Με τον χρόνο να κυλάει πλέον αντίστροφα προς τη 12η Μαΐου και την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αν θα αποσύρει ή όχι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις εντείνουν τις πιέσεις –υπέρ της συμφωνίας με ταυτόχρονη ενίσχυσή της η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, υπέρ της συμφωνίας χωρίς την παραμικρή αλλαγή το ίδιο το Ιράν, κατά της συμφωνίας το Ισραήλ και οι σκληροπυρηνικοί σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου: μάλιστα ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νυν μέλος της ομάδας δικηγόρων του Τραμπ, διαβεβαίωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος έχει στόχο την «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν.
Δύο εβδομάδες μετά τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, ήρθε χθες η σειρά του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ πως «ο σοφότερος δρόμος είναι να βελτιώσουμε τις χειροπέδες, όχι να τις σπάσουμε». Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άφηνε να εννοηθεί εν μέσω απειλών πως οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν «όπως ποτέ άλλοτε» ενδεχόμενη απόσυρσή τους, ότι είναι διατεθειμένος να παραμείνει στη συμφωνία και χωρίς τις ΗΠΑ –αλλά αρνείται κάθε διαπραγμάτευση για τον περιορισμό της πυραυλικής δύναμης ή της περιφερειακής επιρροής του Ιράν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως απειλήσει να «σκίσει» τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς τη «φριχτή», «γελοία», «παρανοϊκή». Και ο Εμανουέλ Μακρόν ομολόγησε τέλη Απριλίου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ότι παρά την ιδιαίτερη προσωπική σχέση που έχει καλλιεργήσει μαζί του και τη νέα, συμπληρωματική συμφωνία που του πρότεινε, μάλλον δεν κατάφερε να τον πείσει να μην επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.
Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο, εννοώντας να καθησυχάσουν τόσο τις αμερικανικές όσο και τις δικές τους ανησυχίες ανοίγοντας συνομιλίες για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, την πυρηνική του δραστηριότητα και πέραν του 2025, οπότε λήγει θεωρητικά η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και τον ρόλο του στους πολέμους της Συρίας και της Υεμένης.
Η συμφωνία του 2015 έχει αδυναμίες αλλά αυτές μπορεί να διορθωθούν, επέμεινε από την Ουάσιγκτον, όπου είχε προγραμματίσει συνομιλίες με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον ο Μπόρις Τζόνσον. Ο,τι και αν αποφασίσει ο αμερικανός πρόεδρος, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία θα παραμείνουν στη συμφωνία γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε από το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Η συμφωνία αυτή κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο» προσυπέγραψε ο Μάας. «Ανεπανόρθωτα προβληματική» χαρακτήρισε από την πλευρά του την Κυριακή τη συμφωνία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η διελκυστίνδα αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι το Σάββατο.