«Επικεντρώνουμε πλέον την προσοχή μας στην στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να γίνει με όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, στην ανάκτηση του χαμένου εισοδήματος και στη δημιουργία νέας προοπτικής για τον τόπο, αφήνοντας πίσω τον σκοτεινό διάστημα της μακράς ύφεσης, της επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του σήμερα (Δευτέρα) το βράδυ στο Φόρουμ για την Ψηφιακή Οικονομία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
«Στη νέα, παγκοσμιοποιημένη οικονομία της γνώσης η συζήτηση για την καινοτομία και την πληροφορική είναι συζήτηση του μέλλοντος» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως είναι ενθαρρυντικό ότι μετά από μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης είμαστε πια σήμερα σε θέση ν’ αλλάξουμε ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά, να μιλήσουμε θετικά και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.
«Ολες οι συνδιαλλαγές από μια πύλη»
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εταιρειών πληροφορικής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελούν τη νέα πρωτοπορία. «Είστε η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων».
Η κυβέρνηση υλοποιεί σειρά έργων με την ολοκλήρωση των οποίων θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους, είπε ο πρωθυπουργός.
«Ολες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος θα γίνονται από μία πύλη, απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω κινητού τηλεφώνου ή της λεγόμενης ταμπλέτας. Η νέα ψηφιακή πύλη θα δείχνει το νέο πρόσωπο του δημόσιου τομέα: Σύγχρονο και ευέλικτο στη βάση της διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνοντας χρήση αυτών των δυνατοτήτων ανασχεδίασε σε νέα βάση το ασφαλιστικό σύστημα, τον φορολογικό μηχανισμό, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την πολιτική φαρμάκου, καθώς και κοινωνικές παροχές, αποσπώντας τα εύσημα από τον ΟΟΣΑ και τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού των νέων συστημάτων.
«Τέσσερα εμβληματικά έργα»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, κάνοντας λόγο για τέσσερα εμβληματικά έργα. Συγκεκριμένα:
1. Τη δημιουργία κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών.
2. Το έργο «ευφυούς γεωργίας» που με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη και βελτιώνει το αγροτικό προϊόν.
3. Την ενίσχυση διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και τη δημιουργία αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων με το έργο για το Barcode.
4. Την εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα που θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, «δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα αξιώνει την ανάκτηση της αυτοδυναμίας της»
«Η χώρα μας, μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια εξάρτησης και εξωτερικού έλεγχου αξιώνει την ανάκτηση της
αυτοδυναμίας της. Εχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και την σταδιακή πτώση της ανεργίας» επισήμανε.
«Πείσαμε ότι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να εφαρμόσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως πείσαμε ότι μπορούμε, ως χώρα, ν’ αλλάξουμε νοοτροπία» σημείωσε και απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ υπογράμμισε πως «ο δικός σας χώρος δίνει το θετικό όραμα για την έξοδο από την παγίδα της μιζέριας και της εθνικής αυτοϋπονόμευσης, προς ένα μέλλον δημιουργίας και αυτοπεποίθησης».
«Και το μήνυμα που εκπέμπετε είναι ότι με σωστή δουλειά, σχέδιο και επινοητικότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία και να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους παραγωγικούς ανθρώπους του τόπου μας. Εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα ότι το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων δεν μπορεί να μας πάει μακριά στο σύγχρονο περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού. Ο τομέας της καινοτομίας είναι εκ των πραγμάτων αξιοκρατικός» πρόσθεσε.
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η πολιτική της Δίκαιης Ψηφιακής Ανάπτυξης και συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Το Αύριο, Σήμερα, για Ολους» επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση αλλά και ιδεολογική μας αναφορά ότι οι ίσες ευκαιρίες, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Ελληνες, σε όποιο σημείο της επικράτειας κι αν κατοικούν, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και αυτή την υποχρέωσή μας είμαστε έτοιμοι να την εκπληρώσουμε».