Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν στο δικαστήριο της Κύπρου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Κύκκου Κώστας Βελάρης για τεμάχιο γης όπου επρόκειτο να χτιστεί η ελληνική πρεσβεία και η οικία του έλληνα πρεσβευτή. Η κατάθεση του έλληνα ΥΠΕΞ στο δικαστήριο εξελίχθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν διασύρθηκε έτσι ούτε επί χούντας, ενώ χαρακτήρισε ντροπή τόσο για την Ελληνική όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία να βρίσκεται ενωπιον του δικαστηρίου ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Το 1998 η Μονή Κύκκου παραχώρησε έκταση γης τεσσάρων στρεμμάτων στην ελληνική κυβέρνηση ως δωρεά για να χτιστεί η ελληνική πρεσβεία. Η Αθήνα ζήτησε να αγοράσει επιπλέον γη για την οικοδόμηση και πρεσβευτικής κατοικίας, με τη Μονή Κύκκου να συμφωνεί και μάλιστα να πουλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την εμπορική αξία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος σε παλαιότερο άρθρο του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σχετικά με την υπόθεση: «Εδωσα οδηγίες στους δικηγόρους μου να αποτυπώσουν τη σχετική συμφωνία σε επιστολή που να αναφέρει τον σκοπό για τον οποίο είχε παραχωρηθεί το κτήμα, το οποίο θα έπρεπε να επιστραφεί αν ο εν λόγω σκοπός δεν επραγματοποιείτο, με ανάλογη βεβαίως επιστροφή των χρημάτων που θα μας κατεβάλλοντο γι’ αυτό».
Η πρεσβεία και η κατοικία του πρεσβευτή δεν έγιναν ποτέ, με τη Μονή να υποστηρίζει ότι το ακίνητο τέθηκε προς πώληση, με αποτέλεσμα να προσφύγει στο δικαστήριο και να απαιτήσει την ακύρωση της πώλησης και την επαναμεταβίβαση του οικοπέδου στη Μονή Κύκκου.
Το δικαστήριο δικαίωσε τη Μονή Κύκκου και διέταξε την επιστροφή του οικοπέδου σε αυτήν, αφού επιστραφεί στην Ελληνική Δημοκρατία το υπ’ αυτής καταβληθέν χρηματικό ποσό μαζί με τους νόμιμους τόκους, τον Φεβρουάριο του 2017. Η συγκεκριμένη απόφαση προέβλεπε ότι η Ελληνική Δημοκρατία όφειλε να επιστρέψει το οικόπεδο στη Μονή και η Μονή με τη σειρά της θα έπρεπε να επιστρέψει 2,250 εκατ. ευρώ.
Η Αθήνα από την πλευρά της δεν άσκησε έφεση στην απόφαση, η οποία ωστόσο παρέμενε ανεκτέλεστη, και τον Μάρτιο του 2017 ο Κοτζιάς συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον μητροπολίτη Νικηφόρο, μαζί με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλο.
Η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον μητροπολίτη Κύκκου και έστειλε τεχνικούς από την Ελλάδα να δουν τα οκτώ στρέμματα και να διατυπώσει τις θέσεις του. Τον Απρίλιο του 2017 η Μονή απέστειλε επιστολή στην οποία αναφερόταν σε τέσσερα εκτάρια γης. Στις θέσεις που διατύπωσε η Αθήνα τονίζει ότι παρά το ότι το οικόπεδο δεν επεστράφη στη Μονή Κύκκου, αυτή προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για πώλησή του.
Ο μητροπολίτης Νικηφόρος στο άρθρο του υπογράμμισε ότι «για να μην παραγραφεί το δικαίωμα επανακτήσεως από τη Μονή του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και για να εξευρεθούν τα περίπου 2.250.000 εκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να καταβληθούν στην Ελληνική Δημοκρατία, η Μονή προχώρησε στην εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Κοτζιάς: Η Τουρκία μάς φέρθηκε καλύτερα από εσάς

Στην κατάθεσή του ο Νίκος Κοτζιάς επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία για να περιέλθει το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ και παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Κώστας Βελάρης κατηγόρησε τον Κοτζιά για λογύδριο, με τον έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι καμία πρεσβεία δεν έχει πωληθεί, ενώ έφτασε να πει: «Είναι βαθύτατα προσβλητικό να ρωτά Κύπριος υπουργό αν είναι ευνουχισμένος καθηκόντων».

Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον συνήγορο της μονής ότι παρεμπόδιζε τη συμφωνία με τον ηγούμενο, ενώ κάλεσε τον Βελάρη να σεβαστεί την Ελλάδα. Είναι ντροπή ένας ΥΠΕΞ να απολογείται για πράξεις του 2012-2013, τόνισε ο Κοτζιάς.

Ο Βελάρης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Αθήνα πούλησε το οικόπεδο, για να έρθει μία ακόμα άρνηση από τον Κοτζιά, ο οποίος στις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες του δικηγόρου της μονής απάντησε: Δεν έχω πρόθεση να κοροϊδέψω, απέδειξα στις συνομιλίες στο Κυπριακό ότι κρατάω ψηλά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συζήτηση έφτασε στα άκρα με τον έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει: Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Αγκυρα. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση.