Είναι το μέτρο σύγκρισης που σε κάνει να αναρωτιέσαι.
Στην ποδοσφαιρική Αγγλία αποκαλείται fit and proper person test. Πρόκειται για τον έλεγχο αξιοπιστίας όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο στη Γηραιά Αλβιώνα. Θεσμοθετήθηκε το 2004 για να αποτρέψει αφερέγγυους ανθρώπους να εισέλθουν στο άθλημα. Ο έλεγχος ενεργοποιείται σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας και στην Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας κάθε φορά που εκφράζεται ενδιαφέρον για την εξαγορά τουλάχιστον του 30% των μετοχών ενός συλλόγου ή όταν τοποθετείται νέο πρόσωπο σε υψηλόβαθμες θέσεις της ομάδας. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση αποπομπής μεγαλομετόχου γιατί κρίθηκε αναξιόπιστος, αφορούσε τον ιδιοκτήτη των Ρέιντζερς Κρεγκ Γουάιτ, το 2012. Θυμήθηκα τους Αγγλους με αφορμή τη διαπραγμάτευση της εξαγοράς των μετοχών του Παναθηναϊκού από τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η αλλαγή σκυτάλης θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου αφού προηγουμένως ελεγχθούν οι οικονομικές και διοικητικές υποχρεώσεις του Τριφυλλιού.
Ο Πιεμπονγκσάντ πράττει όπως θα έπραττε κάθε σοβαρός επιχειρηματίας που θα ενδιαφερόταν για έναν μεγάλο σύλλογο.
Το σοβαρότατο ζήτημα που προκύπτει ωστόσο είναι προφανές: τον ταϊλανδό επιχειρηματία ποιος θα τον ελέγξει;
Ποιος θα ξεκινήσει διαδικασίες για τον έλεγχο αξιοπιστίας του Πιεμπονγκσάντ; Γιατί το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει χέρια ο Παναθηναϊκός, αλλά να εισέλθει στον ιστορικό σύλλογο και μέσω αυτού στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένας αξιόπιστος, από κάθε άποψη, επενδυτής.
Η αγοραπωλησία ενός συλλόγου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Οπως έχει αποδειχθεί στις κοσκωταδιστικές εποχές, αν δεν υπάρξει σοβαρός έλεγχος η καταστροφή είναι μια ανάσα μακριά.
Η φήμη που φέρει ο Ταϊλανδός είναι αυτή του broker, δηλαδή του μεσίτη. Οπερ σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό πίσω του να κρύβεται άλλο πρόσωπο που για διάφορους λόγους δεν θέλει να εμφανιστεί. Η φημολογία έχει φουντώσει για το ποιος είναι «φαντομάς». Προς το παρόν, πάντως, ο Παναθηναϊκός θυμίζει την αείμνηστη Γεωργία Βασιλειάδου στην Ωραία των Αθηνών.