Σε μία παλιά αυλή στον Ελαιώνα, τα παιδιά και οι νέοι από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων δίνουν πλέον ραντεβού πάνω σε μία καμπυλόσχημη επιφάνεια από μπετόν. Είναι ο δικός τους χώρος για σκέιτ και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Στα εγκαίνια του Souzy Tros Skatepark, την περασμένη εβδομάδα, η μουσική από αφρικανικά κρουστά έφερε στην αυλή φίλους των καλλιτεχνών, εθελοντών και έμπειρων σκέιτερ, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να ενεργοποιήσουν την «Καντίνα Τέχνης» (Souzy Tros Art Canteen), που δημιουργήθηκε το 2012 από την καλλιτέχνιδα Μαρία Παπαδημητρίου και την επιμελήτρια τέχνης Κάθριν Ντρέικ. «Ο αρχικός σκοπός λειτουργίας του Souzy Tros» μάς θυμίζει η καλλιτέχνις «ήταν να προσδιορίσει με σύγχρονους όρους την έννοια του κοινόχρηστου χώρου μέσα από σύντομης διάρκειας ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις. Στη διαδρομή των χρόνων της κρίσης ο περίγυρος μεγάλωσε γύρω από την αρχική ομάδα και ο ερχομός στην Αθήνα καλλιτεχνών και ειδικών της τέχνης από την Ευρώπη και την Αμερική μετασχημάτισε την πρωταρχική ιδέα για την αυλή στον Ελαιώνα». Τώρα φιλοξενεί ένα skatepark και χώρο για καλλιτεχνικά εργαστήρια καθώς είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τις ομάδες Victoria Square Project, Pane Per Poveri, Free Movement Skateboarding, Kassandras, Endboss Projects και Project Elea.
CROWDFUNDING. Οι ομάδες συνεργάστηκαν ώστε να βρεθούν μέσα από την ανοιχτή διαδικασία ανεύρεσης πόρων (crowdfunding) τα χρήματα για να σηκωθούν ράμπες για σκέιτ μέσα στο Souzy Tros. Το Endboss Project από το Αννόβερο συνεργάστηκε με το αγγλικό Free Movement Skateboarding, καθώς και την ιταλίδα Ελεονώρα Μεόνι και τη Μαρία Παπαδημητρίου για τη δημιουργία του πρώτου skatepark για παιδιά προσφύγων στην Ευρώπη. Επίσης ο γάλλος ιδρυτής του καλλιτεχνικού – αρχιτεκτονικού σχήματος Kassandras προσέφερε τον σχεδιασμό της λυόμενης καντίνας, ώστε ο χώρος να εξυπηρετεί και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα απευθύνονται στις γυναίκες που φιλοξενούνται στο κέντρο προσφύγων της περιοχής.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα μαθήματα για σκέιτ θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ημέρες θα οργανώνονται τα εργαστήρια ζωγραφικής, πλεκτικής, χορού και άλλες δραστηριότητες που θα δίνουν τη δυνατότητα σωματικής άσκησης στα νεότερα μέλη της κοινότητας των προσφύγων. Το νέο πάρκο συμβαδίζει, απ’ ό,τι φαίνεται, με μια γενική τάση. Σε πρόσφατό δημοσίευμά τους οι «New York Times» καταγράφουν το φαινόμενο της παγκόσμιας ανάπτυξης των πάρκων για σκέιτ «σε καθοριστικό κομμάτι του σύγχρονου αστικού τοπίου». Μάλιστα επισημαίνουν ότι το skateboarding γίνεται επίσημο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020, δίνοντας αφορμές για μία άλλη ερμηνεία στο φαινόμενο που προβάλλεται ως «ένα μέσο έντονης κοινωνικοποίησης στις οικιστικές περιοχές των σύγχρονων πόλεων». Η άλλοτε ενασχόληση των περιθωριοποιημένων εφήβων της δεκαετίας του ’90 σήμερα προάγεται σε δημιουργική ψυχαγωγία.