Ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών είναι μήπως πνιγεί το παιδί από φαγητό, νερό ή από πράγματα που βάζει στο στόμα του.Τα κλειδιά είναι η σωστή προετοιμασία ώστε να μην συμβεί αλλά και η ψυχραιμίαπροκειμένου να σκεφτείτε καθαρά σε περίπτωση που δεν το προλάβετε.

Πάρτε τα μέτρα σας

  1. Πάντα να επιβλέπετε την ώρα του φαγητού. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί μέσα σε 2 με 4 λεπτά, άρα πρέπει να είστε κοντά του. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι τρώει με ηρεμία και δεν χοροπηδάει κατά τη διάρκεια.
  2. Μην δίνετε στο παιδί ‘επικίνδυνες’ τροφές, όπως είναι οι καραμέλες, οι τσίχλες και οι ξηροί καρποί. Αν, για παράδειγμα, του δίνετε φιστικοβούτυρο, αλείψτε το μέχρι να είναι πολύ λεπτό.
  3. Μειώστε τον κίνδυνο των τροφών με το να κόβετε μικρά κομμάτια κατά μήκος .Κάντε το ίδιο με τα φρούτα, όπως τα σταφύλια και πολτοποιήστε τα λαχανικά σε στιλ πουρέ.
  4. Κρατήστε μακριά νομίσματα, κοσμήματα, μπαλόνια, μαγνητάκια και μπαταρίες και ο,τιδήποτε μπορεί να καταπιεί και να αποβάλει στην τουαλέτα.
  5. Επιθεωρήστε τους χώρους που παίζει πριν το παιχνίδι και μαζέψτε επικίνδυνα ή πολύ μικρά παιχνίδια.

Τα top επικίνδυνα αντικείμενα είναι:τα χοτ ντογκ, οι τσίχλες και καραμέλες, τα σταφύλια, οι ξηροί καρποί ή ποπκορν, τα σκληρά λαχανικά, τα νομίσματα, τα μπαλόνια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα, οι βώλοι, τα μαγνητάκια ή οι μικρές μπαταρίες και τα μικρά υλικά των παιχνιδιών.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι πνίγεται. Αν δεν είστε σίγουροι ότι πνίγεται, κάντε του μία ερώτηση ώστε να δείτε αν μπορεί να μιλήσει. Αν δεν βγάλει ούτε ήχο, κάτι έχει μπλοκάρει το λαιμό του οπότε ζήτησέ του να βήξει. Αν δεν μπορεί να το κάνει και πνίγεται, το πρόσωπο του παιδιού θα γίνει πρώτα κόκκινο και μετά μπλε αν δεν περνά καθόλου οξυγόνο.

Τι να κάνετε:αν είναι κάτω του 1 έτους, κάθισε κάτω στο πάτωμα και στήριξε καλά το λαιμό και το κεφάλι του. Κράτησέ το έτσι ώστε να κοιτά το πάτωμα και χτύπησε 5 φορές στην πλάτη μεταξύ των ώμων του. Μετά γύρισέ το και με δύο δάχτυλα πίεσε προς τα κάτω το στέρνο του. Επανάλαβε μέχρι να ακούσεις τη φωνή του, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ξεμπλοκαριστεί.

Αν δεν ακούσετε κάτι, πάρτε αμέσως τηλέφωνο για ασθενοφόρο ενώ αν γνωρίζετε να παρέχετε πρώτες βοήθειες, κάντε το όσο περιμένετε το ασθενοφόρο γιατί είναι πολύ σημαντικό.

Αν το παιδί είναι πάνω από 1 έτους και πνίγεται,λυγίστε το παιδί έτσι όπως είναι όρθιο, και αγκαλιάστε το με το ένα χέρι γύρω από το στήθος και με το άλλο χέρι, δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη, μεταξύ των ώμων. Γονατίστε πίσω από το παιδί και κάντε μία γροθιά ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Με το άλλο χέρι δώστε ώθηση στη γροθιά για να χτυπήσετε την περιοχή. Επαναλάβετε μέχρι να βγάλει κάποιον ήχο.

Πηγήhttps://www.imommy.gr/