Παρά το εκλογικό αίτημα της Φώφης Γεννηματά, τα κεντροαριστερά στελέχη ήταν βέβαια πως το φλερτ του Αλέξη Τσίπρα προς το Κίνημα Αλλαγής δεν θα σταματούσε. Γι’ αυτό και η στρατηγική της κυβέρνησης να συνδέσει την απλή αναλογική με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας έγινε από την πρώτη στιγμή αντιληπτή: με δόλωμα το πάγιο πασοκικό αίτημα για το μεγαλύτερο εκλογικό διαμέρισμα της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διαρροών, κάνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και θέτει ξανά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Η πρόταση για κατάτμηση της Β’ Αθήνας, η οποία είχε συζητηθεί και το 2003, βρίσκεται στο πλαίσιο των προτάσεων της Φώφης Γεννηματά. Πριν καν τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ανάγκη «κατάργησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια, να αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και να καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους» –η θέση αυτή την ακολουθεί και στον νέο φορέα.
Στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, δεν βιάζονται να δηλώσουν πως θα υπερψηφίσουν την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, επιφυλασσόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο. Η ίδια η απλή αναλογική, άλλωστε, έχει προξενήσει συζητήσεις και μέσα στον νέο φορέα –στο πρόγραμμα που πλέον έχει την έγκριση του Συνεδρίου αναφέρονται τρεις διαφορετικές προτάσεις για τον εκλογικό νόμο: οι δύο κάνουν λόγο για ένα «αναλογικότερο» σύστημα και η άλλη για υιοθέτηση «της απλής αναλογικής δίχως καθόλου bonus, όπως έχει ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή». Η ηγεσία, ωστόσο, έχει ήδη απορρίψει την πιθανότητα υπερψήφισης της απλής αναλογικής, θεωρώντας πως «αφήνει τη χώρα ακυβέρνητη». Αν, επομένως, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών έρθει πακέτο με αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η συζήτηση δεν θα γίνει στη βάση της κατάτμησης, αλλά σ’ αυτήν της απλής αναλογικής και, ως εκ τούτου, η κεντροαριστερή θέση θα πρέπει να καθοριστεί εκ νέου.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Το σενάριο που διακινείται θα συζητηθεί σε μια πρωινή σύσκεψη στην Πειραιώς σήμερα. Επί της αρχής οι γαλάζιοι είναι θετικοί στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών, ωστόσο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε μια α λα καρτ συμφωνία για το εκλογικό σύστημα. Η όποια συζήτηση γι’ αυτό δεν επιθυμούν να είναι «αποσπασματική ή τμηματική».
Στην ανάλυσή τους, εξάλλου, η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση είναι μια ακόμη απόδειξη πως «το Μαξίμου προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται ανάλογα με το πού βλέπει να κινούνται τα ποσοστά του σε κάθε περίπτωση». Οπως, φέρ’ ειπείν, μιλάει για απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκληθεί στην ουσία ακυβερνησία σε δήμους και περιφέρειες, έτσι, λένε, επιθυμεί να δημιουργήσει αναταραχή και με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Πώς θα μπορούσε να το πετύχει αυτό; Στην πιο απλή εκδοχή, οι βουλευτές της συγκεκριμένης περιφέρειας δεν θα ήξεραν ποιος πολιτεύεται πού.
«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ. Παρότι το ΚΚΕ είχε ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής, ήδη από το 2016 είχε ξεκαθαρίσει πως τάσσεται εναντίον της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών: «Κυρίως στη Β’ Αθήνας βγάζουν τις περισσότερες έδρες τους τα μικρά κόμματα και τυχόν διάσπασή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται τυχαία οι βουλευτές τους σε διάφορες περιοχές, με την κεντρική ηγεσία να μην μπορεί καν να προβλέψει ποιος θα είναι ο κορμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.