Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει ο Ντόναλντ Τραμπ την άποψη αυτή –ότι οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι θα είχαν κοστίσει λιγότερες ζωές αν η οπλοκατοχή ήταν ελεύθερη στη Γαλλία, όπως στις ΗΠΑ, και υπήρχαν οπλισμένοι πολίτες στο Μπατακλάν ή τα καφέ και εστιατόρια όπου χτύπησαν οι τζιχαντιστές. Το είχε πρωτοπεί την επομένη των επιθέσεων. Το επανέλαβε την Παρασκευή, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της NRA, του πανίσχυρου λόμπι των όπλων, στο Ντάλας του Τέξας. Τότε όμως ήταν ένας «απλός» υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Τώρα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Και από όταν ανέλαβε καθήκοντα έχει αντιμετωπίσει σειρά επιθέσεων με όπλα σε σχολεία της Αμερικής, την πλέον πολύνεκρη επίθεση με όπλα στην ιστορία της χώρας (58 νεκροί στη διάρκεια μιας συναυλίας κάντρι στο Λας Βέγκας, τον Οκτώβριο του 2017) και τη μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον της οπλοκατοχής στην ιστορία της χώρας (στις 24 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον). Επιπλέον, έχει αποκτήσει στενή προσωπική σχέση με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οπως ήταν λογικό λοιπόν, οι δηλώσεις στην «παράσταση» που έδωσε στο συνέδριο της NRA, υποδυόμενος τον τζιχαντιστή που πυροβολεί ανενόχλητος, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία.
Μετά την επίθεση της 14ης Φεβρουαρίου με τους 17 νεκρούς σε ένα λύκειο της Φλόριντα, και δη τη δυναμική εκστρατεία υπέρ του ελέγχου της οπλοκατοχής που πυροδότησε, ο Τραμπ είχε φανεί να αμβλύνει κάπως τις θέσεις του. Ηταν, όπως αποδείχθηκε, μια φενάκη. Ως υποψήφιος για την προεδρία, άλλωστε, χρηματοδοτήθηκε με 30 και πλέον εκατομμύρια δολάρια από την NRA. «Σταθήκατε στο πλευρό μου, θα σταθώ στο δικό σας» την είχε διαβεβαιώσει πέρυσι. Είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν που μιλάει τακτικά στα συνέδρια της οργάνωσης –για τέταρτη φορά φέτος. Μιας «σπουδαίας οργάνωσης, που αγαπάει τη χώρα της», όπως δήλωσε ενώπιον 80.000 ανθρώπων την Παρασκευή.
«Κανείς δεν έχει όπλο στο Παρίσι και θυμόμαστε όλοι τους 130 ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που τραυματίστηκαν φριχτά» δήλωσε. «Δολοφονήθηκαν κτηνωδώς από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών που είχαν όπλα. Πήραν τον χρόνο τους και τους σκότωσαν έναν έναν. Μπαμ, πάρε εσύ· μπαμ, πάρε εσύ· μπαμ, πάρε εσύ» προσέθεσε συνοδεύοντας τα λόγια του με τη χαρακτηριστική κίνηση του χεριού. «Αν όμως ένας εργαζόμενος ή απλώς ένας θαμώνας είχε όπλο […] οι τρομοκράτες θα είχαν τραπεί σε φυγή ή θα είχαν πυροβοληθεί». «Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ, άντε γαμ*** (μπορείς να χρησιμοποιήσεις όπλο αν θέλεις)» ήταν η εν θερμώ απάντηση ενός επιζήσαντος του Μπατακλάν, του Εμανουέλ Ντομενάκ, στο Twitter.
«Η Γαλλία αποδοκιμάζει έντονα τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ […] και ζητεί σεβασμό της μνήμης των θυμάτων» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι είναι μια ασφαλής χώρα, όπου η απόκτηση και η κατοχή όπλων υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς. Οι στατιστικές των θυμάτων όπλων δεν μας ωθούν να αμφισβητήσουμε την επιλογή της Γαλλίας σε αυτό το θέμα» προσέθεσε. «1.800 θάνατοι από όπλα στη Γαλλία (το 2014), 34.000 στις ΗΠΑ. Χωρίς άλλα σχόλια» έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος της «Monde» Τομά Βιντέρ.
Από τον υπουργό Αμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν, τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό μέχρι τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, πολλοί καταδίκασαν τη νέα αυτή λεκτική πρόκληση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο επικεφαλής των γάλλων Σοσιαλιστών, ωστόσο, Ολιβιέ Φορ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη «σιωπή» του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, θυμίζοντας το bromance που επέδειξαν οι δύο πρόεδροι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ζεύγους Μακρόν στην Ουάσιγκτον. «Διπλωματία δεν σημαίνει αυτοακύρωση» επισήμανε o Φορ στον γάλλο πρόεδρο. «Στη σχέση που έχουμε με τον αμερικανικό μας σύμμαχο ας μην είμαστε το αδύναμο μέρος».