
Σημειώνεται, ότι η ίδια η ΚΟΕ, με δύο έγγραφά της προς όλους τους κολυμβητικούς συλλόγους – μέλη της, από το Νοέμβριο του 2009 απαγορεύει τη χρησιμοποίηση των συγκεκριμένων μαγιό (ολόσωμα, βερμούδες κ.λ.π) στην Ελλάδα, από κολυμβητές μέχρι και 12 ετών, τονίζοντας ότι σε αυτήν την ηλικία θα επιτρέπονται μόνο τα κλασικά μαγιό (με υλικό κατασκευής από polyamid, lycra, elastan ή συνδυασμό αυτών).
Όπως αναφέρει η ΚΟΕ, η απαγόρευση χρησιμοποίησης αυτών των μαγιό, ισχύει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (σε μερικές δε φτάνει και μέχρι και την ηλικία των 14 χρόνων).
Σημειώνεται, ότι ενώ στους Κύπριους αθλητές επετράπη από τον αλυτάρχη των αγώνων κ. Παπαρσένο η χρήση των μαγιό “καρχαριών”, στους Έλληνες αθλητές διαμηνύθηκε ότι τυχόν χρήση τέτοιων μαγιό, θα επέφερε την «ακύρωσή» τους, βάσει του κανονισμού της ΚΟΕ!
Σύμφωνα με τους προπονητές ομάδων που πήραν μέρος στους αγώνες της Βουλιαγμένης, πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση που «κουρελιάζει» τους κανονισμούς της ΚΟΕ και καθιερώνει την άνιση μεταχείριση των αθλητών στις εγχώριες διοργανώσεις και μάλιστα στον ίδιο αγώνα (!)
Η δικαιολογία που προβλήθηκε ανεπισήμως από τους διοργανωτές, για την άνιση μεταχείριση των αθλητών, ήταν ότι η Κύπρος, όπως και η Βουλγαρία, επιτρέπουν τη χρήση των συγκεκριμένων μαγιό και σε ηλικίες κάτω των 12 ετών.
Το αποτέλεσμα ήταν στους αγώνες της προαγωνιστικής κατηγορίας που έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Βουλιαγμένη, στους οποίους πήραν μέρος περίπου 350 αθλητές, το μεγαλύτερο μέρος των μεταλλίων να αποσπάσουν (αναλογικά με τη συμμετοχή τους) οι Κύπριοι κολυμβητές!
Όπως ανέφεραν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι των ομάδων κολύμβησης που πήραν μέρος στα «Τζελάτεια 2018», το όλο θέμα θα τεθεί στη διοίκηση της ΚΟΕ και τον πρόεδρό της κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες στους πρωταγωνιστές του “φιάσκου” της Βουλιαγμένης, αλλά και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.