Τραγικές ελλείψεις θέτουν στο κόκκινο τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, παρά το τουριστικό κύμα που βρίσκεται προ των πυλών. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 49 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, μόλις οι 21 είναι καλυμμένες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα παραπάνω καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας ότι «ο ένα γιατρός παραιτείται μετά τον άλλον», εξ΄ αιτίας αφενός των χαμηλών μισθών και αφετέρου της εργασιακής εξουθένωσης.
Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι το προσωπικό του νοσοκομείου έχει προσφύγει στην Εισαγγελία Νάξου για τις συνθήκες εργασίας και η υπόθεση διερευνάται.
Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι εκ των τριών διορισμένων Χειρουργών οι δύο παραιτήθηκαν, ενώ στο νοσηλευτικό ίδρυμα υπηρετεί πλέον μόνον ένας από τους συνολικά τρεις Γυναικολόγους.
Παραίτηση έδωσαν πέρυσι και ο μοναδικός Νεφρολόγος και Οφθαλμίατρος, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα κενά σε προσωπικό και ειδικότητες πρώτης γραμμής. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στο ίδιο νοσοκομείο προσφέρει υπηρεσίες μόνον ένας Παιδίατρος.
Υπό τα δεδομένα αυτά, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ δεν παραλείπει να υπενθυμίζει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, όταν πριν από περίπου δύο χρόνια – στις 15 Ιουλίου του 2016 – εγκαινίασε το νοσοκομείο.
Τότε είχε δεσμευτεί μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες του νησιού θα γεννάνε στον τόπο τους, ότι οι νεφροπαθείς θα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου και ότι θα μπει φρένο στις αεροδιακομιδές καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης χειρουργικών περιστατικών.
Αντ’ αυτών και σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, η ΑΕΜΥ ΑΕ, εταιρία του Δημοσίου που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενέκρινε πρόσφατα την παράταση του ενοικιαστηρίου της πολυτελούς κατοικίας του διοικητή Χαράλαμπου Πανοτόπουλου με αναπροσαρμογή του μισθίου στο ποσό των 475 ευρώ μηνιαία.
Επίσης, ενέκρινε εκπαιδευτικά κονδύλια (660 ευρώ) για τον Γεώργιο Τσιαντή, διοικητικό διευθυντή του νοσοκομείου ώστε να μετεκπαιδευτεί επί θεμάτων της αρμοδιότητάς του στο Νοσοκομείο «Αττικό».
«Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι διαβιούν στο κοινόβιο του Κέντρου Υγείας (50 εργαζόμενοι σε λίγα τετραγωνικά χώρο σε άθλιες συνθήκες) λόγω ακριβών ενοικίων και χαμηλών μισθών», καταλήγει το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Και παράλληλα διερωτάται τι θα γίνει μετά το πέρας του ερχόμενου Ιουνίου καθώς «λήγουν οι διετείς συμβάσεις του προσωπικού όπως προέβλεπε ο Ν. 4368/2016».