Η απειλή των ΗΠΑ να παγώσουν την πώληση των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία –έπειτα από σχετική πρόταση αμερικανών βουλευτών –βάζει σε νέα δοκιμασία τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και έχει προκαλέσει… νευρικό κλονισμό στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ενόψει της επανεκλογής του έχει επενδύσει στο στρατιωτικό «μεγαλείο» της γείτονος.
Ενδεικτική της αναταραχής στην Αγκυρα είναι η αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ με αντίποινα αν τελικώς σταματήσουν την πώληση των F-35. Σε συνέντευξή του στο CNN Türk, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε εσφαλμένη, παράλογη και εκτός πνεύματος της συμμαχίας μεταξύ δύο νατοϊκών εταίρων την πρόταση αμερικανών βουλευτών για προσωρινή αναστολή των πωλήσεων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35, στην Τουρκία.
Πώς όμως ξεκίνησε αυτός ο νέος γύρος αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας; Την περασμένη Παρασκευή αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία. Ειδικά για την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσιγκτον με την Τουρκία και συγκεκριμένα να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.
Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν. Η Επιτροπή δεν έχει δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο, εντούτοις τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί παρουσίασαν κάποια από τα βασικά στοιχεία του.
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Η τελική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση των F-35 στην Τουρκία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα αποτελέσει ακόμη έναν σημαντικό κρίκο στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ΗΠΑ και Τουρκία, μολονότι είναι χώρες – μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση κυρίως λόγω της απόφασης της Αγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Ταυτόχρονα η Τουρκία είναι έντονα ενοχλημένη εξαιτίας της σταθερής στήριξης που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους.
Η έκβαση της υπόθεσης των F-35 αφορά και τη χώρα μας. Η Αθήνα και το «Πεντάγωνο» παρακολουθούν στενά τις εξοπλιστικές κινήσεις της Τουρκίας ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ένταση στο Αιγαίο έχει αυξηθεί. Οπωσδήποτε ένα πάγωμα της πώλησης, και πολύ περισσότερο μία ακύρωση, αναπροσαρμόζει και τις ελληνικές εξοπλιστικές κινήσεις
Την ίδια ώρα, στην Αδριανούπολη επέστρεψε προχθές ο 38χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί στον Εβρο για παράνομη εισβολή στο ελληνικό έδαφος. Μάλιστα ο Μουσά Αλερίκ αμέσως μετά την παράδοσή του στις τουρκικές Αρχές εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν οι ελληνικές Αρχές.
Σε ό,τι αφορά τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που για 68 ημέρες κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Πάνος Καμμένος έκανε και πάλι λόγο προχθές για «παράνομη ομηρεία» προσθέτοντας πως οι δεν είναι μόνο έλληνες αξιωματικοί αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που φρουρούσαν τα σύνορα της ΕΕ. «Είναι αξιωματικοί και στελέχη του ΝΑΤΟ, που εκτελούσαν και εκτελούν, όπως όλες οι Ενοπλες Δυνάμεις, αποστολές της Συμμαχίας» δήλωσε επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.